In sedinta extraordinara de astazi, consilierilor judeteni li se vor supune spre aprobare citeva documente prin care Sibiului i se ofera o sansa nesperata: participarea la 19 proiecte PHARE, din care cele mai valoroase vor asigura gestionarea deseurilor in zonele rurale si in orasele mici ale judetului.

Cel mai important dintre ele are in vedere 20 de localitati din zona Marginimii si valoreaza nu mai putin de 1,15 milioane de euro, din care contributia administratiei judetene va fi de doar 50.000 de euro, iar Consiliile Locale Saliste, Miercurea Sibiului, Jina, Poiana Sibiului, Tilisca, Apoldu de Jos si Ludos vor aduce un aport total de 100.000 de euro.

Localitatile care ar putea beneficia de fondurile PHARE sint Saliste, Amnas, Aciliu, Gales, Fintinele, Mag, Sibiel, Vale, Sacel, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus, Dobirca, Jina, Poiana Sibiului, Tilisca, Rod, Apoldu de Jos, Singatin, Ludos si Gusu.

Ca in Europa

Cel mai important proiect de dezvoltare desfasurat pina acum in Marginime va duce la implementarea unui sistem de colectare selectiva, procesare si valorificare a deseurilor reciclabile.

Pubele si alte recipiente de colectare vor fi distribuite in gospodarii, apoi vor fi amenajate insule de colectare, de la trei masini de salubritate vor transporta deseurile intr-o hala cu echipament special pentru sortare. Viitorii beneficiari sint incintati de perspectiva. „Pina pe 15 trebuie sa depunem proiectul. Cred ca, dupa ce prindem masina, pubele si tot, va fi foarte bine.

La Jina avem nevoie de 1.200 de pubele, cite una pentru fiecare gospodarie, iar sortarea se va face la Saliste", spune Iancu Beschiu, primarul comunei Jina.

Avrig si Talmaciu

Gestionarea deseurilor priveste si alte zone ale judetului. „Problema deseurilor e una acuta si dorim sa o rezolvam. Ne vom axa pe Marginimea Sibiului, pe Avrig, Talmaciu si Boita.

Obiectivul proiectului este de a reduce volumul deseurilor depozitate, de a imbunatati calitatea resurselor de apa si a apei potabile si de a diminua poluarea atmosferei", a explicat Iosif Moldovan, vicepresedintele Consiliului Judetean. Urmatorul proiect, ca marime a finantarii, este cel care vizeaza Avrigul.

Acesta valoreaza un milion de euro, din care Consiliul Judetean va participa cu 40.000 de euro. Pentru orasul Talmaciu si localitatile limitrofe, problema deseurilor va fi rezolvata cu 605.885 de euro, din care 30.000 sint alocati de Consiliul Judetean. Beneficiari vor fi locuitorii din Talmaciu, Talmacel, Talmaciu II cu zona Industriala si Boita.

Proiectele sint elaborate si nu mai ramine decit ca ele sa fie depuse pina pe 15 august.

Buget pentru comunicare

Tot printr-un proiect PHARE, conducerea Consiliului Judetean vrea sa rezolve o alta problema administrativa a judetului: managementul informational. Rezultatul ar putea fi o comunicare mai eficienta intre cetateni si administratia publica, precum si la nivel institutional. Iar costul este pe masuri: 57.000 de euro.

„Partenerii acestui proiect sint asociatiile Apa Secaselor, Hirtibaciul Inferior, Apa Tirnavei Mari si Valea Hirtibaciului. Prin derularea acestui proiect se intentioneaza dotarea Consiliului cu un soft performant de gestionare a bazelor de date, precum si operationalizarea sistemului de acces la informatiile publice", arata Gheorghe Dicu, vicepresedinte al Consiliului Judetean.