La Carrefour vor pensionarii

Tirgul de joburi organizat pe Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Cluj pentru hipermarketul Carrefour s-a dovedit a fi un esec. Reprezentantii firmei franceze au fost nevoiti sa prelungeasca cu 2 zile procesul de recrutare a fortei de munca pentru viitorul hipermarket, care se va deschide in 12 octombrie la Polus Center. Aceasta pentru ca rata de participare a fost scazuta.

Hipermarketul urmeaza sa angajeze 600 de persoane, insa reprezentantii magazinului spun ca nu exista interes din partea clujenilor. Daca intr-o prima faza s-au programat pentru interviuri aproximativ 2.500 de persoane, la chestionar nu au participat decit 1.400 de persoane.

„Cei care au venit la interviuri au fost, probabil, si la Auchan, concurenta noastra, si vor alege cea mai buna oferta. Totusi, sintem dezamagiti, deoarece 20% dintre cei chestionati sint pensionari, cu virste de la 60 de ani in sus. Sint multi fosti profesori universitari, sefi de catedra, traducatoare care cauta un loc de munca la noi.

Iar din cei 1.400 de chestionati, 70% sint femei, or noi cautam si barbati. In aceste conditii, este o adevarata provocare sa formam echipa completa de 600 de angajati, asa ca, probabil, vom mai organiza un alt tirg, in toamna“, a declarat pentru monitorul Raluca Mos, director stagiar la Carrefour Cluj.

Una dintre cauze: concurenta

Daca la Cluj tirgul de joburi pentru Carrefour a fost sarac in prezenta, cel de la Iasi, care se desfasoara concomitent, a avut un succes mult mai mare, gradul de participare fiind dublu fata de aici. Explicatia acestui fenomen tine de mai multe elemente.

Dincolo de rata somajului, care este foarte scazuta in judetul Cluj, de 2,7%, concurenta pe piata de retail in plina ascensiune isi spune si ea cuvintul. Numai in octombrie se deschid la Cluj doua hipermarketuri, Carrefour si Auchan, care recruteaza concomitent forta de munca, cel din urma angajind 450 de persoane pentru viitorul amplasament de la Iulius Mall.

Un alt impediment pentru angajatori este acela ca luna august este una moarta din punctul de vedere al selectiei de personal, astfel ca angajatorii pot fi nevoiti sa revina cu recrutarea de la mijlocul lui septembrie incolo.

Solutia: personal din sate

Specialistii in Resurse Umane sustin ca cea mai mare problema o constituie, insa, lipsa persoanelor cu studii medii, care se potrivesc pentru segmentul de lucratori comerciali. Cu timpul, cei cu studii medii sint tot mai putini, din cauza infuziei ridicate de studenti care ramin, in cele din urma, sa lucreze in Cluj.

Claudia Indreica, managing partener la firma de consultanta in Resurse Umane Psihoselect, este de parere ca o solutie pe termen lung va fi iesirea din afara municipiului si angajarea celor care locuiesc in localitatile limitrofe, cu conditia de a le asigura transportul.

Salarii neatractive

Daca, totusi, angajatorii ii conving pe doritori sa participe la selectie, de multe ori acestia renunta cind afla conditiile de salarizare. „Persoanele cu studii medii stiu deja ca cei din retail nu ofera salarii mari. La fel s-a intimplat si la tirgul Nokia, unde interesul a fost scazut din partea acestora tocmai din cauza salarizarii“, sustine Claudia Indreica.

Din aceasta cauza, apare si un interes mai ridicat in rindul celor cu virste inaintate. „Curba achizitiilor in viata unui om isi spune cuvintul. Cei de peste 50 de ani sint de cele mai multe ori aranjati din punct de vedere material, insa tinerii au pretentii mult mai mari“, sint de parere specialistii.

Salariile pentru lucratorii comerciali pornesc de undeva de la 400 RON, la care se adauga, dupa caz, si alte bonusuri. Acestea pot ajunge pina la 1.000-1.200 RON, cit poate obtine un sef de raion.