Un nou proiect al Capitalei Culturale Europene va aduce la cele mai importante evenimente din Sibiu, oriunde v-ati afla. “CoolTurist” se adreseaza turistilor “cool”, care utilizeaza internetul, dornici sa calatoreasca virtual si este creatia Asociatiei Tineretului Ecologist din Romania.

Cele trei camere web fixe prin care puteam observa ce se intampla in Piata Mare si pe Bulevardul Victoriei au fost inlocuite, datorita proiectului “CoolTurist”, cu camere web mobile. Vizitatorii virtuali nu se pot misca, insa, in spatiu.

In functie de evenimentele care au loc in Sibiu, administratorii site-ului stabilesc unghiul de transmisie al imaginilor, disponibile pe www.coolturist.ro. “Proiectul a constat in realizarea unei retele de trei camere web, accesibile online, care sa faciliteze unui numar cat mai mare de turisti si spectatori virtuali accesul online la evenimentele din Programul Sibiu 2007 CCE.

Cele trei camere web au fost incluse in reteaua Primariei Municipiului Sibiu. Dupa etapa achizitionarii echipamentelor, s-a trecut la instalarea fizica in locatii si la testarea acestora”, explica Natalia Todeasa, coordonatorul proiectului CoolTurist.

Planuri marete

Pe www.cooltourist.ro descoperiti imagini live transmise nonstop de cele trei webcam-uri din Piata Mare, webcam #1 si webcam #2, si Bulevardul Victoriei, webcam #3. Site-ul are o structura simpla, centrata in jurul accesului la cele trei camere. In viitor, pe site va fi inclusa si organizarea unui concurs de fotografie digitala, programat pentru luna octombrie a acestui an.

“Primaria Sibiului a fost un partener vital in acest proiect. Desi nu a fost semnat niciun parteneriat formal intre asociatia organizatoare si Primaria Sibiu, Primaria si-a asumat rolul de partener de drept si a oferit un sprijin real”, a declarat coordonatorul CoolTurist.

Totodata, reprezentantul Asociatiei Tineretului Ecologist din Romania a spus ca sprijinul municipalitatii sibiene a contribuit la realizarea proiectului.

“Am beneficiat din plin de expertiza si consultanta oferita de Adrian Bucura - seful Serviciului Informatic - si pot sa spun fara sa exagerez ca o foarte mare parte din implementarea si realizarea acestui proiect se datoreaza departamentului pe care il conduce”, a completat Natalia Todeasa.

Mostenire “culturala”

Camerele web fixe care au asigurat inainte imaginile live din Sibiu vor fi amplasate in alte locatii sibiene. Webcam-urile mobile vor ramane sibienilor si dupa incheierea anului Capitalei Culturale Europene.

“Am imbratisat imediat ideea - imi amintea foarte bine de o ideea de-a mea mai veche si de prima experienta de acest gen - niste teste pe care le-am efectuat acum mai multi ani. Dar mai ales mi-a placut finalitatea pe care au propus-o - camerele vor ramane in Sibiu la finalizarea proiectului.

Este evident faptul ca Sibiul va avea de castigat prin derularea acestui proiect”, a apreciat Adrian Bucura, seful Servicului Informatic din cadrul Primariei Municipiului Sibiu.

Asociatia Tineretul Ecologist din Romania

Infiintata in 1991, Asociatia Tineretului Ecologist din Romania (TER) si-a propus abordarea domeniului de protectie a mediului natural din unghiul societatii civile. Cele 19 filiale constituite la inceput au atras un numar de aproximativ 700 de membri care, pe parcurs, au optat pentru un sistem managerial bazat pe programe si proiecte.

Sustinand eforturile culturale din cadrul Sibiu 2007, TER a propus trei proiecte catre Ministerul Culturii si Cultelor de-a lungul anului 2006: CoolTurist, Punct de colectare a artei - Dumitru Gorzo si Transhumart, dintre care primele doua au obtinut finantare si se afla in derulare.

Activitatea TER se bazeaza pe voluntariat in proportie de 100 la suta, iar acolo unde este necesar se face apel la consultanta externa, contractata pentru proiecte bine definite.

Finantat de Ministerul Culturii si Cultelor

Proiectul CoolTourist este finantat de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania cu aproximativ 100.000 RON alocati pentru 2006 si aproximativ 17.000 RON in 2007, reprezentand 80 la suta din valoarea totala a proiectului. Diferenta de 20 de procente reprezinta contributia financiara a organizatorului, Asociatia Tineretul Ecologist din Romania, cu ajutorul unor sponsori corporate si privati.