Cele sase cabine pentru o singura persoana, dar si cele trei pentru familisti sint la mare cautare la Baia Neptun. Nu doar oamenii strazii sau pietarii care stau cu saptaminile in Sibiu apeleaza la astfel de servicii, ci si oamenii care au un acoperis decent deasupra capului, dar nu au baie in casa. Cei de la baia publica spun ca au chiar si clienti fideli.

Din pacate, in mediul rural, unde unii oameni nici macar nu au apa curenta, nu exista astfel de servicii. Medicii de la compartimentul Promovarea Sanatatii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu marturisesc ca ei le fac educatie sanitara celor din teritoriu, insa au sute de cazuri de persoane cu paduchi, riie si alte boli ale pielii cauzate de lipsa de igiena.

De aceea, nu este de mirare ca la nivel mondial sintem pe ultimul loc in ceea ce priveste consumul de sapun, detergent si pasta de dinti.

Obligat sa se spele

Un sexagenar care doarme pe strazi de mai bine de 10 ani era ieri proaspat imbaiat. Spunea ca nu se mai spalase de citeva saptamini si ca oamenii la care mergea sa le ceara ajturoul pentru a-si recupera casa i-au dat bani sa vina la baia publica. „Eu stau toata ziua in fata tribunalului cu pancarde ca sa-mi pot lua casa inapoi.

Mi-au dat bani cei de pe la institutiile pe unde merg, ca sa ma spal. Miroseam a hoit. Acum sint un pic mai curat, insa hainele imi sint tot murdare. Cum sa nu fie bine sa faci o baie calda, cind eu dorm pe unde apuc, tiganii ma bat, arunca cu pietre in mine... Este foarte greu.

Am mai fost si am mai facut baie aici in urma cu ceva timp deoarece nu mai puteam suporta mizeria", marturisea ieri, cu lacrimi in ochi, Ilie Resantia.

Conditii bune

Celor de la Baia Neptun le merge bine. Mai ales de cind au facut modernizari la bai. Nu sint ele la standarde europene, dar faptul ca nu au concurenta le include in categoria celor mai bune. Cu doar 3,5 de lei, doritorii pot face o baie pe cinste. La usa isi asteapta imediat cineva care merge sa curete dupa ei. „Avem 6 cabine pentru o singura persoana si 3 pentru familisti.

Costul este de 3,5 pentru o singura persoana. Inauntru au tot ce le trebuie, sampon, sapun si altele. Cel mai des apeleaza persoanele care nu au o locuinta, insa sint si foarte multe persoane instarite care locuiesc in Sibiu si nu au baie in casa. Sint foarte multe astfel de cazuri.

Mai vin si turisti care sint in trecere prin Sibiu sau cel care vind in piata", explica Maria Baltes, casiera la Baia Neptun.

Imbolnaviti de mizerie

In mediul rural, un dus sau o baie fiebinte in cada inseamna un lux. Medicii de la ASP spun ca su fost descoperiti foarte multi adulti cu paduchi si riie. „Au fost descoperiti elevi la inceputul anului sacolar. Noi nu aveam ce sa facem decit sa mergem sa-i spalam chiar noi, ceea ce este imposibil.

De zeci de ani se fac actiuni de informare-educare cu privire la igiena, insa in continuare desoperim persoane cu paduchi si riie", arata Simona Berariu, purtatoarea de cuvint a institutiei. De spalatul dintilor nici nu se mai poate vorbi.