Campioana este Fortus SA, care pierde practic peste un miliard de lei vechi pe zi. Aceleasi firme au datorii la stat de aproape trei ori mai mari, bani pe care, foarte probabil, statul nu-i va vedea niciodata. Majoritatea societatilor cu rezultate negative sint reprezentate de combinatele ridicate in timpul comunismului.

O mare ciudatenie a tranzitiei: in folosul cui firme ca Terom, Nicolina etc., aflate in acest top, nu au fost inchise si au fost lasate sa inregistreze pierderi de milioane de euro?

Colosii industriali ridicati pe vremea comunismului sint campioni la pierderi. Rezultatele negative inscrise in dreptul a numai zece societati, anul trecut, au insumat 118 milioane RON. Suma este echivalenta cu valoarea a 400 de apartamente de lux de circa 100.000 de euro.

Totodata, pierderile inregistrate de colosii Iasului reprezinta 15% din valoarea totala a profitului inregistrat in cursul anului trecut de toate firmele din judet, cifrat la 790 milioane lei. Intrebati cum de s-a ajuns la aceste rezultate financiare proaste, sefii colosilor industriali, precum Fortus, Terom, Nicolina sau Lactis, au raspuns la unison: „Noi nu am produs macar un cui.

De unde sa obtinem profit?". In schimb, au dat din colt in colt cind au fost intrebati cum justifica cheltuielile care au concurat la obtinerea unor pierderi asa de mari. La toate acestea se pot adauga la nota de plata si datoriile lor la bugetul de stat, care se ridica la peste 300 milioane lei. Bani din care, aproape sigur, statul nu va vedea un sfant.

„Fiscul este de vina"

Potrivit datelor oferite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cele mai mari pierderi inregistrate de o firma ieseana in cursul anului trecut, respectiv 38,5 milioane lei, sint trecute in dreptul Fortus SA. Fostul sef al fabricii iesene, in prezent director adjunct, Gheorghe Chisca, sustine ca rezultatele financiare aferente anului trecut ar fi fost peste asteptari.

„In programul de restructurare erau prevazute pierderi. Insa, pot spune ca pierderea inregistrata din activitatea de baza de anul trecut este cu 50% mai mica fata de cea preconizata. Insa ni s-au pus in circa penalitati si dobinzi la niste datorii care ar fi trebuit sa fie sterse", a declarat Chisca. Mai mult de atit, el sustine ca Fiscul incearca din rasputeri sa inchida fabrica ieseana.

„Fiscul ne-a scos si activele la vinzare in conditiile in care Fortus avea contracte fabuloase. Practic ne-au legat de miini si de picioare. Intentia lor este de a ne inchide si in nici un caz de a lasa fabrica sa se redreseze", a tunat Chisca. Pierderi importante a inregistrat si Terom.

Potrivit bilanutului contabil, fabrica ieseana a iesit pe minus la finele anului trecut cu 15,7 milioane lei. „Nu am avut productie, in schimb a trebuit sa platim salariile la peste 400 de angajati. Am trait mai mult din vinzari de fier vechi sau alte produse aflate pe stoc", a explicat Valeriu Scutaru, directorul Terom.

Fabrica ieseana mai inregistreaza si datorii totale de peste 75 milioane lei. In prezent, activele societatii urmeaza sa fie scoase la vinzare in cadrul unei licitatii care va avea loc saptamina viitoare, la un pret total de pornire de 71 milioane lei.

Sa moara concurenta!

Un alt colos industrial care nu produce altceva decit pierderi si datorii este Lactis. La finele anului trecut, fabrica ieseana a inregistrat pierderi de 12,7 milioane lei. Actuala conducere a societatii nu cunoaste insa cauzele care au dus la aceste rezultate. „Stim de aceste pierderi, insa nu cunoastem cauzele.

In prezent incercam sa angajam o firma care sa faca o expertiza pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la aceste rezultate, precum si persoanele care se fac vinovate de acest lucru. De asemenea, vom incerca sa recuperam si banii pierduti, daca vom reusi", a declarat Catalin Tudose, directorul Lactis.

Urmatorul pe lista societatilor perdante este Regia Autonoma de Transport Public (RATP). Potrivit bilantului contabil, RATP a inregistrat pierderi de 12,4 milioane lei. Conducerea regiei sustine ca banii care ar fi trebuit sa intre in conturile RATP au intrat in buzunarul operatorilor privati. „Am inregistrat pierderi din cauza concurentei facuta de firmele private.

Numarul de clienti a fost mic si incasarile pe masura. De asemenea, se cunoaste si lipsa investitiilor", a motivat Maricel Gherca, directorul RATP. Printre societatile cu pierderi majore se numara si falimentara Comtom Tomesti, pe care Fiscul se chinuie de ani buni sa o vinda pe bucati. Potrivit bilantului contabil, Comtom a inregistrat pierderi de peste 10 milioane lei.

Un alt colos industrial care produce pierderi este si Nicolina. Potrivit datelor furnizate de ANAF, fabrica ieseana a iesit pe minus la finele anului trecut cu aproape 9 milioane lei. Rugati sa comenteze rezultatele, sefii fabricii iesene au izbucnit in ris. „Pai ce? Ati vrea sa obtinem profit? De unde? Fabrica nu a produs nici macar un cui anul trecut.

In schimb, am avut costuri cu salarii si utilitati, la care se adauga si penalitatile la datorii", a spus Dan Bliuc, membru in Consiliul de Administratie al Nicolina.

O firma a lui Nseir, in top

O alta fabrica la care statul inca mai este actionar si a inregistrat pierderi anul trecut este Constructii Feroviare Moldova (CFM). Bilantul de sfirsit de an al fabricii iesene a rezultat un minus de 6 milioane lei. „Era si normal sa inregistram pierderi daca avem datorii asa mari.

Aceste pierderi rezulta din penalitatile si dobinzile aplicate la debitele pe care le inregistram", a explicat sec Paul Butnaru, directorul CFM. La finele anului trecut, societatea ieseana inregistra datorii de peste 50 milioane lei la bugetul de stat. Ultimul colos industrial de pe lista perdantilor este Moldova Tricotaje, fabrica aflata in lichidare volountara.

La finele anului trecut, fabrica iesean a inregistrat pierderi de aproape 4 milioane lei. De asemenea, pe lista societatilor care au iesit pe minus la finele anului trecut se numara Tatarasi Arena si Moldomobila.

Prima, patronata de omul de afaceri sirian Michael Nseir, a inregistrat o pierdere de 4,5 milioane lei, in timp ce Moldomobila, societate detinuta de Adrian Butuca, a raportat pierderi de 5 milioane lei. Cei doi oameni de afaceri nu au putut fi contactati pentru a explica rezultatele inregistrate de societatile pe care le patroneaza.

6.537 de firme din Iasi au iesit pe minus

Potrivit reprezentantilor Directiei Generale de Finante Publice Judetene (DGFPJ), la finele anului trecut 6.537 de societati iesene au raportat pierderi, in valoare totala de 255 milioane lei. „Volumul total al pierderilor este in crestere cu 6,6% fata de anul 2005.

In schimb, profitul net total inregistrat de societatile iesene s-a cifrat in 2006 la 789 milioane lei, in crestere cu 49,5% fata de anul 2005", a explicat Anton Dobos, directorul DGFPJ.

El a mai precizat ca printre principalele cauze care au determinat pierderile inregistrate de societatile iesene se numara pierderea unor contracte cu clientii traditionali, nerealizarea productiei la nivelul veniturilor prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli, cresterea costurilor de exploatare precum si inregistrarea de dobinzi si penalitati de intirziere la datoriile neachitate.

„Economia judetului este in crestere, chiar daca unele societati au inregistrat pierderi. Oricum, cele mai mari pierderi au fost raportate de fabricile de stat, ceea ce demonstreaza ca statul este un prost administrator.

In plus, mai plateste si cu zeci de milioane de lei vechi pe sefii acestor fabrici falimentare", a declarat Ionel Agrigoroaei, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.