Cala Dunare a santierului Naval „Damen” din Galati a fost vineri gazda unui eveniment spectaculos la care au fost prezente atat persoane din conducerea santierului, muncitori, cat si un mare numar de clienti veniti din strainatate. in aceste conditii, santierul naval a mai trecut in palmares inca o lansare, a unei nave extrem de importanta.

Desi nivelul apelor Dunarii in aceasta perioada a atins cote critice, la santierul Naval „Damen” din Galati a fost lansata vineri una dintre cele mai importante nave de pana acum si asta datorita multiplelor sisteme cu care este dotata. „Am avut parte de una dintre cele mai spectaculoase, dar si periculoase lansari de pana acum.

Este cota minima la care s-a lansat in santierul Naval, la Cala Dunare, in ultimii 30 de ani. Din cauza nivelului critic al Dunarii, santierul naval si-a asumat si anumite riscuri, iar specialistii au facut nenumarate calcule pentru a nu avea parte de incidente neplacute.

De altfel, lansarea a decurs in conditii normale si a fost un succes total”, a declarat Victor Dobrea, directorul de productie al Damen.

Nava lansata vineri este destinata unui client olandez foarte important si va lucra in Marea Nordului pentru aprovizionarea platformelor de foraj marin, insa mai poate fi folosita si in alte scopuri. „in afara de aprovizionare, ea mai poate fi folosita si in cercetare si patrulare.

Este o nava dintr-un grup de doua pe care le facem pentru un client olandez foarte faimos in Marea Nordului, firma Vroon”, a mai completat Victor Dobrea.

Premiera, in cazul lansarii de vineri a navei „Pool Express”, se datoreaza si materialului care a fost folosit pentru construirea unor parti ale ei. „Premiera acestei nave este faptul ca transporta metanol si glicol si are patru compartimente din otel inoxidabil duplex.

Acest material a necesitat o tehnologie si o atentie deosebita, a declarat Valentin Popescu, directorul tehnic al santierului. Pentru urmatorii ani, conducerea santierului Naval „Damen” si-a propus o extindere a activitatii prin producerea de nave cu un inalt grad de complexitate.

„Pentru urmatorii ani ne-am propus sa ne extindem paleta cu nave mult mai sofisticate”, a mai completat Valentin Popescu.

Tot pentru aceasta luna, santierul Naval „Damen” mai are programata inca o lansare, dar in doc, a unei nave tip „Heavy Lift Vessel”, mult mai mare, de asemenea, pentru un client olandez foarte cunoscut in domeniul naval „Khan Shipping”.