Esential

Olt/ Furtuna s-a dezlantuit razbunatoare sambata noaptea si din vazduh apa a curs fara masura. Draganesti-Olt a fost o Venetie turbata: in plin oras, torentele au brazdat santuri de un metru adancime pe strazi. Aproape la fel de ridicata a fost apa din casele oamenilor: “Am crezut ca s-au rupt baierele cerului!”

Vijelia a lovit fara mila judetul Olt in noaptea de sambata spre duminica. Cosmarul cel mai negru a fost in Draganesti-Olt, unde apa revarsata in valuri de pe dealurile ce imprejmuiesc orasul a umplut strazile, curgand in torente furibunde. (S-a razbunat cerul pe noi!Editie Speciala)

Timis/ Vant puternic si ploi abundente au avut loc sambata-dupa-amiaza, in Timis.

Mai multe cladiri au fost inundate, iar cativa copaci au cazut pe masini, in Timisoara, iar in judet, 19 localitati au ramas fara curent din cauza vantului puternic si a descarcarilor electrice. (Furtunile au facut ravagii in Timis, Evz Transilvania)

Hunedoara/ Pentru cartografierea siturilor din Muntii Orastiei, Ministerul Culturii si Cultelor a alocat 40.000 de lei.

Pentru fiecare zona va fi intocmita o harta care va ajunge la autoritatile locale, astfel incat sa poata fi marcate perimetrele protejate. (Harta pentru siturile din Muntii Orastiei, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Economie

Harghita/ Hotel de patru stele la Borsec. In luna iulie, la Borsec, au demarat lucrarile de constructie a unui complex hotelier balnear, care va fi clasificat la patru stele, a declarat Valentin Vaida, primarul orasului Borsec.

"Va fi un complex hotelier balnear, care va include un hotel de patru stele, cu 88 de camere, o baza de tratament si un centru de conferinte. Complexul va fi construit pe un teren de 22.000 de metri patrati pe care Primaria Borsec l-a concesionat acestei firme", a afirmat Vaida.

Compania Muntero Invest SRL, cu capital maghiar, va investi 15 milioane de euro in acest proiect si va incheia lucrarile de constructie in circa doi ani, hotelul urmand sa fie denumit Vila Borsec.

(O companie ungara investeste 15 mil. euro intr-un complex hotelier de 4 stele la Borsec, ZF)

Eveniment

Sibiu/ De 335 de zile, sibienii ar fi trebuit sa beneficieze de o varianta ocolitoare. Incapacitatea autoritatilor de a gestiona construirea a 23,5 kilometri de autostrada, duce la pierderi de vieti omenesti si de milioane de euro.

ZIARUL de Sibiu demareaza o campanie prin care, zilnic, sa atraga atentia asupra indolentei ce planeaza peste investitia vitala sanatatii orasului. (335 de zile, fara centura, Ziarul de Sibiu)

Imobiliare

Cluj/ Mai multe blocuri de 5 etaje si mansarda vor fi ridicate pe un teren ce contine si gropi comune din Al Doilea Razboi Mondial.

Societatea Compania pentru locuinte SRL, ce intentioneaza sa ridice blocuri intre gropile cu soldati germani si maghiari, este patronata de fostul sef al serviciului de stare civila din Primarie, Vasile Gherman.

Acesta a fost unul dintre oamenii de incredere ai fostului primar, Gheorghe Funar, indepartat din administratie de catre Emil Boc dupa ce a refuzat sa cunune tineri maghiari care i-au raspuns “Igen” la ceremonie. (Combinatii imobiliare: blocuri intre morminte comune, Ziua de Cluj)

Bacau/ Bacauanii care muncesc in strainatate renunta la apartamentele din tara pentru a-si cumpara locuinte in UE.

Fenomen interesant pe piata imobiliara din Bacau. „Stranierii“, cum li se spune celor care si-au gasit loc de munca in strainatate, isi vand locuintele din tara.

Bacauanii care s-au intors vara aceasta acasa isi vand apartamentele, iar cu banii obtinuti isi cumpara locuinta in Italia sau teren in imprejurimile Bacaului. (Casele "stranierilor", scoase la vanzare , Evz Moldova)

Timis/ Cele mai tranzactiona-te sunt apartamentele cu preturi sub 50.000 de euro. Un apartament cu trei camere, in cartierul aradean Vlaicu, la 60-70 de metri patrati poate fi cumparat la 48.000 de euro, in functie de pozitia in cartier.

Daca se afla in apropierea pietei si a statiei de tramvai, dotarile sunt minime, iar daca este mai departe, in acest pret are si tamplarie termopan, parchet laminat si instalatie electrica moderna, cu spoturi.

In Alfa, cartier in care Primaria s-a implicat in ultima perioada, preturile sunt mai mari. (Concediile cresc preturile locuintelor din orasul Arad, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Sibiu/ Grupul de firme de constructii Con-a Sibiu, a decis sa intre pe sectorul constructiilor de locuinte, prin dezvoltarea unui ansamblu rezidential de 28 de case insiruite,

in urma unei investitii de 2,5 milioane de euro. (Con-a construieste 28 de case, Ziarul de Sibiu)

Companii

Cluj/ Vanzarile de medicamente din Romania au atins aproape sase miliarde de lei in intervalul iulie 2006-iunie 2007, in crestere cu 20% comparativ cu perioada din 2005-2006, arata raportul companiei de cercetare Cegedim.

Pe primul loc se afla compania britanica GlaxoSmithKline, cu vanzari de 477 de milioane de lei, urmata de Roche (Elvetia), cu 412 milioane si Sanofi-Aventis (Franta) - 391 milioane. (Terapia, pe locul sapte, Ziua de Cluj)

Sibiu/ Afacerile Condmag Brasov, societatea controlata de Dafora Medias, au stagnat, in primul semestru al acestui an, la 49,52 milioane de lei (14,87 milioane de euro),

insa castigul net al companiei a urcat de peste sase ori comparativ cu perioada similara a anului trecut. (Condmag: profit de sase ori mai mare, Ziarul de Sibiu)

IT&C

Sibiu/ Un grup de tineri oameni de afaceri a lansat o harta economica a Iasiului, accesibila pe internet.

Harta turistica a Iasiului, lansata recent de Primarie, are concurent pe internet. Un grup de oameni de afaceri din Iasi propune o solutie simpla si eficienta de promovare a orasului. Investitorii, membri ai Junior Chamber International (JCI),

organizatie a tinerilor oameni de afaceri infiintata la Iasi anul trecut, isi prezinta proiectul drept „o harta economica virtuala a orasului“. (Ghid on-line pentru investitori, Evz Moldova)

Opinii

Cornel Nistorescu/ Economie fara radacini (I)

Cam la trei sate si doua vai de comuna copilariei mele se intinde un fost IAS, devenit ferma de vaci. Si in peisajul economic darapanat, ferma de vaci arata incurajator. Cateva sute de capete, curatenie, placute in urechi, sala de muls, animale sanatoase. Belea! Proprietarul nu are cota de lapte.

E primul dinte ascutit al economiei de piata gestionate de la Bruxelles. In acelasi timp, la magazinul alimentar din comuna gasesti de vanzare branza daneza Feta, cascaval Bonde, branza Hochland. Editie Speciala

Ion Muresan/ Vremea bisericilor orgolioase

O calugarita, micuta, imbracata in negru, la volanul unui buldozer galben, urias.

Imaginea are ceva suprarealist. Maicuta a condus utilajul cu mare dibacie de-a lungul satului Barsana din Maramures si a intrat cu el, fara nici o ezitare, din cateva manevre executate cu o dexteritate de buldozerist incercat pe mari santiere, pe poarta manastirii. Evz Transilvania

Showbiz&Fun

Cluj/ Semi-fiasco la Maximum rock. Festivalul “Maximum Rock”, desfasurat la finele saptamanii pe Aeroportul Cluj-Napoca, a culminat cu refuzul vedetei principale de pe afis, trupa americana Overkill, de a sustine recitalul programat sambata seara.

Refuzul a fost motivat de ploaia abundenta care nu permitea sustinerea recitalului in conditii de siguranta. Fanii au plecat dezamagiti, dar pana la urma si-au primit banii pe bilete.

Cei care au salvat in mare masura festivalul au fost cei din trupa germanului Udo Dirkschneider, care a ridicat adrenalina celor prezenti prin celebrele piese ale fostei sale formatii, Accept, printre care s-a numarat celebrul imn rock “Metal Heart”. (Maximum de ploaie, minimum de rock)Ziua de Cluj

Constanta/ "Stufstock 5 greenfest" va avea loc in acest an in Vama Veche, la Marina Park. La eveniment vor fi prezente circa 50 de trupe, cele mai asteptate de public fiind Dandy Warkhols, Toy Dolls sau Cradle of Filth.

Distractia va incepe la ora 16.00 si va tine pana in zori, timp in care vor concerta atat trupe autohtone, cat si din SUA, Germania, Cehia, Italia si Moldova. (A 5-a editie Stufstock, Romania libera editia de Dobrogea)

Caras-Severin/ Cunoscuta drept locatie a unui festival international de Jazz, devenit anul acesta cel mai important din tara, Garina a fost vineri si sambata gazda celei de-a doua editii a Festivalului national de folk.

In prima zi, publicul a fost incantat de concertele lui Nicu Alifantis si, respectiv, Alexandru Andries. A doua seara a debutat cu grupul „2 si jumatate“ din Otelu-Rosu-Timisoara, dupa care au urcat pe scena Ada Milea si cei doi membri ai trupei „Fara zahar“.

Au smuls spectatorilor aplauze la scena deschisa, mai ales pentru ineditul creatiilor lor, intre care s-a numarat si piesa „Don Quijote“, o adevarata opera folk, cu influente rock.

Cel mai asteptat moment al serii a fost recitalul duetului Mircea Baniciu-Vladi Cnejevici. (Folkand in ploaie, la Garina24 de ore)