Pericol de inundatii la Somesul Mic si Crisul Repede

Precipitatiile abundente insotite de descarcari electrice au continuat si ieri in judetul Cluj

Incepind de ieri dimineata de la ora 9 pina in aceasta dimineata, datele Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) arata ca precipitatiile au depasit cantitativ 30 de litri pe metrul patrat, iar pe arii restrinse a depasit chiar si 50 de litri. Avertizarea Cod Galben a fost transmisa catre prefecturile din 26 de judete, printre care si cea a judetul Cluj.

INHGA a transmis pentru judetul nostru o avertizare hidrologica, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanti, torenti si piraie, cresteri de debite si niveluri pe unele riuri mici, din bazinele superioare ale riurilor Somesul Mic si Crisul Repede.

In realitate, ploile abundente inregistrate in acest sfirsit de saptamina au adus avarii mai degraba la retelele de electricitate. Furtuna din noaptea de simbata spre duminica a lasat astfel opt localitati fara curent electric.

Potrivit colonelului Vasile Somlea, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Cluj, 16 transformatoare electrice au fost avariate din cauza fulgerelor puternice. Acest lucru a facut ca nu mai putin de opt localitati din judet sa ramina fara curent electric. Este vorba de citeva sate din zona Feleac si din zona Iclod-Livada.

Reprezentantii Electrica nu au putut fi contactati ieri pentru a da explicatii legate de aceste incidente.

Situatia din teritoriu, necentralizata

Desi avertizarea Cod Galben ar trebui sa puna in garda autoritatile clujene, acestea nu s-au aratat ieri prea ingrijorate. Reprezentantii ISU Cluj sustineau ieri ca furtunile de vineri si simbata nu au dus la inundatii.

In afara de penele de curent, pompierii clujeni s-au mai confruntat in noaptea de simbata spre duminica cu un incendiu minor in Somcutu, unde o capita de fin s-a aprins dupa ce a fost lovita de un fulger.

Reprezentantii prefecturii nu au reusit sa procure ieri date despre eventualele pagube cauzate de precipitatiile insotite de descarcari electrice, avind in vedere ca acestea s-au petrecut pe parcursul sfirsitului de saptamina.

Informatiile respective urmeaza a fi centralizate in cursul zilei de azi, cind se va alcatui totodata o statistica referitoare la efectele fenomenelor meteorologice de zilele trecute. Conform purtatorului de cuvint al institutiei prefectului, Calin Tuluc, cel mai probabil e ca precipitatiile sa nu fi cauzat pagube, intrucit au fost de scurta durata si de intensitate redusa.

Autoritatile au obligatia sa stea in garda

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Cluj avertizeaza cetatenii sa se indeparteze din zonele cu risc de inundatie, sa stea departe de poduri si de portiunile de drum care este posibil sa fie afectate de inundatii, iar turistii care si-au instalat corturi si tabere pe malul cursurilor de apa sa le mute in zonele ferite.

De asemenea, primariile au obligatia sa asigure permanenta la sedii, iar autoritatile publice locale trebuie sa ia masuri de verificare si supraveghere a podurilor si podetelor si sa avertizeze cetatenii de zonele cu risc de inundatii.