Timpul costa bani, sugereaza un slogan al companiei Tarom. In realitate, scurtarea duratei de deplasare poate costa chiar mai mult decit o vacanta petrecuta in Grecia.

Cei care vor sa ajunga intr-o ora in capitala, trebuie sa scoata din buzunar de la 19 euro, pina la 139 de euro.

Pentru tarifele reduse, compania Tarom, singura care opereaza zboruri pe ruta Iasi-Bucuresti, Bucuresti-Iasi, rezerva maxim trei locuri.

"Prost sa fii, ca si companie privata, sa mergi cu toate cele 48 de locuri ocupate doar cu tariful de 19 euro.

Cum iti mai scoti cheltuielile, cind doar ora de zbor este 4.000 de euro, luind in calcul combustibilul consumat, plata personalului si taxele de aeroport, care oricum sint mai ridicate la Bucuresti decit la Iasi? In plus, pentru destinatiile externe, de multe ori calatoria Iasi - Bucuresti este gratuita, iar pasagerii platesc doar taxele de aeroport.

Tinind cont ca 35-60 la suta dintre pasagerii unui zbor beneficiaza de aceasta facilitate, unde am ajunge? Este drept ca, in final, gratuitatea este recuperata prin costul biletului", a declarat Ovidiu Harabagiu, seful agentiei Tarom Iasi.

Biletele rezervate din timp sint mai ieftine

Pentru a evita sa platiti pe un bilet 99 sau 119 euro, la clasa economic, sau 139 de euro, la clasa bussines, ar trebui sa va faceti rezervare din timp, cu cel putin sapte zile inainte de efectuarea calatoriei.

Chiar si atunci insa, e posibil ca biletele de 19, 29 sau 39 de euro sa fie inaccesibile. "Poti lua un bilet de 99 de euro cu o saptamina inainte de calatorie, sau chiar cu o zi inainte, in functie de rezervarile care s-au facut pina atunci. Sau, poate renunta cineva in ultimul moment la calatorie si atunci ai noroc si gasesti bilet ieftin", a afirmat Ovidiu Harabagiu.

Dupa spusele sale, diferenta de pret dintre un bilet pe ruta Iasi - Bucuresti si un zbor efectuat de la Bucuresti la Iasi este de doi euro, din cauza taxelor de aeroport, mai mari in capitala.

Bucuresti-Londra, 95 de euro

Cu toate acestea, pe site-ul companiei Tarom, calculele difera. Astfel, un zbor din capitala Moldovei, efectuat pe data de 15 august, de exemplu, costa 474 de lei, in timp ce returul, efectuat in aceeasi zi, solicita buzunarul pentru 195 de lei.

Totodata, potrivit aceluiasi site, un drum Iasi-Bucuresti si retur, in luna octombrie (datele 5 si 6 octombrie sint alese aleatoriu), este accesibil doar contra sumei de 336 de lei, in timp ce pe aceeasi ruta se poate zbura in ajunul Craciunului si in prima zi de Craciun cu 178 de lei.

Tot pe site-ul companiei aeriene, un zbor de la Bucuresti la Londra poate porni de la 95 de euro, iar unul efectuat de la Londra la Bucuresti, costa minim 68 de euro. Clientii firmei pot ateriza chiar la Paris cu minim 129 de euro.

10.000 de pasageri in doar sapte luni

Fie ca este vorba de oameni de afaceri sau de persoane care pleaca in strainatate sau se intorc de peste hotare, avionul companiei Tarom decoleaza aproape plin la fiecare zbor. In medie, cele 48 de locuri sint ocupate in proportie de 80 la suta.

Mai mult, lunar, 1.400 de persoane zboara in medie de la Iasi la Bucuresti, sau de la Bucuresti la Iasi. Astfel, in primele sapte luni ale anului, aproximativ 10.000 de pasageri au apelat la compania Tarom, pentru a scurta distanta dintre estul tarii si capitala.

70 de lei, un drum cu masina

O parte dintre pasageri prefera totusi sa-si scurteze calatoria cu avionul la Bucuresti, reintorcindu-se la Iasi cu masina, cu maxi-taxi, cu trenul sau cu taxiul.

"Pentru un bilet, de la Oslo-Iasi, in extrasezon, ar fi trebuit sa platesc 520 de euro. Am preferat sa-mi cumpar din timp biletul, asa ca am platit doar 270 de euro, pina la Bucuresti si, pentru ca ieseam mai ieftin, am venit in Iasi cu un prieten, cu masina. Cu un plin de gaz, de 700.000 de lei, ajungi pina la Bucuresti, iar cu alt plin, te intorci.

Stiu o familie care a luat bilete la urgenta de pe aeroportul Otopeni si, ca sa ajunga la Iasi, fiecare dintre ei a platit 150 de euro", spune Daniela Grama, o tinara ieseanca stabilita in Norvegia.

Cit va costa o calatorie Iasi-Bucuresti?

Avion - intre 19 si 139 de euro (drumul dureaza 1h.05min.)

Tren - clasa a II-a - 49 de lei, accelerat; 67 de lei, rapid (ambele calatorii dureaza aproximativ sase ore)

Maxi-taxi - 44 de lei (calatoria dureaza aproximativ 7h.30min)

Taxi - 150 de euro (dus-intors)

Masina personala - 140 de lei (dus-intors)