In cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament Cina Ploiesti vin zilnic sute de prahoveni care au probleme de sanatate. Aici sunt cabinete de dermatologie, obstetrica-ginecologie, ORL, Dispensarul TBC (unde sunt in evidenta toti bolnavii cu tuberculoza din judet). De asemenea, foarte important, in cadrul unitatii isi desfasoara activitatea Comisia de Expertiza a Capacitatii Muncii.

Nu in ultimul rand mai sunt cabinete ale medicilor de familie si o farmacie. Incredibil, in urma anchetei noastre am ajuns sa descoperim ca nici o autoritate nu-si asuma responsbilitatea pentru dezastrul in care se afla Policlinica Cina.

Am fost indusi in eroare de Primarie

Incredibila situatie a proprietatii cladirii ne-a fost lamurita de directorul Directiei de Patrimoniu al Consiliului Judetean Prahova, Rodica Paraschiv: „Policlinica Cina nu este a noastra, ci numai a Consiliului Local Ploiesti.

Asta pentru ca, atunci cand am primit lista cu bunurile de patrimoniu ce urmau sa intre la noi, de la Directia de Sanatate Publica Prahova, in acea situatie nu aparea Policlinica Cina. Ulterior am aflat, ca acolo sunt si niste laboratoare care ar apartine Spitalului Judetean si care, conform legii ar fi trebuit sa treaca in administrarea noastra.

Acest lucru, insa, nu ne-a fost solicitat niciodata printr-o adresa de la ASP Prahova. De aceea, nu putem sa-i ajutam cu nimic pe cei de la Primarie. Practic, laboratoarele sunt ale nimanui”.

Functionarul Consiliului Judetean desfiinteaza astfel scuza oferita in de Primaria Ploiesti conform careia la Cina nu s-a putut face nimic deoarece proprietatea cladirii este impartita de Primarie si Consiliu.

Viceprimarul Gavrilescu: “chiar nu stiu ce solutie vom gasi”

Viceprimarul Gratiela Gavrilescu spune ca a vizitat policlinica acum o luna cand a plouat si cunoaste destul de bine situatia. „Noi nu am stat cu mainile in san. De acum un an, de cand am preluat Policlinica Cina am bagat bani acolo: un miliard de lei vechi in acoperis si inca vreo suta de milioane in trotuare. Dar pentru pluviala, ca acolo este problema, ar trebui o rectificare de buget.

Pentru ca urmeaza sa o vindem, nu stiu daca va aproba cineva bani pentru reparatii. Noi am inceput deja procedura, impreuna cu ASP Prahova ca sa putem intabula cladirea si sa vindem cabinetele medicale. In momentul acesta, chiar nu stiu ce solutie vom gasi, daca asa cum spuneti, nu vom gasi sprijin la Consiliul Judetean.

In primul rand, mie imi pasa de cetatenii care se duc acolo pentru tratament si mai putin de medici. Dar medicii trebuie sa inteleaga ca sunt foarte multe lucruri pe care a trebuit sa le preluam peste noapte si sa bagam bani in ele.

Si apoi, ar trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca in curand vor fi proprietari si vor trebui sa investeasca singuri in cabinetele lor”, a declarat Gratiela Gavrilescu.

Medicii, neputinciosi

Conducerea Centrului de Diagnostic si Tratament Cina este dezamagita de Primaria Ploiesti si pentru ca nu se implica ferm in rezolvarea problemei. „Am cerut sprijinul Primariei si Consiliul Local Ploiesti, dar nu am primit decat promisiuni. Vrem sa cumparam cladirea insa lucrurile sunt extrem de complicate. Noi suntem platiti ca si angajatii spitalelor.

Nu putem sa lucram ca si cabinete individuale si sa primim fonduri de la Casa de Asigurari de Sanatate. Un medic nu trece de 14 milioane de lei iar un asistent ajunge 6-7 milioane de lei. Oricate consultatii am da, tot banii acestia ii luam. Si daca nu suntem stimulati financiar, nu avem interesul sa muncim mult.

Acest sistem nu face decat sa ne plafoneze”, ne-a declarat doctorul Tania Mircescu, directorul unitatii. Situatia juridica neclara a imobilului a dus si la aparitia unei crize de personal. Au fost scoase mereu posturi de medici specialisti la concurs insa nu s-a prezentat nimeni.

Pacientii, singurele victime

Sa ne reamintim ca la subsolul cladirii, unde functioneaza medicii de familie, dupa fiecare ploaie consultatiile se acorda cu picioarele in apa. „Mi-e jena sa primesc batranii care vin dupa retete compensate in cabinetul de consultatii unde balteste apa. Le-am explicat care este situatia si oamenii au inteles. Cei care au bani nu au mai venit la mine, s-au lipsit.

Nu e deloc placut sa vii la doctor si sa stai intr-un subsol cu mucegai, cu gauri de sobolani si cu apa pe jos. Pensionarii nu au de ales: trebuie sa vina pentru retete. Dupa parerea mea, Consiliul Local ar fi trebuit sa faca eforturi si sa ne ajute dar nu se pune problema de asa ceva”, ne-a declarat doctorul Ramona Iliescu, medic de familie.

In aceste conditii, revenim cu intrebarea: ii pasa cuiva de Policlinica Cina? Dar de bolnavii obligati sa se trateze acolo? Dar de medicii obligati sa lucreze in acele conditii? Vom reveni.