Dupa 1 ianuarie 2007 toti cetatenii Romaniei pot calatorii fara pasaport in statele uniunii, nu insa si cabalinele. Caii, magarii, si catarii trebuie sa se inarmeze cu un pasaport daca vor sa parasesca grajdul de domiciliu. Documentul va cuprinde date privitoare la propietar si la starea de sanatate a animalului .

Fiecarui exemplar din specia cabaline ii va fi implantat un cip care va stoca date despre starea de sanate, vaccinari, si possorul sau posesorii animalelor. Incepand cu 2009 pasaportul va deveni obligatoriu, documentul fiind solicitat atit pentru vanzarea animalului dar si pentru vizitele medicale.

Obtinerea pasaportului este gratuita solicitatntii trebuind sa se adreseze celor 5 centrel teritoriale pentru Ameliorare si reproductie in Zootehnie situate in localitatiile Apahida, Floresti, Huedin, Dej si Turda.

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura Cluj spun ca noul sistem va fi util si pentru prevenirea epizotiilor la cabaline. Din estimarile realizate, pe raza judetului, peste 23.000 de cai vor “revendica” pasaportul