Pe platoul din fata manastirii “Mihai Voda”, activitatile de comemorare au debutat, in jurul orei 9.30, cu Sfanta Liturghie Arhiereasca, oficiata de P.S. Vasile Someseanul, alaturi de Corul Preotilor Turdeni, dirijat de preotul Sebastian Zahan.

Ceremonia religioasa s-a desfasurat in prezenta I.P.S Arhiepiscopului si Mitropolitului Bartolomeu Anania si a unui sobor de preoti. “Sa sporim credinta in faptele binecuvantate de iubire pentru care el, Mihai Voda, s-a jertfit. Sa putem sa transmitem celor ce vor veni dupa noi aceste bunuri materiale si spirituale” a afirmat Mitropolitul. Bartolomeu Anania

si-a incheiat discursul acordandu-i primarului, Tudor Stefanie, distinctia “Crucea transilvana” pentru activitatea prestata in slujba comunitatii. Emotionat, Stefanie a declarat ca nu s-a astepatat la o astfel de surpriza.

Din partea oficilitatilor judetene, Mihai Crisan a transmis mesajul Prefectului judetului Cluj, subliniind importanta istorica a evenimentului. La fel, prof. univ. Calin Felezeu a conturat portretul bisericesc al lui Mihai voievodul, ctitorul de manastiri si biserici.

Momentul cel mai gustat de catre public a fost, cu siguranta, reprezentatia artistica a actorului Stelian Rosian. Calare pe un cal, Mihai Viteazul revine pe campia de la Turda. Cu fruntea sus, scruteaza zarea cu privirea. E mahnit si ingenuncheaza. Stie ca are sa-i vina sfarsitul. Dar nu da inapoi. Urla cu patos: “romanii nu vor campii triste...”

Intruchipindu-l pe marele voievod, actorul a evocat momentele de lupta si sarguinta ale neamului romanesc: “Ati putrezit destul... Venit-a vremea sa va strangeti lacrimile din ocnele de sare”. In cele din urma, voievodul, umil, concluzioneaza: ” astfel e romanul... si

roman sunt eu/ si sub jugul lor, nu se pleaca capul meu”. “Mihai cel viteaz” paraseste Turda, in ropote de aplauze.

In cadrul manifestarii a avut loc si depunerea de coroane la mormantul osteanului Mihai. Reprezentantii diferitelor institutii, partide politice si organizatii au adus, in semn de omagiu, coroane de flori, pe care le-au depus la Obelisc. La ora 13.00, festivitatea s-a incheiat cu defilarea si retragerea Garzii de onoare, in ritm de fanfara.