Primarul, Tudor Stefanie, in calitate de presedinte al Comunitatii Urbane Aries a convocat saptamana trecuta, de urgenta, o intalnire a primarilor care fac parte din asociatie pentru a le prezenta modificarile cerute de Ministerul Mediului in ceea ce priveste proiectul de finantare.

Reprezentantii Ministerului Mediului au propus doua variante pentru ca activitatea operatorului si finantarea proiectului sa nu fie afectate.

Inca o data, derularea proiectului de finantare pentru dezvoltarea serviciilor de apa si canalizare in zona Turda Campia Turzii intampina probleme de „organizare”. Primarul, Tudor Stefanie, impreuna cu directorul general al Companiei de Apa Aries, Sorin Saveanu, si un jurist al primariei C.

Turzii au fost prezenti la Ministerul Mediului pentru a afla care sunt urmatorii pasi in derularea proiectului si care sunt variantele de lucru pentru ca activitatea operatorului si finantarea proiectului sa nu fie afectate.

Recomandarea consultantilor europeni a fost de a crea o asociatie al carei unic obiect de activitate sa fie sistemul de apa, canalizare si epurare. Una dintre variantele aduse in discutie a fost continuarea proiectului prin Comunitatea Urbana Aries, insa specialistii europeni au explicat ca mentinerea acestei solutii ar fi pus in pericol finantarea proiectului.

Cealalta varianta propusa a fost infiintarea unei noi forme asociative intre cele noua localitati membre, care sa preia gestiunea proiectului si sa primeasca imputernicirea consiliilor locale.

Primarul, Tudor Stefanie, si-a mentinut pozitia conform careia Comunitatea Urbana Aries poate prelua activitatea prin modificarea statutului, poate continua derularea contractului de concesiune si a finantarii in relatie cu operatorul.

„Am sustinut ideea ca aceasta forma institutionala are nevoie doar de modificarea statutului la reglementarile legale si poate fi partenerul de lucru pentru operator. Parerea specialistilor a fost ca nu este nimic ilegal, dar ca recomandarile reprezentantilor europeni sunt altele. Ei au propus doua variante pentru rezolvarea acestei situatii, dumneavoastra (n.r.

primarii localitatilor membre CUA) nu va ramane decat sa alegeti varianta cea mai sigura ”, a explicat presedintele CUA, Tudor Stefanie.

CUA ramane fara apa si canalizare

Pentru o sansa mai mare de obtinere a finantarii si pentru a nu se crea anumite semne de intrebare, au fost propuse doua variante. Prima varianta presupune continuarea demersurilor prin CUA, insa aceasta decizie ar fi afectat posibilitatea de finantare a proiectului, intrucat normele sunt in modificare si intra in discutie o legislatie care inca este in formare.

Cea de-a doua a fost de infiintare a unei asociatii care sa aiba ca unic obiect de activitate apa si canalizarea in cele doua orase si care ar avea sanse mai mari de obtinere a banilor. Solutia agreata de primarii prezenti la discutii, la recomandarea primarului Tudor Stefanie, a fost cea de-a doua. „Va rog sa alegeti varianta urgenta de infiintare a acestei forme asociative.

Eu nu am nimic impotriva sa se aleaga cea mai sigura si mai simpla solutie pentru functionarea operatorului. Din punctul meu de vedere, CUA trebuie sa deruleze activitatea pentru a pune in practica obiectivele ce au stat la baza crearii ei. Vom adopta modificarile ce se impun in statut in asa fel sa poata fi obtinute finantari”, a afirmat Stefanie.

Campia Turzii, pe picior de egalitate cu Turda

Pana cel tarziu in 16 august, formalitatile de infiintare a noii asociatii trebuie finalizate, urmand ca in 20 august sa se trimita documentatia la Ministerul Mediului pentru continuarea demersurilor in vederea finantarii. Consiliile locale asociate in CUA se vor intruni in aceste zile in regim de urgenta pentru a adera la noua asociatie.

Primarul, Tudor Stefanie, a asigurat ca va fi alaturi de noua formula, dar a precizat ca va continua sa actioneze ca presedinte al CUA.

„In calitate de presedinte al acestei forme asociative si primar al celei mai mari localitati membre, refuz sa fiu presedintele noii asociatii, pentru a nu indeplini mai multe functii decat pot sa duc.

Va propun ca functia de presedinte sa o ocupe primarul municipiului Campia Turzii, localitatea fiind urmatoarea ca pondere sau oricare primar din CUA in asa fel incat sa distribuim sarcinile. Alegeti cea mai competenta persoana care sa se ocupe de derularea acestei noi asociatii”, a recomandat primarul Turzii.

Prezenti la discutii, doi dintre consilierii locali din C. Turzii au cerut ca in noua forma asociativa reprezentarea sa fie egala cu Turda, deoarece s-ar putea ca stabilirea unor procente diferite intre cele doua localitati sa puna piedici in aprobarea proiectului de hotarare prin care trebuie creata noua asociatie.