Iesiti de mult din sut, minerii din Apuseni si-au reamintit de meseria lor. Imbracati de sarbatoare si mirosind a busuioc, fostii ortaci au luat cu asalt stadionul “Minerul“ din Rosia Montana, acolo unde se sarbatorea “Ziua Minerului”.

Incercind sa le aminteasca oamenilor ca gaurile din muntele ce i-a insotit in timpul sarbatorii de ieri nu sint facute de animale ci de stramosii lor, administratia locala, ajutata de sindicate si investitori privati, a pus la cale un spectacol placut.

“Mai sint foarte putini mineri dar, in cinstea celor care au muncit la mina si cu speranta ca in localitatea noastra traditia se va continua, vrem sa pastram aceasta traditie cu sarbatoarea minerilor si a mineritului. Este o zi festiva care se tine, de obicei, in prima sau in a doua duminica din luna august.

Am avut, astazi, deosebita placere de a fi alaturi de noi doamna baronesa Emma Nicholson care va duce mesajul nostru al minerilor in lumea intreaga si la Bruxelles”, a declarat fericit primarul comunei Rosia Montana, Virgil Narita.

Sarbatoarea tuturor

Aranjati de duminica, curati si linistiti fostii mineri s-au bucurat de ziua lor alaturi de fete cunoscute din peisajul international. Pe linga oficialitatile locale, la manifestare a participat baronesa Emma Nicholson. “Acesta este un mod foarte placut de celebrare a zilei minerilor. Am sprijinit intotdeauna sindicatele miniere si aceste comunitati si sint foarte bucuroasa sa fiu aici.

Meseria aceasta este una dintre cele mai dificile si trebuie ca acestia oameni sa fie apreciati. Sint aici intr-o mica vacanta de citeva zile si de aceea am ales sa vin la Rosia Montana pentru aceasta zi speciala. Sarbatoarea este frumoasa iar artistii sint fantastici si astept cu nerabdare sa vad ce urmeaza.

Vreau sa ma bucur de aceasta zi cu intreg publicul din Rosia Montana”, a declarat baronesa. Ar mai fi de adaugat ca pe scena amenajata pe stadionul din Rosia Montana au urcat multi dintre cei mai cunoscuti interpreti de muzica populara din tara iar, catre seara, spectacolul a continuat cu trupa Trident.

Veselie generala

“Nu mai avem decit foarte putini mineri. Multi sintem iesiti la pensie, au plecat prin alte parti sau au murit. Noi continuam insa sa sarbatorim ziua asta pentru ca ne aduce aminte de ceea ce a fost mai demult. Nu stiu daca vom mai fi mineri dar e un prilej de bucurie”, crede Vasile Todor, unul dintre cei care si-a petrecut viata departe de lumina soarelui.

“Eu m-am pensionat din mina si am inceput sa muncesc la 14 ani. Asa era atunci. Am dat cu ciocanul, am avut dupa aia utilaje, si cind s-o gatat am plecat acasa. O fost greu dar frumos, asa cum e si azi. Ne bucuram impreuna si ne amintim de parinti si bunici”, a declarat si Gavrila Bucuresteanu. “Io is mai tinar. Mai tin minte povestile dar era greu.

Nu cred ca as mai vrea sa ne intoarcem la minerit. Mai bine muncesti lemn sau altceva decit sa stai in subteran sa te imbolnavesti”, crede Ioan Totoian. Minerii nu si-au uitat, insa, vechile obiceiuri asa ca bautura a curs in valuri pina seara tirziu. Intreaga sarbatoare s-a incheiat aproape de miezul noptii cu focuri de artificii.

Adauga comentariu