De aceasta data, “virful de lance” a fost viceprimarul Cugirului, Aurel Voicu. Acesta a venit in fata presei cu o scurta “radiografie” a orasului pe care il conduce, in speranta ca i-ar putea face pe investitori sa isi intoarca privirea si catre Cugir.

Din sinteza realizata de Aurel Voicu, reise ca orasul ar sta bine atit din punctul de vedere al resurselor umane, cit si din cel al resurselor materiale. Populatia Cugirului este de 28.000 de locuitori, insa aici pot veni oricind la munca si localnicii din comunele apropiate -Blandiana, Ceru Bacainti, Pianu, Salistea si Sibot -, care au in total peste 10.000 de locuitori.

Se termina platile compensatorii

Viceprimarul Cugirului este convins ca un punct de atractie l-ar constitui si pregatirea profesionala a oamenilor. Din cele doua colegii liceale, “David Prodan” si “I. D. Lazarescu”, ies anual cam 250 de absolventi, despre care viceprimarul spune ca au o pregatire performanta.

Acestia se adauga persoanelor cu inalta calificare, someri sau persoane aflate in somaj tehnic de la UM Cugir si Fabrica de Arme, carora li se incheie perioada platilor compensatorii in acest an sau anul viitor. In total, este vorba despre vreo 2.500 de oameni.

Aurel Voicu este de parere ca aceste persoane se pot adapta imediat la noi meserii, luind in considerare faptul ca si alti fosti colegi de-ai lor se descurca foarte bine in noile locuri de munca.

Numarul mare de familii care vor ramine fara surse de venit poate explica schimbarea de abordare a administratiei din Cugir in privinta promovarii orasului si incercarii de a atrage investitori, mai ales ca promisiunile facute pina acum “pe linie de aparare” nu au avut rezultatul asteptat.

Infrastructura mai buna

Extrem de importante pentru dezvoltarea unui oras sint drumurile. La ora actuala, Cugirul este -dupa cum a recunoscut Aurel Voicu- “inchis”, iar administratia locala isi pune mari sperante in programul CJ Alba de reabilitare a drumurilor judetene, care ar face din Cugir un oras de tranzit.

Pe linga faptul ca acest “amanunt” i-ar putea face pe investitori sa isi aseze afacerile aici, zona ar deveni atractiva si din punct de vedere turistic, mai ales ca in apropiere se afla si Poarta Raiului.

Intre argumentele aduse in atentie se mai afla si costurile relativ reduse ale terenurilor construibile, precum si existenta unor cladiri nefolosite in proprietatea UM Cugir care au toate utilitatile “la poarta”.

Posibile facilitati

Potrivit lui Aurel Voicu, Consiliul Local Cugir ar trebui sa ia in discutie acordarea unor facilitati investitorilor care ar dori sa vina in oras. Prima sa propunere este ca administratia locala sa cumpere terenuri, care sa fie ulterior oferite investitorilor contra cost sau printr-un contract de asociere.

“In prezent, terenurile construibile sint detinute de persoane fizice sub forma unor parcele foarte mici. Comasarea sau intregirea unor parcele semnificative direaza extrem de mult si descurajeaza investitorii”, a aratat Aurel Voicu.

O alta propunere este ca imobilele care nu sint folosite de UM Cugir sa fie oferite spre vinzare si nu inchiriate, deoarece nici un investitor nu isi va aseza o afacere daca nu are garantia proprietatii.

Dublarea suprafetelor construibile atractive se poate face prin crearea unui nou drum de acces catre Vinerea, bineinteles cu asigurarea utilitatilor necesare. Si terenurile dintre calea ferata si riul Cugir ar putea fi folosite in scop industrial, daca se va reconstrui podul Ploati, prabusit in 1999 din cauza inundatiilor.

Pentru dezvoltarea turismului in satele de munte care apartin de Cugir trebuie rezolvata rapid problema drumurilor de acces. Un exemplu concret oferit de viceprimarul Cugirului este cel al celor 10 gospodarii atestate de ANT pentru practicarea agroturismului, al caror potential nu poate fi insa valorificat din cauza drumului foarte prost si a lipsei electrificarii.