Negocierile purtate de conducerea Bursei de la Sibiu cu burse puternice din Europa, precum OMX, bursa germana sau Euronext, pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni, s-au oprit din cauza unei prevederi a legii 297/2004, privind piata de capital.

Legea 297 precizeaza ca cine cumpara mai mult de 5 la suta din pachetul de actiuni al unei burse din Romania are drept de vot de maxim 5 la suta. Investitorii straini au pus conditia Bursei de la Sibiu sa faca lobby pentru modificarea legii 297, dupa care vor relua procedurile de achizitie a unui pachet de actiuni.

„Investitorii au cerut ca daca ei cumpara 51 la suta din actiuni sa aiba drept de vot de 51 la suta, nu de cinci la suta, cum prevede legea acum. Este si normal sa se intample asa.

Doar la noi, in Romania, exista o asemenea limitare, facuta in momentul in care Bursa era de Stat si se privatizase inca”, declara Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetar Financiare si de Marfuri de la Sibiu.

Lobby pe langa parlamentari

Teodor Ancuta precizeaza ca a inceput deja sa faca lobby pe langa parlamentarii sibieni, pentru amendarea legii 297, in sensul in care limitarea dreptului de vot sa fie valabila pentru orice alt cumparator, societate comerciala, in afara unei burse. „Vrem ca legea sa fie completata, sa se puna o virgula si sa se spuna ca limitarea este de 5 la suta, cu exceptia unei burse.

Cu alte cuvinte, daca cumparatorul actiunilor este o bursa, cum este cazul celor cu care negociem noi, limitarea sa nu mai fie valabila. Am inceput deja sa facem lobby pentru aducerea unui amendament la legea 297. Am discutat cu parlamentari sibieni si vom merge si in comisiile de buget-finante”, mai spune Teodor Ancuta.

Potrivit acestuia, investitorii cu care BMFMS negociaza vanzarea unor actiuni au mai pus o conditie, in afara modificarii legii 297. „Ei au cerut o asigurare ca pot cumpara 51 a suta din actiuni si nu pachete mici. Acest lucru nu va fi o problema”, adauga Ancuta.

Presedintele BMFMS a tinut sa precizeze ca mentine contactul cu bursele internationale care s-au aratat interesate de preluarea unui pachet de actiuni al institutiei financiare din Sibiu. „Mi-am fixat ca termen anul acesta pentru a finaliza totul. Adica modificarea legii si vanzarea pachetului de actiuni catre una din bursele cu care negociem”, arata Teodor Ancuta.

Initial, Bursa de la Sibiu fixase un termen limita in 20 iulie, pentru luarea unei decizii in privinta fuziunii cu o bursa straina.

Bursa de la Sibiu se afla in negocieri avansate cu trei mari burse europene, Deutsche Borse, OMX, si Euronext. Potrivit lui Teodor Ancuta, negocierile cu Bursa de la Varsovia au fost intrerupte. Bursa de la Varsovia a facut publica intentia de a cumpara o parte din actiunile institutiei financiare de la Sibiu in iunie.

Nu se teme de concurenta BVB

Presedintele BMFMS nu se arata deranjat de posibilitatea ca BVB sa lanseze piata de derivate la Bucuresti, inainte ca BMFMS sa finalizeze negocierile de vanzare cu unul din investitori. „Eu le-am mai urat succes. Noi avem o mare experienta in spate, iar lor le trebuie multi ani sa ne ajunga din urma.

Nu ne facem probleme din cauza posibilitatii ca BVB sa lanseze piata de derivate”, declara Teodor Ancuta. BVB a primit autorizarea de la CNVM pentru tranzactionarea produselor derivate si, potrivit directorului general al BVB, Stere Farmache, va lansa piata de derivate in acest an. Potrivit lui Stere Farmache, sistemul de tranzactionare este pus la punct de mai bine de un an.

Rezultate din ce in ce mai bune

BMFMS si-a majorat recent capitalul social pana la 2 milioane de euro si se pregateste pentru lansarea tranzactiilor cu derivate pe titluri Transelectrica, de la 1 octombrie. Bursa de la Sibiu a lansat recent tranzactiile pentru contracte futures si options avand ca activ suport actiunile Turbomecanica, precum si a derivatele pe aur.

BMFMS si-a fixat pentru acest an realizarea unui volum de contracte egal cu cel realizat in 10 ani de activitate, adica 6,2 milioane.

Potrivit datelor bursei, in primele cinci luni ale acestui an au fost incheiate peste 2,1 mil. de contracte futures si options, adica cu 65 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Media zilnica de contracte incheiate in primele cinci luni ale acestui an este de 20.661.

Cea mai bun luna din primul trimestru al 2007 a fost, pentru BMFMS, luna martie, cand au fost incheiate peste 589.000 de contracte. In primele cinci luni ale anului, cel mai activ intermediar de pe piata de la Sibiu a fost societatea SSIF Broker SA Cluj, cu 641.481 de contracte incheiate.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu a inregistrat anul trecut un profit net de 1,13 1,13 milioane de lei (circa 320.000 euro), de patru ori si jumatate peste castigul raportat in 2005.