„Drumul crucii"

Frenezia de altadata din preajma zilei de 15 august cu greu mai poate fi regasita. Totusi, mii de oameni continua sa vina in pelerinaj la Nicula de Sfinta Marie. Nebunia incepe cu ziua de 14.

Daca pina nu demult enoriasii parcurgeau cei 3 kilometri pina sus la manastire tirindu-se pe coate si genunchi, astazi, baietii „de bani gata" parcheaza masinile cu numere de Italia la poarta sfintului lacas, dupa o veritabila cursa nebuna printre jaloane umane.

Zeci de difuzoare impinzesc perimetrul manastirii. Nici vorba de 200.000 de participanti, nici vorba de macar 100.000. De altfel, si cursele Cluj - Nicula sau Gherla - Nicula circula in deplina legalitate, numarul de pasageri nefiind net superior numarului de locuri din masina. Negustori din toate colturile tarii isi prezinta marfa de-o parte si de alta a drumului care serpuieste printre case.

Vinzatorii de la tarabele cu lebenita, pistoale de jucarie, carti de rugaciune, celebra incaltaminte „Adibas" sau noua colectie de ochelari de soare „made in China" se intrec in a-si atrage clientii. Intre tarabe, calugari veniti de la alte manastiri care apeleaza la bunavointa trecatorilor pentru ridicarea propriilor lacase de cult.

„Cina cea de taina"

Cozi imense de oameni cu rozare achizitionate de pe „Drumul crucii" asteapta sa atinga si sa sarute Icoana Facatoare de Minuni de la Nicula. Coloana de ordine nu cedeaza, insa, insistentelor, jandarmii masurind din cap pina in picioare fiecare persoana care se alipeste infinitei cozi de asteptare. Orele se scurg greoi. Noaptea incepe sa-si faca tot mai simtita prezenta.

Incetul cu incetul, miile de oameni adunati in curtea manastirii incep sa dispara. Ramin doar femeile cu genunchii insingerati de atita tirit in jurul manastirii vechi si cei care asteapta la coada care duce pina in fata Icoanei.

Izgoniti de oboseala acumulata in cursul zilei sau proaspat pansati dupa ce s-au tirit in coate si genunchi in jurul vechii manastiri, enoriasii se baricadeaza in corturile instalate pe pajistea din apropierea lacasului de cult sau fac cale intoarsa catre satul de la poalele dealului. „Las', ma, ca-i mai bine ca am venit acuma sa ne spovedim.

Da, hai numa' mai repede, ca sa-nchide discoteca", trec grabiti doi tineri, aruncind in goana lor, in iarba, o doza de bere. Poarta ultimul model de tricouri cu imprimeu de leopard si firma mare la vedere, plus freza aranjata intr-o parte, ca in revistele de modelling. Unul se impiedica si, in cadere, isi rupe blugii la genunchi.

„He, he, amu chiar ca esti la moda ma", se amuza tovarasul sau de aventuri.

Pomelnicuri pe banda rulanta

„Din Tulcea am venit, domnule. A fost greu drumul, dar macar am ajuns cu bine. Vin de mai multi ani la Nicula si de fiecare data plec mai impacat cu mine", explica un barbat, in timp ce-si improvizeaza patul pe care sa doarma. Doua paturi, una sub el si una peste, papucii in picioare si o gigantica folie de nailon, in caz ca ploua.

Exemplul lui este preluat imediat de alte zeci de persoane. Se ingramadesc, toti, strategic, pe beton, linga un gard de sirma, avind picioarele „scaldate" intr-un sant de vreo 30 de centimetri. Asa ii gaseste dimineata, treziti pe alocuri in cursul noptii doar de farurile cu xenon ale masinilor straine care nu gasesc loc de parcare.

In curtea manastirii mai dainuie vreo trei cozi, cea de la intrarea in biserica si alte doua de la corturile cu pomelnicuri. „Apai, am facut destul de multe", zice un tinar in sutana, rasfoind citeva zeci de file pline cu nume dintr-un caiet cu file. „Mai facem si la celalalt cort, ca sa nu se inghesuie lumea numa' aici", explica tinarul.

Lumea se stringe in dreptul mesei de sub cort mai ceva ca la un foc de artificii.

La un moment dat, neliniste intre cei care inconjoara vechea biserica in genunchi. O femeie in virsta dojeneste un pici care i-a taiat calea in genunchi cu o veritabila manevra a la Schumacher. Il iarta dupa citeva cuvinte grele aruncate si isi continua drumul in jurul bisericii, mai adaugind vreo trei „tururi de pista", penalizare pentru gura-i neastimparata.

Pildele IPS Bartolomeu

Liturghia de miercuri a fost oficiata de Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu.

In predica sa, sfintul ierarh le-a cerut politicienilor prezenti, care mai devreme suntasera coada dinaintea Icoanei Facatoare de Minuni, sa sustina punctul de vedere al Bisericilor (n.r., Ortodoxa, Catolica, Reformata si Unitariana) si sa nu lase proiectul de la Rosia Montana sa inceapa.

„Ce interes are Romania sa scape din mina un munte de aur si argint? Se pare ca nu ne-a auzit nimeni, desi noi, bisericile crestine, reprezentam practic 99% din populatia Romaniei. E posibil ca poporul sa implore puterea sa nu vinda un bun national si puterea sa se faca ca nu aude?", a concluzionat IPS Bartolomeu.

Sfintul ierarh le-a mai atras atentia celor prezenti la Nicula asupra impactului pe care mass-media, in speta televiziunile, il au asupra populatiei. In opinia sa, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) ar trebui sa acorde mai multa atentie anumitor programe TV.

„Exista citeva emisiuni care ti se infiltreaza in constiinta incet-incet, si atunci nu mai faci deosebire intre ce a fost pura informatie, de care ai luat act, pe care o respingi, si ceea ce asimilezi uneori fara sa stii", a fost de parere Bartolomeu. Slujba s-a incheiat cu traditionala masa cu sarmale, asteptata cu sufletul la gura de miile de enoriasi.