Esential

Neamt/Fost deputat PSD, anchetat penal. Fostuldeputat PSD Iulian Costel Tocu este cercetat penal. Informatia a fost insa facuta publica pe buletinul de presa al IPJ cu protejarea identitatii.

Politicianul, care si-a dobandit eticheta de baron local, este cercetat penal de catre procurori pentru acuzatiile de bancruta frauduloasa, evaziune fiscala si utilizarea bunurilor societatii in scop contrar intereselor acesteia, sustragere de sub sechestru si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Romania Libera, Editia de Moldova

Timis/ Primaria comunei Bara sare in apararea Mitropolitului Daniel al Moldovei.

Urmare a articolului "Secretul lui Daniel: fratele cel mare", aparut in "Evenimentul zilei", in care fratele Mitropolitului Moldovei il acuza ca si-a atribuit prin fals mostenirea de familie, locuitorii comunei Bara, judetul Timis, au cerut consiliului local sa ia atitudine "impotriva acelora care discrediteaza personalitatea IPS Daniel".

In urma unei sedinte, consiliul local a ajuns la concluzia ca o parte dintre afirmatiile fratelui Mitropolitului Moldovei nu sunt adevarate. EvZ

Cluj/ Adomnitei l-a "cautat" pe Boc de proiecte la Cluj. Cristian Adomnitei l-a acuzat ieri pe Emil Boc ca nu respecta intelegerile dintre Primarie si Ministerul Educatiei in privinta construirii mai multor obiective scolare.

Ministrul a aratat ca, la ultima alocare de fonduri, 41 din cele 69 de scoli clujene care au primit bani se afla in localitati cu primari PD. Romania Libera, Editia de Transilvania

Sibiu/ Tokes vrea boicotarea Adunarii Ecumenice. Episcopul Laszlo Tokes va cere Consiliului Dirigent al Eparhiei si Adunarii Protopopilor de pe cuprinsul Episcopiei Reformate de Piatra Craiului sa boicoteze prin neparticipare cea de-a treia Conferinta Ecumenica Europeana, de la Sibiu.

Tokes si-a motivat propunerea prin “amestecul brutal al statului in treburile bisericii reformate maghiare” si “molestarea" sa, in repetate randuri, "de catre organele de politie din Oradea”. Ziarul de Sibiu

Eveniment

Dolj/ Rafuiala cu pistoale si ciomege intre doua clanuri de romi Craiova. Patru persoane au fost ranite ieri dupa-amiaza, in urma unei dispute intre doua clanuri de romi, ce a izbucnit in cartierul Fata Luncii - Craiova.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, subcomisarul Maria Vasile, a declarat ca ieri membrii familiei Poenaru au intrat cu forta in curtea locuintei clanului Iamandita si au atacat cu bate, sabii si pistoalei.

Moruzi Iamandita a povestit ca mai multe masini au oprit in fata casei sale, situata in apropiere de stadionul “Ion Oblemenco”. “Eu eram in spatele casei, cand am auzit niste tipete. M-am dus in fata si i-am vazut pe cei din clanul Poenaru ca imi bateau sotia si doi copii. In fata casei oprisera cinci masini.”

Dupa ce au fost atacati, membrii familiei Iamandita au spart geamurile autoturismelor agresorilor. La fata locului au sosit echipaje ale serviciului de interventie rapida din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, precum si lucratorii Sectiei 2 Craiova.

In scandal s-au tras si focuri de arma, la fata locului fiind gasite mai multe tuburi de cartuse trase. Politistii sectiei 2 continua cercetarile pentru a stabili cauzele in care s-a produs evenimentul. (Editie Speciala)

Dolj/ Primaria ingheata taximetria. Craiova ar putea pierde un sfert dintre cele peste 2.000 de taximetre ce zburda acum prin oras. Pana se clarifica problemele de legislatie, municipalitatea a paralizat repartizarea locurilor de taxi si a inceput recensamantul autoturismelor galbene detinute de firmele din domeniu.

Conducerea Primariei Craiova au avut ieri o intalnire cu reprezentantii taximetristilor, pentru a stabili o strategie comuna in urma modificarilor legislative de ultima ora.

La aceasta ora, edilii nu pot preciza cate taximetre vor mai circula in Craiova.

"In mod normal, legea spune ca putem avea aproximativ 1.500 de taximetre. Norma e de patru la 1.000 de locuitori. Daca sunt mai multe, trebuie sa comandam un studiu, efectuat de o firma autorizata, care sa stabileasca de cate taximetre e nevoie in oras”, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.

Editie Speciala

Politic

Timis/ PSD, copilul strazii. Dupa ce a pierdut sediul din Piata Libertatii, PSD Timis risca sa-l piarda si pe cel de pe C.D. Loga, unde in trecut a functionat Securitatea.

Primaria, cea care a impartit sedii formatiunilor politice locale, a contestat initial in instanta dreptul de mostenitor al nepotilor neamtului, insa prin proces acestia si-au castigat statutul.

Procesul e acum pe rol la Inalta Curte de Casatie si Justitie, tot intre nepotii mostenitori si administratia locala. EvZ Vest

Economic

Cluj/ Sortilemn castiga bine cu IKEA. Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre principalii producatori de mobilier de pe piata locala, a obtinut in primul semestru o cifra de afaceri de 18 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 36% fata de perioada similara a anului trecut.

"Evolutia pozitiva a indicatorilor financiari in primul semestru din acest an se datoreaza in mare masura modernizarii si automatizarii fluxului tehnologic, dar si dezvoltarii de noi capacitati de productie.

Unele dintre produsele cele mai bine vandute au fost fotoliile contractate de IKEA, produse cu valoare adaugata mare", a declarat Eugenia Hedesiu, marketing manager Sortilemn. (ZF Transilvania)

Sibiu/ Sibiul vrea Selimbarul. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ieri ca urbea pe care o conduce nu mai dispune de niciun teren care sa poata fi destinat unei noi zone industriale.

Johannis crede ca rezolvarea acestei probleme ar putea consta in transformarea comunei Selimbar, limitrofa Sibiului, in cartier. EvZ Transilvania

Cluj/ Protest pentru salariile compensatorii. Aproximativ 60 de muncitori angajati ai Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) au pichetat ieri Prefectura, in jurul orei 14.00, solicitand acordarea salariilor compensatorii.

Ei sunt nemultumiti de faptul ca Guvernul nu a aprobat de mai bine de trei luni planul de restructurare a regiei si astfel risca sa ramana de luna viitoare fara plati compensatorii. Ziua de Cluj

Brasov/ Datorii imense la banci. O brasoveanca are datorii de 78.000 de lei la banci. Ea a fost inregistrata la Biroul de Credit cu restante la un numar de 21 de imprumuturi acordate de 16 institutii de credit. Buna Ziua Brasov

Arges/ Scumpire uriasa a caldurii in Pitesti. In aceasta iarna pitestenii si ceilalti argeseni bransati la sistemul centralizat de termoficare ar putea plati cu pana la 28% mai mult pentru o gigacalorie!

Doar Consiliul Local Pitesti ar putea interveni pentru a subventiona consumul de energie termica, ceea ce ar putea anula sau reduce semnificativ costurile intretinerii. Ziarul Top

Companii

Brasov/ Rulmentul SA isi informeaza actionarii cu privire la faliment. Nicolae Rusu, presedintele SSIF Orizont Oradea, companie care controleaza 20% din societatea Rulmentul SA, spune ca nu se va prezenta la Adunarea Generala a Actionarilor fabricii de rulmenti de azi.

Si asta, deoarece „pierdem vremea, pentru ca nu au nicio solutie concreta”. Buna Ziua Brasov

Arad/ CET primeste 20 de miliarde. O hotarare de Guvern privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru modernizarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice va aduce in judetul Arad 25 de miliarde de lei vechi.

Suma remisa judetului, este insa insuficienta pentru nevoile centralei aradene, insa orice alocatie de la centru pentru CET e binevenita. Arad Online

Imobiliare

Cluj/ Buna Ziua, cartierul italienilor. Oamenii de afaceri italieni incep sa se orienteze catre unul dintre cele mai noi cartiere ale Clujului, Buna Ziua. Printre investitiile anuntate se numara doua ansambluri rezidentiale si un hotel de cinci stele.

Dezvoltatorii Grand Hotel intentioneaza sa inceapa in aceasta luna lucrarile la structura de cazare, care va necesita doi ani de executie. Potrivit arhitectului Ionel Vitoc, hotelul va avea o suprafata desfasurata de 30.000 mp.

La un cost calculat la 800 de euro/mp, numai constructia imobilului va presupune 24 de milioane de euro. Se vor adauga investitii pentru dotare si amenajare.

In proiect se mai regasesc doua restaurante, de 400 si 200 de locuri, un club de noapte la subsol, un centru de mentinere corporala cu bazin si un restaurant belvedere la ultimul nivel, de 250 de locuri. in final, investitia ar putea ajunge la 40 de milioane de euro.

Investitorii de la Grand Hotel planuiesc si realizarea pe etape a unui complex imobiliar, ce ar creste valoarea investitiei din zona cu 10 milioane de euro. Ansamblul va include 184 de locuinte, adica 84 de apartamente in case si inca 100 in blocuri. (Ziua de Cluj)

Cluj/ Loviti de cometa imobiliara. Jumatate din casele de pe strada Cometei, din Cluj, in spatele carora se vor construi 13 blocuri, au fost omise din planul urbanistic.

Este vorba de o investitie a fostului secretar general si fost sef al Serviciului de Stare Civila a Primariei, Vasile Gherman. PUZ-ul prezentat de constructori arata, insa, doar zece case de pe strada, cele pana la numarul 33, desi pe partea cu numere impare, case exista pana la numarul 45.

Majoritatea celor care au facut reclamatie la Primarie locuiesc in casele si vilele omise din PUZ.

Compania lui Gherman propune un ansamblu cu 13 corpuri de cladire, unele lipite intre ele, cu regim de inaltime mare (S+D+P+5E+M). Ziua de Cluj

Telecomunicatii

Brasov/ Cei mai tari la reciclarea telefoanelor mobile. Vodafone Romania a anuntat ca utilizatorii de telefoane mobile din Brasov sint fruntasi la reciclarea telefoanelor mobile, depasindu-i chiar si pe cei din capitala.

Vodafone a demarat la sfirsitul lunii martie, in 83 de magazine proprii ale companiei, un program de reciclare a telefoanelor mobile, indiferent de model si de starea de functionare. Monitorul Expres

Opinii

Cornel Nistorescu/ Mircea geoana se viseaza premier

Toata lumea rade de iesirea lui Varujan Vosganian privitoare la consecintele introducerii unei motiuni de cenzura de catre PSD. Cica se intarzie majorarea pensiilor!

Adica nu se poate aplica majorarea abia decisa de PNL si PSD! Argumentul e socotit subtire si lipsit de forta politica. Si cam asa si este.

Problema e ca discursul agitat al lui Vosganian ne arata multe alte lucruri. Mai intai si mai intai, el ne spune ca PNL n-a avut nicio intelegere sau alianta cu PSD. Integral in Editie Speciala