Aglomeratie dimineata

Reprezentantii municipalitatii au anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, modificarea programului cu publicul al primariilor de cartier. Masura a fost luata atit din cauza cresterii numarului de cetateni care apeleaza la serviciile primariilor in cursul diminetii, cit si datorita orelor suplimentare prestate tot mai des de catre angajatii acestora in ultima perioada.

In urma unor analize efectuate de Biroul pentru Resurse Umane din cadrul Primariei municipiului, s-a ajuns la concluzia ca, in medie, 70 de clujeni frecventeaza sediile primariilor de cartier in cursul diminetii, numarul acestora ajungind la o medie de cinci persoane pe zi dupa ora 15.

O problema a celor patru primarii de cartier o reprezinta transportarea sumelor de bani incasate, asigurata in prezent de un singur automobil. Din acest motiv, angajatii lucreaza peste program doar pentru a efectua predarea acestora.

Amabilitatea, impusa de guvern

Noile orare de functionare a ghiseelor nu au fost, insa, stabilite dupa bunul plac de catre Primarie, ci au fost impuse prin intermediul programului de „combatere a birocratiei", adoptat in urma cu 3 ani prin hotarire de guvern. Acesta prevede ca prin orarul de lucru cu publicul trebuie sa se asigure accesul cetatenilor intre orele 8.30 si 16.30 si, o zi pe saptamina, intre 8.30 si 18.30.

Hotarirea de guvern ii obliga, totodata, pe functionari sa fie calmi, politicosi si respectuosi cu cetatenii, sa manifeste o atitudine pozitiva si rabdare si sa foloseasca un limbaj adecvat in relatia cu acestia. Functionarilor le este permisa, insa, intreruperea activitatii cu publicul atunci cind sint abordati printr-un limbaj trivial, amenintati sau agresati verbal sau fizic.

Cei patru puieti ai Primariei Cluj

Pina in prezent, in Cluj-Napoca functioneaza patru primarii de cartier. Prima dintre ele a fost inaugurata in ianuarie 2005, in cartierul Manastur, pe strada Ion Mester. Cea de a doua, in Marasti, pe strada Fabricii, a fost inaugurata in mai 2006, lucrarile de reabilitare a spatiului respectiv costind municipalitatea putin peste 110.000 de lei.

Anul 2007 le-a adus clujenilor alte doua astfel de primarii. In mai a fost inaugurata cea din Iris, al carei nou sediu, situat in Piata Liebcknecht, a fost construit in colaborare cu Banca Transilvania si a costat aproximativ 1.200.000 de lei, jumatate din suma fiind acoperita de primarie.

Totodata, in iulie a fost inaugurata cea de-a patra primarie de cartier, in Someseni, situata pe strada Traian Vuia, la aceeasi adresa cu cea a caminului cultural.

Programul ghiseelor de la primariile de cartier

Intervalul orar in care se va desfasura programul cu publicul la ghiseul de incasari, in zilele de luni, marti si miercuri, este de la 8.30 la 14, in vreme ce, in zilele de joi, acesta va fi prelungit pina la 15.30, iar vinerea se va desfasura intre 8.30 si 12.30.

La ghiseele Directiilor de Taxe si Impozite locale, la Urbanism si la Serviciul Parcari, programul de functionare este, in primele 3 zile ale saptaminii, de la 8 la 16. In ziua de joi, aceste ghisee vor functiona aproape 10 ore, intre 8.30 si 18, in vreme ce vinerea se vor inchide mai devreme, la 14.30.

Clujenii se vor putea prezenta la ghiseul de registratura luni, marti, miercuri si vineri, intre 8.30 si 16.30, iar joi, intre 8.30 si 16.30.