Sibienii chiar nu mai au rabdare. Astazi, de la orele 17, o parte din sibieni planuiesc o actiune de protest fata dezinteresul autoritatilor legat de centura ocolitoare a Sibiului. „Anuntati-va toti cunoscutii sa vina miercuri, 22 august, la ora 17, la intersectia Milea - Semaforului - Rahovei.

Sa stea toata lumea pe trotuar la colturile intersectiei timp de 15 minute! Asta e avertismentul. Nu blocam, inca, doar avertizam”, este mesajul transmis prin toate mediile electronice, ieri, intre sibieni.

In paralalel, in cadrul campaniei „Zile fara centura”, ZIARUL de Sibiu a demarat procedurile pentru organizarea unui mars pe 12 septembrie, cand se va implini un an de cand ar fi trebuit inaugurata centura ocolitoare.

Ideea aparuta acum cateva zile in comentariile cititorilor variantei on-line a ZIARULUI de Sibiu pare sa dea roade. Astazi, de la orele 17, la intersectia strazilor Vasile Milea - Semaforului si Rahovei, sibienii sunt chemati la un protest-avertisment fata de situatia in care se afla centura ocolitoare a Sibiului.

Pentru acest protest, a fost deschis un topic pe forumul sibiul.ro, iar in ziua de ieri, pe messenger au inceput sa curga mesaje prin care sibienii erau chemati la proteste.

„Daca propunerea mea a fost luata in seama de atatia oameni, eu zic sa ne organizam si sa ne mobilizam. Adica, anuntati-va toti cunoscutii sa vina miercuri, 22 august, la ora 17, la intersectia Milea - Semaforului - Rahovei. Sa stea toata lumea pe trotuar la colturile intersectiei timp de 15 minute! Asta e avertismentul. Nu blocam, inca, doar avertizam, cati suntem.

Nu de alta, dar va fi si Politia acolo si blocarea drumurilor este ilegala - daca nu e facuta cu cap! Deci, mai intai stam pe trotuar - cu cat mai multi, cu atat mai bine! Sa se intrebe oamenii din masini ce se intampla”, este chemarea facuta de cel care a lansat aceasta idee. Chemarea a fost aprobata de multi dintre cititorii ZIARULUI.

Cu mailurile la dirgen@andnet.ro

Acum doua zile, ZIARUL de Sibiu indemna sibienii sa trimita mailuri catre Mihai Grecu, directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), pe adresa dirgen@andnet.ro. Reactiile nu au intarziat sa apara. Un cititor a compus un sablon, pe care ceilalti cititori sa il copieze si sa il trimita, altii au postat scrisorile lor catre Mihai Grecu.

Mai in gluma, mai in serios, un cititor a promis ca va trimite chiar 1000 de mailuri directorului CNADN. De cand a fost numit in functie, Mihai Grecu nu a venit niciodata la Sibiu pentru a vedea dezastrul in care se scufunda centura ocolitoare a municipiului. CNADN este beneficiarul centurii ocolitoare a Sibiului.

Primaria raspunde

Dupa prefect si presedintele Consiului Judetean, a venit si randul Primariei sa raspunda la ce a facut pentru urgentarea deblocarii situatiei in care a ajuns centura ocolitoare a Sibiului. Raspunsul lor trimite tot catre CNADN.

„Primaria Sibiu, in calitatea de reprezentant al autoritatii publice locale, nu are competente in ceea ce priveste demersurile, planurile si lucrarile efective la centura ocolitoare a Sibiului. Din acest motiv Primaria Sibiu nu a avut baza legala pentru a efectua demersuri in scris, prin adrese oficiale, in sensul urgentarii construirii acestei centuri.

Totusi, data fiind importanta centurii ocolitoare pentru municipiul Sibiu si posibila linistire a traficului prin dirijarea traficului de tranzit pe aceasta centura ocolitoare, primarul Sibiului, domnul Klaus Johannis s-a implicat in sensul grabirii demersurilor necesare prin actiuni de lobby pe langa factorii de raspundere si decizie de la nivel central.

Astfel, primarul Klaus Johannis a subliniat cu fiecare ocazie, inclusiv cu prilejul vizitelor oficialitatilor la Sibiu, importanta pe care o are aceasta centura atat pentru oras, cat si pentru intreaga zona, Sibiul fiind un important nod rutier”, se arata in raspunsul venit de la Primaria Sibiu.

De doua saptamani, reprezentantii CNADN sunt asteptati sa raspunda la o serie de intrebari legate de centura ocolitoare a Sibiului - in ce stadiu se afla, daca intretine cineva lucrarile deja executate, daca au fost pornite demersurile pentru o noua licitatie etc.

Mars la un an fara centura

Pe 12 septembrie 2007 se va implini un an de cand centura ocolitoare a Sibiului ar fi trebuit inaugurata. Desi banii exista, centura este terminata in proportie de 40 la suta, constructor nu mai exista, iar interesul autoritatilor pentru rezolvarea acestei probleme pare aproape inexistent.

In acest sens, campania „Zile fara centura”, initiata de ZIARUL de Sibiu pregateste un mars pe 12 septembrie, pe traseul Milea - Alba Iulia, la care sunt asteptati cat mai multi sibieni. In colaborare cu News OutDoor, vor fi amplasate pe o serie de panouri mesaje referitoare la starea centurii, in atentia autoritatilor de la Bucuresti.

Pentru cei care doresc sa se implice in aceasta campanie sau au idei si sugestii, puteti scrie pe adresa redactia@ziaruldesibiu.ro sau traian@ziaruldesibiu.ro.

Hop si PNTCD!

Dupa ce a postat cateva comentarii la articolele din ZIARUL de Sibiu, presedintele organizatiei judetene a PNTCD, Minerva Grama (foto medalion), a lansat si un comunicat de presa.

„PNTCD Sibiu vǎ invitǎ, in data de 22.08.2007, ora 17,00, la intersectia strazilor General Vasile Milea - Semaforului - Rahova, sa luati parte, 15 minute, la o atentionare tacita a autoritatilor in ceea ce priveste centura ocolitoare a Sibiului. Am ajuns la exasperare din cauza intereselor politice existente.

PNTCD Sibiu asteapta toti membrii, simpatizantii si toti sibienii care dau importanta acestei centuri ocolitoare, sa ni se alature”. Reactia celor de la PNTCD a fost, insa, rapid taxata de sibieni. „Ce va tot faceti atata reclama pe seama acestui protest. Auzi, «PNTCD va invita». Da' credeti ca faceti maine campanie electorala.

Nu incercati sa profitati pe seama acestui eveniment”, a venit reactia din partea lui Ady.

Scrisoare catre Mihai Grecu, director CNADN

„Buna ziua, domnule director CNADN, Mihai Grecu. Am primit si eu adresa dumneavoastra de mail (ca si multi alti sibieni) din ziarul local Ziarul de Sibiu. Va scriu, deci, in legatura cu vitala centura ocolitoare a orasului nostru. Nu vreau sa critic pe nimeni, nu conteaza ca n-am fost niciodata o prioritate, dar, mai mult ca oricand, orasul are nevoie de aceasta varianta rutiera.

Situatia este catastrofala si in Sibiu, ca si in Sebes, orase care rivalizeaza (daca nu chiar depasesc) cu Bucurestiul in privinta aglomeratiei in trafic. A devenit un calvar, deja, sa circuli cu masina in Sibiu: linistit ajungi pe anumite rute mai repede pe jos decat cu automobilul.

Sunt cozi interminabile la semafoare si soferi nervosi care isi pierd luciditatea in trafic si astfel se ajunge usor la accidente. E poluare, e zgomot, e praf. Mai rau, aveam mai multe artere care au fost proaspat refacute (in ultimii ani) si aratau excelent.

Ei bine, dupa aceasta vara, pana si acestea s-au degradat considerabil, s-au valurit si deja reprezinta un pericol pentru masina mea (in orice clipa ma pot trezi aruncat de o brazda din acelea direct in afara carosabilului).

Stau si ma gandesc acum ca, eu practic platesc chestiunea asta de mai multe ori: platesc indirect impozitele din care se repara drumul, pe de alta parte platesc si benzina consumata in aglomeratie, cat, mai ales, piesele masinii care are vesnic de suferit de la toate hartoapele acestea. Si, nu in ultimul rand, platesc cu timpul meu pretios.

Asadar va rog eu, ca si toti sibienii, faceti ceva pentru acest tronson de importanta vitala. Intrarea in Sibiu dinspre Brasov dureaza aproximativ 30-45 de min, puteti veni sa vedeti cu ochii dumneavoastra. Nu doar sibienii sufera, ci si cei care ne tranziteaza orasul. Este o pata neagra pe blazonul orasului, o urbe care, cred eu, merita si acest ultim sacrificiu financiar.

Centura ar rezolva o multime de probleme. A fost inceputa si i s-a dat o forma frumoasa de catre cei de la Todini.

Va rog mult, reluati cat mai repede lucrarile, fiindca daca ajungem iarasi in hatisul legal (licitatie pentru atribuirea analizei actuale a stadiului lucrarilor, apoi analiza in sine, apoi iarasi licitatie pentru atribuirea lucrarilor) cred ca vor mai trece minimum 2 ani pana macar sa se puna o piatra acolo. Si, mai rau, in tot acest timp, lucrarea actuala se degradeaza.

Asadar, va rog foarte mult, eu, ca si toti cei pe care-i stiu, faceti ceva. Situatia e intr-adevar grava!” - Albu, Sibiu