Esential

Cluj / Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca ar putea fi modificat pentru a treia oara in acest an, in cazul in care consilierii locali vor fi de acord cu propunerea Directiei Tehnice din cadrul Primariei.

In total, aproximativ 15 milioane de lei vor trece de la capitolul investitii la cheltuieli materiale si intretinere strazi.

Conform referatului realizat de Directia Tehnica, rectificarea de buget este necesara deoarece a fost modificata si lista obiectivelor de investitii “din dorinta de a raspunde mai bine solicitarilor venite din partea locuitorilor municipiului”.

Capitolele care vor suferi modificari sunt invatamant, Cultura, Servicii si Dezvoltare Publica Locuinte, Transporturi si Energie. (Bugetul Clujului, la a treia rectificare, Ziua de Cluj)

Iasi / Romania se confrunta, in prezent, cu o situatie fara precedent. Medicii si asistentii medicali pleaca in tarile Europei Occidentale pentru salarii decente, satui de mizeria din sistemul sanitar romanesc.

Mai nou, Anglia are nevoie de 3000-4000 de medici din Romania, in conditiile in care pentru un doctor de familie ofera un salariu intre 4000 si 5000 de lire sterline, plus prima de instalare pentru locuinta. (Exodul halatelor albe, Romania libera editia de Moldova)

Cluj / Directorul general al companiei si adjunctul sau, ambii membri PD, dau azi cu subsemnatul la DNA.

Ancheta in cazul directorului comercial de la REMIN Baia Mare, Razvan Cosmin Roman, acuzat de procurorii DNA Cluj de luare de mita, se extinde si la alti directori din cadrul institutiei. (Dosarul Remin se extinde, Evz Transilvania)

Sibiu / Primarul Sibiului spune ca datoria publica a Sibiului este de aproximativ 50 de milioane de euro.

In opinia lui Johannis, returnarea banilor nu reprezinta o problema, iar gradul de indatorare al municipiului nu este deloc ingrijorator. (Sibiul este dator 50 de milioane de euro, Ziarul de Sibiu)

Alba /Ministrul Remes nu are dovezi privind virusul gripei aviare. Ministerul Agriculturii nu are niciun document care sa ateste faptul ca in Romania a existat virusul gripei aviare, a declarat la Alba-Iulia, ministrul Decebal Traian Remes.

El a adaugat ca, in aceasta situatie, Ministerul Agriculturii asteapta sentinte judecatoresti favorabile tuturor celor care au avut pierderi deoarece nu se pot acorda despagubiri fara buletine de analiza in acest sens.

Ministerul Agriculturii nu se va adresa in instanta pentru a-i trage la raspundere pe cei vinovati de "isteria gripei aviare" din Romania deoarece nu a suferit nici o paguba. Ministrul Decebal Traian Remes a precizat ca banii pentru masurile luate in acea perioada au fost de la bugetul de stat.

El l-a acuzat pe fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, ca "si-a arogat competente, atributii si roluri pe care nu i le dadeau functia” deoarece "a dorit sa fie in atentia mass-media”. (Radio Cluj)

Politic

Gorj / Rromii gorjeni sustin UDMR-ul, la europarlamentare. Filiala Gorj a Partidei Romilor va sustine prin vot, la 25 noiembrie, candidatii Uniunii Democrate Maghiare din Romania pentru Parlamentul European.

Anuntul privind aceasta hotarare a fost facut cunoscut de presedintele filialei gorjene a Partidei Romilor, Nelu Pavel, la Targu-Jiu, cu prilejul inaugurarii sediului UDMR Gorj, la care au participat presedintele Uniunii, Marko Bela.

Nelu Pavel a declarat ca este convins ca daca maghiarii vor ajunge in Parlamentul European vor avea grija si de rromii gorjeni ale caror probleme nu au fost bagate in seama. (Radio Targu-Jiu)

Eveniment

Gorj / Microbuze pentru elevii din comunele gorjene. Inca 24 de microbuze pentru transportul scolarilor din mediul rural vor ajunge in Gorj anul acesta.

Primariile pe raza carora se afla scolile respective au obligatia sa gestioneze masinile si sa angajeze soferi. Microbuzele vor deservi elevi de la peste 20 de scoli gorjene.

Reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean Gorj au precizat ca microbuzele au termen de livrare data de 30 octombrie, insa se spera ca acestea sa soseasca mai devreme. (Radio Targu-Jiu)

Valcea /Numarul mortilor de la Oltchim creste. A treia persoana ranita grav in explozia din 14 august de la combinatul chimic valcean Oltchim, a murit vineri la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti, in timpul unei interventii chirurgicale.

Marian Banescu, in varsta de 34 de ani a avut arsuri de gradele III si IV pe 75 la suta din suprafata corpului. Bilantul exploziei de la combinatul chimic este acum de trei morti si cinci raniti. (Ziarul de Valcea)

Mehedinti/ Primarul din Orsova ar vrea sa mute municipiul in judetul Caras Severin. Primarul municipiului Orsova, Constantin Negulescu, a declarat vineri ca va incepe demersurile in vederea organizarii unui referendum prin care localitatea sa treaca in componenta judetului Caras-Severin.

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca, in ultimii doi ani, fondurile repartizate de la bugetul statului, in Mehedinti, „se acorda numai pe criterii politice si in baza unor formule tipic comuniste, care pun in pericol realizarea programului de dezvoltare economico-sociala propus“, conform precizarilor facute de primarul Negulescu.

Intentia primarului Negulescu ar putea reaprinde si scandalul legat de limita dintre cele doua judete, respectiv intre localitatea mehedinteana Orsova si cea caraseana, Toplet. (24 de ore)

Cluj / Conducerea Unita Turism Holding (UTH) a decis sa treaca la renovarea hotelului Belvedere (foto), unul dintre simbolurile Clujului, cu toate ca a primit mai propuneri de cumparare pentru unitatea turistica de pe Dealul Cetatuii.

Managementul UTH, proprietara hotelului, nu a stabilit inca un buget pentru lucrari, insa reprezentantii sai au precizat ca acesta se afla pe lista celor care urmeaza sa intre in lucru inainte de sfarsitul anului. (Cumparatori pentru hotelul Belvedere, Ziua de Cluj)

Sibiu / Incendiu de proportii la Poliflex. Mai bine de 700 de kilograme de deseuri de spuma poliuretanica au ars si un nor gros de fum s-a putut observa pe o raza de cateva sute de metri.

Totul s-a petrecut in noaptea de miercuri spre joi, cu putin timp inainte de miezul noptii. Interventia pompierilor a fost deosbit de grea, dar din fericire acestia au reusit sa stinga flacarile inainte ca acestea sa se extinda. (A ars un depozit al Poliflexului, Ziarul de Sibiu)

Imobiliare

Braila / Viceprimarul Vasioiu este surprinsa de interzicerea vanzarii unor astfel de locuinte, timp de cinci ani, din momentul in care s-au achizitionat astfel de apartamente.

Tinerii considera ca nu vor reusi sa stranga banii necesari achizitionarii apartamentelor. (Sume fabuloase pentru ANL (II), Arcasu`)

Companii

Hunedoara/ Investitii in retail si turism de 140 mil. euro in urmatorii doi ani. Compania Carrefour si lantul hotelier Ibis, sunt pe punctul de a obtine certificatul de urbanism pentru demararea lucrarilor de constructie a unui complex comercial si a unui hotel de trei stele langa Deva (judetul Hunedoara), a declarat primarului orasului, Mircia Muntean.

Parcul comercial si de turism, unde sunt planificate investitii estimate la 70 mil. euro, va cuprinde magazine Carrefour, Media Galaxy, BauMax si Bricostore si un hotel Ibis. Proiectul ar putea crea in zona peste 900 de locuri de munca doar in retail, conform estimarilor ZF.

Un alt retailer de talie internationala, Real Hypermarket, are planificata deschiderea unui magazin la Deva, compania demarand recent procesul de recrutare a angajatilor pentru viitoarea locatie. (ZF Transilvania)

Covasna/ Noul proprietar al Covalact vine cu 4 mil. euro pentru investitii. Fondul american de investitii SigmaBleyzer Southeast European Fund IV intentioneaza sa majoreze capitalul companiei de produse lactate Covalact cu patru milioane de euro pentru realizarea de investitii in echipamente, logistica si marketing.

SigmaBleyzer a preluat, la inceputul lui august, putin peste 70% din actiunile Covalact, valoarea tranzactiei fiind estimata la circa sapte milioane de euro.

Actionarii ar putea aproba operatiunea de majorare intr-o adunare generala extraordinara la 24 septembrie.

Investitiile firmei s-au ridicat anul trecut la aproximativ 1,5 milioane euro si au vizat echipamente de productie si imbunatatirea sistemului de colectare a laptelui.

Producatorul de lactate a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 58 de milioane de lei (circa 16,4 milioane de euro), in crestere cu 15%, si un profit de 2,5 milioane de lei (peste 700.000 de euro). (ZF Transilvania)

Cluj / Transgaz Medias, operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale, se va reorganiza prin separarea activitatii de transport si desfiintarea de sucursale. Reorganizarea a fost aprobata de actionari in iulie, la propunerea conducerii executive.

Actionarii au decis si desfiintarea sucursalelor de transport, cea de cercetare si proiectare, precum si a celor noua sucursale regionale de transport din componenta Transgaz.

In urma reorganizarii, cele noua unitati vor deveni exploatari teritoriale si sunt localizate in Cluj, Arad, Brasov, Constanta, Bacau, Craiova, Braila, Bucuresti si Medias. (Transgaz desfiinteaza sucursale, Ziua de Cluj)

Iasi / Lantul de hipermarket-uri Auchan intentioneaza sa intre pe piata ieseana in cursul anului viitor.

Dupa cum sustin oficialii companiei franceze, grupul de magazine tatoneaza terenul pentru a deschide la Iasi un nou hipermarket. (Lantul Auchan planuieste sa deschida un hipermarket in Iasi, Ziarul de Iasi)

Sibiu / Mecanica Marsa SA a reusit o crestere cu 59 la suta a cifrei de afaceri, pe primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fapt care se datoreaza in buna masura colaborarii cu investitorul german Oehler Maschinen Offenburg.

Mecanica Marsa a realizat o cifra de afaceri de aproape 15 milioane de lei, in primele sase luni ale acestui an, fata de 9,4 mil. de lei, cat a inregistrat la finele primelor sase luni din 2006,

se arata in raportul financiar publicat pe piata Rasdaq. (Rezultate bune pentru Mecanica Marsa, Ziarul de Sibiu)

IT&C

Sibiu / In lupta de a atrage cat mai multi vizitatori in ograda proprie, muzeele sibiene au trecut granita promovarii traditionale. Ambele muzee importante din Sibiu, Muzeul National Brukenthal si Complexul National Muzeal Astra, au site-uri de internet prin care isi fac cunoscute valorile.

Recent insa, CNM Astra a facut un pas in fata. Pe site-ul You Tube, cel mai popular portal de filme si materiale video din lume, pot fi gasite o multime de materiale video care prezinta frumusetile muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului

sau ale celorlalte sectiuni muzeale din cadrul CNM Astra. (Muzeul Astra isi face reclama pe You Tube, Ziarul de Sibiu)

EuROfonduri

Cluj / Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes (foto), a prezentat sambata la Satu-Mare Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR),

in baza caruia se vor accesa 8 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru dezvoltare rurala in perioada 2007-2013. Ministrul estimeaza ca in luna octombrie se vor putea depune primele proiecte de finantare.

“Intentionam ca procedurile sa fie cat mai putin stufoase si cat mai putin echivoce fata de SAPARD. Este important de subliniat faptul ca nu se va cere dovada capacitatii de cofinantare de catre beneficiar din anul anterior”, a declarat Decebal Traian Remes,

citat de Agentia Rompres. (Banii de dezvoltare rurala vin in luna octombrie, Ziua de Cluj)

Suceava /Suceava beneficiaza, in cadrul programului ISPA, de 44,6 milioane de euro, trei sferturi fiind sume nerambursabile de la Uniunea Europeana, a zecea parte - de la Fondul National de Preaderare, iar alte 15 procente reprezinta un credit pe care primaria il va accesa de la banca germana KfW.

O problema recenta a aparut la licitatiile organizate la Bucuresti pentru componentele de apa, canalizare si epurare. (Canalizare noua la Suceava, Romania libera editia de Moldova)

Asigurari

Cluj / BT Aegon, societate pe actiuni infiintata de Banca Transilvania si de compania olandeza Aegon, a obtinut din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private autorizatia de lansare a noului fond de pensii cu administrare privata Vital.

BT Aegon va oferi pensii private din 17 septembrie.

Cu sediul central in Cluj-Napoca, aceasta are un capital social de 7 milioane, a fost inregistrata oficial ca fond de pensii in iunie, iar prospectul fondului, care contine structura fondului de investitii, a primit aprobarea comisiei. (Autorizare pentru BT Aegon, Ziua de Cluj)

Galati / Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat la Galati ca pentru marirea pensiilor celor care au lucrat in conditii deosebit de grele, incadrati in grupele I-II de munca, ar fi necesare 800 de milioane de euro.

La intalnire au participat reprezentanti ai pensionarilor din Cluj, Baia Mare, Pitesti, Braila, Suceava si Galati. (800 de milioane de euro pentru marirea pensiilor, Ziua de Cluj)

Showbiz&Fun

Cluj / Municipalitatea va amplasa o fantana mai putin obisnuita in Piata Avram Iancu. Astfel, in locul actualei fantani va fi amenajata o fantana muzicala. Aceasta va fi prevazuta cu spoturi luminoase si jocuri de apa, sincronizate cu melodiile fantanii.

Proiectul reamenajarii Pietei Avram Iancu este aproape finalizat. El este realizat de societatea Atelier IF, cea care a castigat licitatia pentru proiectarea acestui obiectiv.

Jocurile de apa si de culori ale fantanii vor fi sincronizate cu diferite melodii. (Fantana muzicala in Piata Avram Iancu, Ziua de Cluj)

Sibiu /Week-end-ul acesta, Sibiul se intoarce in urma cu cateva sute de ani pentru cea de-a VII-a editie a Festivalului Medieval „Cetati Transilvane”. Strazile orasului vor rasuna de scuturile cavalerilor ce se ciocnesc in aprige turniruri si de muzica menestrelilor.

Ca in fiecare an, in ultimul week-end din luna lui august, Sibiul isi reaminteste pentru cateva zile de statutul de cetate medievala si reinvie atmosfera de atunci.

Deschiderea oficiala a Festivalului este programata pentru astazi, de la ora 16:00, in Piata Mare, odata cu parada participantilor, la care este asteptat si primarul Klaus Joahnnis,

care in editiile precedente, nu a ezitat sa imbrace costumatia specifica de primar medieval. (Ghilotine, turniruri si Johannis medieval, Ziarul de Sibiu)

Hunedoara / Peste 3000 de turisti au urcat sambata in Statiunea Parang pentru a urmari concursul de mountain bike "Dropp’n’Roll", organizat la cota 1700.

La start s-au aliniat aproape 90 de concurenti din Romania, Italia, Ukraina, Austria, Bulgaria si Republica Moldova.

Miza competitiei a fost "imblanzirea" traseului, unul foarte dificil, si mai putin premiile puse in joc. (Bikerii au facut spectacol in Parang, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Arad / Peste 25.000 de oameni au asistat, sambata seara, la concertul sustinut de Jennifer Rush, la strandul "Neptun" din Arad, cu ocazia Zilelor orasului.

Solista a ajuns la scena cu aproximativ 30 de minute inainte de inceperea concertului.

Jennifer Rush a cerut organizatorilor o cabina curata in preajma scenei, pentru ea si pentru cei care au insotit-o. (Jennifer Rush a concertat la Arad, pentru 25.000 de fani, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Alba / Cateva mii de tineri ecologisti au militat timp de trei zile, la Rosia Montana, impotriva proiectului minier ce vizeaza exploatarea zacamintelor de aur din zona. Festivalul "Fan Fest" a ajuns la cea de-a patra editie.

Ca in fiecare an, organizatiile ecologiste au ales ca loc de desfasurare platoul Jig-Vaidoaia, situat deasupra comunei Rosia Montana. (Festival anti-cianura la Rosia Montana, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Opinii

Cornel Nistorescu/ Un brevet inutil. Slava Domnului, Traian Basescu si-a redobandit livretul de comandant de nava! Nici nu mai puteam dormi noaptea de atata emotie si indoiala!

Daca marinarul nostru se duce la Londra sau la Paris si nu este lasat sa conduca vaporul? Nu puteti, pentru ca dumneavoastra nu cunoasteti ultimele noutati ale tehnologiei in materie de navigatie! Asa ca ramaneti pe tarm!

Intr-o asemenea situatie n-ar pierde Romania? Nu se face ea de rusine! Sa aiba Angela Merkel brevet de pilot si de comandant de vas, iar Traian Basescu sa ramana cu buza umflata?

Ingrozita de o asemenea perspectiva, Romania si-a trimis seful statului la pregatiri intense! A permis aprobari si cursuri intensive si l-a bagat pe presedinte intr-un program intens de studiu. Nu cumva tara sa aiba nevoie de cursa pana la Singapore si la comanda sa fie cine stie ce betiv.

Sau sa plece Romania prin Univers si sa n-aiba pe punte comandant cu brevet in regula! Poate sa n-aiba Angela Merkel (chiar n-are!), Basescu a vrut si livret de comandant. (Integral in Editie Speciala)