Municipalitatea da o lovitura grea comerciantilor de fier vechi, dar si taranilor obisnuiti inca sa vina cu caruta la oras: de pe 1 octombrie, circulatia carutelor va fi interzisa pe toate strazile din Sibiu, dupa ce deliberativul local va vota o hotarire in acest sens, in sedinta de joi.

Carutasii care vor ignora decizia municipalitatii risca amenzi cuprinse intre 200 si 400 de lei si chiar sa ramina fara carute.

„Atelajele sechestrate pot fi recuperate de catre proprietari intr-un termen de maximum 3 zile de la data sechestrarii, dupa ce se face dovada proprietatii lor, a achitarii amenzii contraventionale (...), precum si a unei taxe de 100 lei/zi reprezentind cheltuieli de transport, depozitare si paza acestora", se arata in textul proiectului de hotarire.

In situatii exceptionale, carutasii trebuie sa solicite avize pentru fiecare atelaj in parte, in care sa specifice si traseul dorit, si vor plati cite 100 de lei pe zi, adica de zece ori mai mult decit prin vechea legislatie locala.

15 din 59

Noua hotarire de Consiliu Local inlocuieste o alta, aprobata in 2002, prin care era stabilit un perimetru interzis pentru carute. Acesta era delimitat de strazile Semaforului, Stefan cel Mare, Podului, digul Cibinului, Viitorului, Rusciorului, Calea Surii Mari, Lunga, Tiglari, Magheranului, Cimpului, Tractorului, Caramidariei, Calea Surii Mici, Calea Turnisorului, E.

Bieltz, Piata Iancu de Hunedoara, Rozmarinului, Talmacel, Izlazului, Preot Bacca, Calea Poplacii, Ludus, varianta Valea Aurie si Calea Dumbravii (Cimitirul Eroi - Han Dumbrava). Politistii comunitari nu au fost prea „darnici" cu sanctiunile, insa initiativa unei noi hotariri tot lor le apartine.

Numai 59 de amenzi au fost acordate, anul acesta, carutasilor care si-au facut de lucru prin Sibiu. „15 dintre sanctiuni le-au primit carutasii care se aflau in perimetrul interzis. Valoarea totala a acestora este de 3.200 de lei", explica Bianca Deac, purtatoarea de cuvint a Serviciului Public Politie Comunitara.

Mai putine sanctiuni

Carutele „sechestrate" sint depozitate de Politia Comunitara in Tirgul Obor, intr-un spatiu pus la dispozitie de Administratia Pietelor abia pe 16 octombrie anul trecut, fiindca pina atunci aceasta sanctiune era imposibil de aplicat. Acum, se pare ca nu e lipsita de rezultate.

„Anul acesta au fost confiscate si depozitate in Tirgul Obor sapte carute, din care la ora actuala doua se mai afla inca acolo", a precizat Bianca Deac. Se pare ca numarul contravenientilor a mai scazut, totusi, fata de anul trecut. Numai intre 1 iulie si 30 septembrie 2006, Politia Comunitara incheiase 57 de procese verbale de constatare pentru carutasi.

Transformati in ghizi turistici, agentii comunitari nu mai au timp sa dea amenzi.

Bianca Deac l purtator de cuvint Politia Comunitara„Au fost primite foarte multe reclamatii de la sibieni, ca atelajele incurca traficul rutier, ca posesorii acestora polueaza sonor prin anunturile de gen «adun fier vechi» etc.

Initial am dorit doar sa modificam HCL 113/2002, insa apoi am elaborat un nou proiect, astfel incit vehiculele cu tractiune animala sa nu mai circule in Sibiu din 1 octombrie"