Esential

Maramures - Patru ortaci de la Mina Borsa, surprinsi de viitura. Patru mineri de la exploatarea miniera Borsa au fost surprinsi de o viitura in timp ce lucrau la decolmatarea unui canal de scurgere a apei.

Accidentul de munca a avut loc marti seara, in jurul orei 20.00, iar unul dintre barbati a murit. Ceilalti trei au fost raniti, dar au reusit sa se salveze din calea puhoiului de apa cu aluviuni si bucati de lemn. (Evz Transilvania)

Cluj - SADE a sapat in banii clujenilor. Dupa ce firma franceza a oprit lucrarile la canalizare, Ministerul Finantelor va incerca sa recupereze in instanta daunele provocate de SADE

Romania libera va prezinta o "nota de plata" intocmita la prima vedere pentru firma franceza

Compania franceza SADE a incasat pe lucrarile efectuate la Cluj aproximativ 17 milioane de euro si a produs, in schimb,

pagube de miliarde de lei vechi, pe care nu le-a mai acoperit niciodata. (Romania libera editia de Transilvania Banat)

Iasi - Rezervele de lux din spitalele iesene. Saloanele cu televizor, toaleta si aer conditionat scot din buzunarul bolnavilor zeci de lei pentru o zi de internare.

Majoritatea spitalelor din Iasi au rezerve cu cel mult doua paturi, toaleta proprie, televizor si frigider pentru pacientii cu pretentii sau pentru cei la care se impune izolarea medicala. (Evz Moldova)

Economie

Eveniment

Cluj - Remes: Romania va fi nevoita sa continue vaccinarea impotriva pestei porcine si in 2008. Romania va fi nevoita sa continue vaccinarea impotriva pestei porcine si in 2008, in vederea lichidarii acestei boli de pe teritoriul tarii, a declarat pentru ROMPRES ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Acesta a precizat ca nu exista alta solutie, mai ales ca la ora actuala Romania se confrunta cu trei mai focare de pesta in ferme. (Faclia de Cluj)

Sibiu - Centura naste dispute politice. Dupa ce primarul Klaus Johannis a declarat ca nu vede rostul unei manifestatii publice, si viceprimarul liberal, Eugen Mitea, a lansat aceeasi idee.

Presedintele PNL Sibiu, Eugen Mitea, a declarat ieri ca nu aproba manifestatii publice pentru a sensibiliza autoritatile centrale privind problemele centurii ocolitoare a Sibiului. (Ziarul de Sibiu)

Banci/Finante

Cluj - Millennium Bank se apropie de Transilvania. Portughezii isi vor stabili sucursala in cladirea fostei cafenele Crema. Racolarile de personal se indreapta mai ales catre BT.

Banca portugheza Millennium Comercial Portugues (BCP) vrea sa isi deschida mai multe sedii la Cluj, printre care o sucursala in cladirea fostei cafenele Crema, pentru care ar fi dispusa sa plateasca lunar 12.000 de euro.

Millennium nu a reusit sa cumpere BCR si Banco BPI, desi pentru ultima a oferit 4,3 miliarde de euro, de trei ori valoarea estimata de piata a Bancii Transilvania (BT), una dintre tintele de achizitie ale BCP. (Ziua de Cluj)

Imobiliare

Sibiu - Veniti de cumparati locuinte! Patru investitori vor mari cu peste 350 numarul locuintelor noi disponibile spre vanzare, in orasul Sibiu. Cel mai important proiect care asteapta aprobare prin hotararea Consiliului Local, apartine firmei Alma Grup, care dezvolta pe strada Ogorului un ansamblu rezidential cu 310 locuinte.

Acest proiect, alaturi de alte trei similare, asteapta votul consilierilor locali, la urmatoarea sedinta. Proiectele au primit avizul favorabil din partea comisiilor. (Ziarul de Sibiu)

Iasi - Iesenii, pe locul al cincilea in topul accesarii creditelor imobiliare. Romanii datorau bancilor peste 9.000 de miliarde de lei la finele lunii iunie.

Numarul celor care au accesat credite a crescut, insa, considerabil si in luna anterioara. In marea lor majoritate, banii imprumutati sint folositi pentru a construi sau pentru a achizitiona o locuinta.

Iesenii se afla pe locul al cincilea in topul „campionilor la credite imobiliare“, dupa Bucuresti, Cluj, Timis si Constanta, conform datelor BNR. (Jurnalul de Est)

Companii

Cluj - Proiecte Futureal pentru Cluj. Grupul maghiar Futureal, cu activitati imobiliare si de administrare a fondurilor de investitii, negociaza achizitia de terenuri de 7 ha, de 30-40 milioane de euro, in principalele orase din Romania, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare.

“Pe segmentul de retail vom investi doar in provincie. Mai este loc, desi sunt localitati unde s-au anuntat cate 3-4 proiecte de centre comerciale.

Luam in considerare si construirea de centre comerciale in orase mai mici”, a declarat Csilla Szalma, director general al Futureal Group in Romania. (Ziua de Cluj)

Cluj, Timis - Praktiker s-a extins. Operatorul german de magazine de tip “do-it-yourself” Praktiker si-a crescut spatiul disponibil in retea cu 14.600 mp, prin extinderea unitatilor din Cluj-Napoca si Timisoara, respectiv deschiderea magazinelor din Galati si Targoviste.

Praktiker a investit in cinci ani pe piata romaneasca 150 de milioane de euro. Compania are magazine in Cluj-Napoca, Ploiesti, Brasov, Timisoara, Bacau, Oradea, Constan]a, Craiova, Arad, Targu-Mures, Braila, Satu-Mare, Baia Mare, Galati, Bucuresti, cu o suprafata de vanzare de 100.000 mp.

Praktiker Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 578 de milioane de lei si un profit de 32,8 milioane, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. (Ziua de Cluj)

Iasi - IMM-urile iesene, cele mai corecte fata de stat. Controalele efectuate de agentii fiscali ieseni au scos la iveala din ce in ce mai multe nereguli la diversi agenti economici.

Totusi, un exemplu bun pentru restul contribuabilor il constituie intreprinderile mici si mijlocii.

Conform datelor furnizate de reprezentantii DGFPJ, patronii IMM-urilor sint cei mai constiinciosi platitori de taxe si impozite. (Jurnalul de Est)

Sibiu - Atlassib mai asteapta pentru Intec Bucuresti. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a prelungit cu 30 de zile termenul de depunere a ofertelor pentru cumpararea unui pachet de actiuni la institutul de cercetare Intec Bucuresti. Atlassib Sibiu se numara printre ofertanti.

Atlassib, firma controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, a depus o oferta printr-un consortiu de firme din care mai fac parte Utis Industries si PAS Intec 2004.

Noul termen pentru depunerea ofertelor este 30 septembrie 2007. (Ziarul de Sibiu)

Vrancea - G'market Focsani va fi deschis in octombrie. Compania Gimrom Holding, operatorul supermarketurilor G'market, fostele Gima, va deschide, in luna octombrie, doua magazine, la Focsani si Bacau, investitia totala ridicindu-se la 4,5 milioane euro.

Acesta va fi amenajat in locul fostului supermarket Mara 1, pe o suprafata de 1.300 metri patrati

Anuntul a fost facut ieri de investitorii turci care controleaza afacerile grupului Fiba in Romania. (Ziarul de Vrancea)

IT&C

Cluj - Internet la liber in Piata Unirii. Clujenii vor avea, incepand de saptamana viitoare, Internet wireless gratuit in Piata Unirii.

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, va veni martea viitoare la Cluj-Napoca pentru a inaugura reteaua hot-spot care va functiona in aceasta zona, dar si reteaua de info-chioscuri.

Reteaua wireless va acoperi intreaga suprafata a Pietei Unirii si a fost realizata de societatea Industrial Computer Grup, cea care are contract cu ministerul de resort pentru executia acestui tip de lucrari. (Ziua de Cluj)

AutoRoom

Iasi - Incepe a doua etapa a Programului „Rabla“. Comitetul de Avizare al Administratiei Fondului de Mediu (CAAFM) a acceptat ieri 45 de producatori, importatori autorizati de autoturisme si distribuitorii autorizati ai acestora care vor lua parte la etapa a doua a Programului de Innoire a Parcului Auto National.

A doua etapa a Programului se va desfasura in perioada 1 septembrie-12 noembrie. (Jurnalul de Est)

EuROfonduri

Cluj - Finantari de 25 de milioane de euro pentru parcuri industriale. Societatea Tetarom va solicita fonduri de la Uniunea Europeana (UE) pentru parcurile industriale publice din Cluj, a precizat directorul general Viorel Gavrea.

Finantarea europeana pentru acest tip de investitie poate sa ajunga la 25 de milioane de euro.Companiile au la dispozitie 141 de milioane de euro pentru investitii in productie, consultanta sau instruire, numai in 2007.

Proiectele pentru cresterea competitivitatii economice vor putea fi depuse cel mai probabil din octombrie, spun reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).( Ziua de Cluj)

Iasi - Remes le-a explicat iesenilor cum sa acceseze fondurile structurale pentru mediul rural. La sfirsitul lunii octombrie vor fi operationale primele trei masuri din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, si reprezentanti ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au prezentat ieri la Iasi cele trei masuri,

precum si ce trebuie sa faca potetialii beneficiari pentru a accesa fondurile structurale destinate mediului rural. (Jurnalul de Est)

Showbiz&Fun

Sibiu - Jethro Tull concerteaza gratis in Piata Mare. Ian Anderson vine la Sibiu fara chitaristul Martin Barre, intr-un spectacol gratuit in Piata Mare.

Douazeci de mii de spectatori sunt asteptati in aceasta seara la Sibiu, pentru concertul gratuit al trupei Jethro Tull, care are loc in Piata Mare, de la ora 21.00. (Evz Transilvania)

Timis - "Mountain Rock", la prima editie. Banatenilor li se ofera prilejul de a fi, la sfarsitul saptamanii viitoare, alaturi de marii alpinisti ai acestei zone, la un spectacol superb la Garana.

Banatenii pot asculta din nou rock de calitate. Dupa ce au cantat in 11 august in Piata Unirii din Timisoara, cei patru componenti ai trupei Survolaj urca din nou pe scena,

aproape de casa, la Garana, sambata viitoare. (Evz Vest)