Legile se bat cap in cap

Procedura de selectie a firmei care va construi stadionul din Cluj-Napoca a fost aminata din nou, din cauza unor probleme juridice

Comisia pentru stadion constituita la nivelul Consiliului Judetean Cluj a deschis miercuri documentele de calificare depuse de trei firme - FCC Construccion, din Spania, Alpine Mayreder, din Austria, si Vir Company International Cimolai, din Italia - din cele 11 care au cumparat caietul de sarcini.

Reprezentantii comisiei au constatat ca ultima firma nu a depus scrisoarea de garantie bancara, astfel incit candidatura acesteia a fost respinsa, urmind sa se inceapa procedura dialogului competitiv cu celelalte doua finaliste. Procedura a fost, insa, blocata de problemele juridice inregistrate.

„Avem o problema foarte mare, juridica, in sensul ca sint doua acte normative care se bat cap in cap. Ordonanta Guvernului nr. 34/2006, privind achizitiile publice, spune ca putem continua acest dialog competitiv si cu cei doi ramasi, dar Hotarirea de Guvern nr. 925/ 2006, privind normele de aplicare a Ordonantei nr.

34, spune ca trebuie sa fie minim trei ofertanti care sa participle la dialogul competitiv“, a declarat consilierul judetean Dan Canta, presedintele comisiei pentru stadion a Consiliului Judetean Cluj.

Comisia a hotarit sesizarea autoritatilor competente - Guvern si Autoritatea de Reglementare in domeniul Achizitiilor Publice -, care vor trebui sa emita un punct de vedere fata de aceasta problema.

Dialog competitiv?

„Vom propune Consiliului Judetean Cluj sa ne asumam responsabilitatea si sa mergem mai departe in acest dialog competitiv cu cele doua firme calificate. Nu putem priva nici municipiul, nici judetul de acest proiect al stadionului“, a spus Canta. El spera ca procedura de dialog competitiv sa nu fie intirziata mai mult de 2 sau 3 saptamini.

Desi firma spaniola FCC Construccion detine 79,27% din actiunile Alpine Mayreder, Canta nu vede nici un impediment ca cele doua firme sa participe separat la proiectul privind construirea stadionului.

Consiliul Judetean Cluj a decis inceperea demersurilor in vederea construirii unui stadion la standarde care sa respecte normele FIFA si UEFA pe actualul amplasament al Stadionului „Ion Moina“, care urmeaza sa fie demolat din cauza starii avansate de degradare.

Autoritatile urmaresc construirea unui stadion de 30.000 de locuri, a unei sali de sport pe Calea Turzii din Cluj-Napoca si a unui complex de cantonament in comuna Jucu.