Esential

Sibiu - Barroso vine la Sibiu. Saptamana viitoare, Sibiul devine capitala religiilor si a VIP-urilor politice. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Traian Basescu, premierul Tariceanu sunt asteptati la cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana.

Deschiderea oficiala a Adunarii va avea loc marti in Piata Mare. (Tribuna Sibiu)

Bihor - Un avocat ii apara pe cei 21 de juristi ai Primariei Oradea. Alesii locali din Oradea au votat ieri angajarea unui avocat care sa-i reprezinte in procesul intentat de Prefectura Bihor. Prefectura a atacat contractul dintre SC Drumuri Orasenesti si Consiliul Local Oradea, prin care societatea a primit, fara licitatie, lucrarile de asfaltare a drumurilor din oras.

Consilierii au decis sa-si angajeze un avocat, in ciuda faptului ca Primaria Oradea are o directie juridica cu 57 de angajati, din care 21 de juristi. 16 dintre ei reprezinta Primaria in procese civile, administrative ori de munca, iar alti cinci in procesele care au ca obiect finantele.

(Romania libera)

Cluj - Consilierii judeteni din Cluj, la DNA. DNA Bucuresti a citat mai multi consilieri judeteni si directori din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Cluj la audieri, la inceputul lunii septembrie.

Potrivit citatiilor primite de consilierii judeteni, acestia sunt citati ca martori in cauza privind "organizarea si derularea in anul 2005 a unei proceduri de licitatie avand ca obiect terenul situat in Cluj-Napoca, Parc Est, Gheorgheni".

Toti consilierii citati au facut parte din Comisia de licitatie din 2005 care a atribuit terenul firmei Iulius Group, patronata de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu. (Romania libera editia de Transilvania Banat)

Vrancea - Oprisan a pus ochii pe Soveja. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, vrea ca institutia pe care o conduce sa devina stapina pe hotelurile sindicatelor din statiunea Soveja.

Informatia era vehiculata de mai mult timp prin mediile politice din judet si era pusa pe seama incetinelii cu care s-a reparat drumul de acces catre Soveja. (Ziarul de Vrancea)

Iasi - Blocaj la Aeroport. Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Iasi, procesul de modernizare a Aeroportului International Iasi este ingreunat de modul in care anumite institutii ale statului tergiverseaza activitatile ce le revin.

Potrivit lui Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean Iasi, imposibilitatea de moment a demararii proiectului de modernizare a Aeroportului se datoreaza faptului ca actiunea de restituire de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS)

a unor suprafete de teren din zona catre proprietari este blocata. (Flacara Iasiului)

Timis - Macel la Timisoara.. Romi pe picior de razboi, dupa ce un barbat a fost ucis, iar fratele lui grav ranit dimineata, de vecinul lor roman in Timisoara.

Importante forte au fost desfasurate la o casa din zona Steaua si la Spitalul Judetean. Politistii si mascatii s-au chinuit sa tina sub control familia de tigani in care un barbat a fost ucis, iar fratele lui injunghiat in gat.

Zeci de politisti, jandarmi si luptatori de la trupele speciale de interventie se afla atat la Spitalul Judetean cat si in cartierul Steaua si supravegheaza zonele pentru ca spirite sa nu se incinga din nou si sa previna eventuale acte de violenta.

Timis Online

Maramures - Cazul Borsa, alte tergiversari.. Cazul lucrarilor identice de la proba de limba si literatura romana a examenului de bacalaureat provenite de la centrul de examinare Borsa-Maramures a ramas inca nerezolvat.

Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a autotsesizat si o comisie ministeriala a reevaluat lcurarile, insa aici lucrurile s-au impotmolit.

Raportul intocmit de catre comisie ar fi trebui sa fie avizat de ministrul Cristian Adomnitei, insa acest lucru inca nu s-a intamplat, din cauza faptului ca documentul se afla in posesia secretarului de stat din Ministerul Educatiei, Svetlana Preoteasa. EvZ Transilvania

Gorj - Cultivatori de canabis arestati.. Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT i-a retinut miercuri noaptea pe Gheorghe Ionescu si Cornel Bazu, ambii cu domiciliul in satul Cornesti, comuna Balesti, judetul Gorj, pentru cultivare si trafic de droguri.

Din actele de urmarire penala efectuate de procurori a rezultat ca cei doi indivizi procurau si distribuiau droguri aduse din strainatate, iar in primavara acestui an au infiintat o cultura de canabis pe raza comunei gorjene Balesti, la domiciliul lui Cornel Bazu.

Cultura a fost ingrijita, iar plantele au ajuns la maturitate, urmand a fi recoltate si vandute ca droguri in Romania si Austria. Editie Speciala de Oltenia

Economic

Eveniment

Cluj - Proiectul Iuliul Mall, contestat.. Cinci consilieri judeteni au fost chemati la DNA Bucuresti, impreuna cu trei angajati ai consiliului judetean Cluj, pentru a da declaratii privind licitatia pentru terenul unde se construieste Iulius Mall.

Potrivit consilierului Ioan Petran, convocarea este pentru data de 7 septembrie. „Nu am nimic de ascuns, dar nimanui nu-i poate face placere sa dea declaratii”, a explicat Petran. EvZ Transilvania

Bistrita-Nasaud - Sute de tarani, somati sa dea subventiile inapoi.. Bistritenii care au cultivat mai putine hectare decat s-au angajat trebuie sa restituie statului banii.

Subventiile au fost acordate sub forma de bonuri valorice de 150 de lei la fiecare hectar cultivat, iar agricultorii care n-au putut dovedi pe teren ca au respectat contractul au fost pusi sa dea banii inapoi.

Directorul APIA Bistrita-Nasaud, Emil Scurtu, spune ca o parte dintre agricultorii atentionati au returnat deja banii, dar ca in jur de 100 dintre acestia nu au facut-o inca. EvZ Transilvania

Timis - Spania ne ia muncitorii.. Ingrijorate din cauza lipsei fortei de munca, fapt care alunga investitorii din judet, autoritatile cauta acum persoane pentru a le trimite sa lucreze in Spania. Timis Online

Hunedoara - Se scumpeste apa.. Tarifele practicate de operatorul judetean pentru furnizarea apei potabile se vor majora cu 16%.Devenii vor plati mai multi bani pentru apa potabila pe care o folosesc, dar si pentru serviciile de canalizare-epurare.

Un metru cub de apa potabila va fi facturat, de luna viitoare, cu 1,65 de lei, in vreme ce tariful pentru canalizare-epurare a fost stabilit la 0,27 lei/mc. Hunedoara Online

Companii

Cluj - Liderul mondial in mobilier de birou se stabileste in capitala Ardealului.. Compania americana Office Depot, lider mondial in furnizarea de produse pentru birou, va deschide un centru de servicii financiare la Cluj-Napoca, cel mai tarziu la sfarsitul anului viitor.

In centrul companiei americane, care va asigura serviciile financiare pentru toata Europa, vor fi angajate 400 de persoane, potrivit datelor remise EVZ de Office Depot. EvZ Transilvania

Sibiu - Concefa si-a majorat capitalul.. Concefa SA Sibiu, firma al carui actionar majoritar este omul de afaceri Horatiu Cercel, si-a majorat capitalul social cu 3,75 mil. de lei, pana la 4,78 mil. de lei.

Anterior majorarii, capitalul social al Concefa SA era de putin peste 1 milion de lei. Actionarii societatii au aprobat, in prima instanta, in luna iulie, actiunea de majorare a capitalului cu 4,12 mil. de lei, pana la 5,15 mil. de lei. Ziarul de Sibiu

Iasi - Activele Fortus, scoase din nou la mezat. Dupa incercarile nereusite de a vinde activele societatii comerciale Fortus SA, cel mai mare datornic al Iasului, acestea vor fi scoase din nou la mezat la inceputul saptaminii viitoare.

Licitatia este stabilita pentru data de 3 septembrie la sediul Directiei de Finante. Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi a primit decizia instantei privind motivatia de anulare a licitatiei.

(Jurnalul de Est)

Imobiliare

Sibiu - Terenuri de 2 milioane, scoase la vanzare.. Adunarea generala a actionarilor firmei Tex-Med SA, din Medias, a decis, in cadrul ultimei sedinte, vanzarea prin licitatie a unor terenuri in valoare de peste 2 milioane de lei.

Actionarii Tex-Med SA au hotarat vanzarea prin licitatie a unui teren cu pavilion administrativ al carui pret de pornire este de 1,11 milioane de lei.

De asemenea, Tex-Med va mai vinde prin licitatie un teren cu zona verde, cu un pret minim de 436.000 lei, precum si un teren cu statie de epurare, al carui pret de licitatie porneste de la 586.600 lei. Ziarul de Sibiu

Media/Pub/Creatie

Bacau - Radio pe Internet la Onesti.. Eugen Ungureanu, un impatimit onestean al muzicii pentru copii, a lansat de curand postul de radio Star Musik care poate fi ascultat pe Internet.

"Remarcabil este faptul ca, desi emitem de putin timp, deja am primit semnale care ne confirma faptul ca muzica noastra este una de calitate", a declarat Eugen Ungureanu despre cel mai nou "copil" al sau.

Monitorul de Bacau

AutoRoom

Arges - O broscuta din 74 costa 12 000 euro. Tot mai multi romani cauta sa-si modifice masinile, sa-si lase amprenta asupra lor. Cand detii si o masina din anii ‘70, de colec-tie, totul este la superlativ!

Par-tea cea mai „interesanta” vine atunci cand faci un calcul la banii pe care-i scoti din buzunar. Pe cat de radicala e schimbarea, pe atat creste si costul.

Nu e de mirare ca pretul unei astfel de masini se ridica la zeci de mii de euro. (Argeseanul)

EuROfonduri

Constanta - Banii europeni, greu de cheltuit.. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a recunoscut ieri, la Constanta, ca au existat intarzieri serioase in ceea ce priveste derularea programului national pentru dezvoltare rurala (PNDR), finantat din fonduri europene.

Acesta spera ca intarzierile aparute in derularea programelor vor fi recuperate in aceasta toamna. "Avem garantia ca nu vom pierde nici un leu din toate fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania pe directia dezvoltarii rurale", a precizat demnitarul. Romania Libera

Showbiz&Fun

Cluj - La "Tokyo", Basescu are chipul imparatului Akihito. O masa asternuta cu fata rosie da sa se prabuseasca sub povara mancarurilor aburinde. Gogoloaie pufoase de sushi isi disputa intaietatea cu sortimente de pui, peste, teryaki, tempura, salate si deserturi.

Te-ai napusti imediat, doar ca nici nu stii pe ce sa te arunci prima data. “All you can eat”, sushi pe saturate. Doamne, binecuvantat fie cel care a inventat marketingul! (HotNews.ro)

Sibiu - "Jethro Tull e ca o echipa de fotbal". Intr-un interviu acordat cotidianului Tribuna, liderul legendarei trupe Jethro Tull, Ian Anderson, povesteste despre istoria formatiei, schimbarile din muzica, educatia publicului si despre cel mai jenant moment petrecut pe scena.

Despre Sibiu nu stie prea multe decat ca este Capitala Culturala Europeana, insa promite ca va invata cate ceva despre oras cu ajutorul Google. (Tribuna Sibiu)