Haldele de pirita abandonate

De peste 20 de ani, 5,5 milioane de tone de reziduuri periculoase pentru mediul inconjurator, asa cum rezulta dintr-un raport intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, otravesc comuna Valea Calugareasca. In anul 2002, societatea Mega Company, cu sediul in Washington DC SUA, a preluat haldele de cenusa piritica, obligandu-se sa ecologizeze zona prin reciclarea deseurilor.

Au trecut de atunci cinci ani, timp in care nu s-a intamplat nimic. Ba, mai mult, din cauza vantului si a precipitatiilor, aria poluata s-a extins putand afecta sanatatea localnicilor. „Pirita, ca orice pulbere, poate provoca afectiuni grave ale aparatului respirator.

Totusi, medicii din zona nu au semnalat o incidenta crescuta a bolilor posibil asociate cu factorii de poluare generati de haldele de cenusa piritica”, sustine doctor Decebal Dan, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica Prahova. „La ultima discutie, cei de la combinat ne-au promis ca niveleaza haldele si ca le acopera cu pamant vegetal.

Asteptam si noi sa scapam de poluarea asta odata”, spune primarul comunei Valea Calugareasa, Victor Visan.

Autoritatile de mediu fug de raspundere

Potrivit unui raport al Agentiei pentru Protectia Mediului din 22 august a.c., pana in prezent firma Mega Company a fost amendata doar de doua ori de comisarii Garzii de Mediu Prahova cu suma totala de 30.000 de lei pentru comercializarea fara autorizatie de mediu a 100.000 de tone de cenusa piritica si pentru poluarea mediului inconjurator.

Sanctiunea a fost aplicata Cristinei Patru, persoanei fizice imputernicite sa reprezinte firma The Mega Company din SUA. Din 2005 insa, autoritatile de mediu prahovene nu au mai intreprins nimic, sustinand ca nu mai au pe cine amenda. „Noi dorim sa amendam proprietarul haldelor de cenusa piritica, o sursa importanta de poluare, dar acesta nu este de gasit.

Firma Mega Company nu are nici macar un punct de lucru deschis in tara”, a declarat Stefan Popescu, comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova. Mai mult, conducerea Autoritatii pentru Protectia Mediului (APM) Prahova sustine ca a facut numeroase demersuri pentru identificarea societatii respective.

„Am trimis adrese catre Ministerul Economiei si Ministerul de Externe prin care s-a solicitat sprijin pentru contactarea si implicarea firmei Mega Company pentru stoparea poluarii actuale generate de halde, dar fara niciun rezultat”, a declarat Cameilia Steliean, directorul APM Prahova.

Firma „fantoma” functioneaza in Bucuresti

Si totusi, societatea Mega Company nu este una „fantoma”, asa cum lasa sa se inteleaga reprezentantii institutiilor pentru protectia mediului din Prahova. Era suficient ca acestia sa acceseze baza de date a Oficiului Registrului Comertului (ORC) pentru a afla ca reprezentanta companiei americane in Romania isi are sediul la numai 60 de km de Ploiesti.

Societatea Mega Company Import Export SRL functioneaza in Bucuresti, sector 1, pe strada Calea Floreasca nr. 91-111, bloc F1 Tronson 5, etaj 3, apartament 48.

Potrivit informatiilor furnizate de ORC, actionarul majoritar al acestei firme este Mega Company SUA, cu sediul in Columbia, Washington, adica tocmai compania pe care conducerile APM Prahova si Garda de Mediu Prahova nu au gasit-o pana acum. „Astazi (n.r.

ieri) am aflat si noi ca Mega Company Import Export SRL Bucuresti are actionar majoritar compania din Statele Unite pe care o tot cautam. Vom incerca ca prin intermediul celor din Capitala sa-i aducem pe americani in tara pentru a putea rezolva problema poluarii de la Valea Calugareasca”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova, Stefan Popescu.

„Avem acces la baza de date a Registrului Comertului, dar informatia asta am aflat-o de la niste colaboratori”, a recunoscut comisarul Popescu, fara a spune cine sunt acestia. Desi am incercat in repetate randuri sa contactam reprezentantii Mega Company Import Export SRL pentru a obtine un punct de vedere, secretara firmei a sustinut ca toata conducerea este plecata pe teren.

Localnici afectati de poluare

In timp ce autoritatile de mediu simuleaza cautarea proprietarului muntilor de otrava, oamenii din Valea Calugareasca resimt efectele poluarii. Ion Pandele, un fost angajat al combinatului, a ramas fara dantura din cauza conditiilor grele de munca. „Am lucrat 25 de ani la combinat. Cand erau scapari de gaze, imi puneam masca si fugeam in curtea intreprinderii. De acolo am ramas fara dinti.

Pirita asta nu o mai ia nimeni de aici nici peste 100 de ani”, spune barbatul, ajuns acum la varsta de 68 de ani. Desi intre anii 2004 si 2005, 13 oameni aflati in cautarea fierului vechi si-au pierdut viata surprinsi sub ruinele cladirilor combinatului, acesta nu are nici acum paza.