Esential

Sibiu - Europa crestina strange randurile in Transilvania 2.500 de delegati sunt asteptati la Adunarea Ecumenica de la Sbiu.

Sibiul „clocoteste” inaintea celui mai important eveniment al toamnei in Capitala Culturala Europeana. La cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana,

care se tine in premiera intr-o tara majoritar ortodoxa, participa peste 2.500 de delegati. (Evz Transilvania)

Satu Mare - Autostrada M3 e mai aproape cu 39 km de Satu Mare Premierul Gyurcsany a inaugurat noul tronson vineri, la eveniment fiind invitati si satmareni

Vineri dupa-amiaza, in raza judetului Szabolcs Szatmar Bereg, mai precis in dreptul localitatii Nanasy, a avut loc predarea unui nou tronson al autostrazii M3,

in lungime de 39 de km, intre localitatile Nyiregyhaza - Gorbehaza. (Informatia Zilei Satu Mare)

Cluj - Judetul Cluj, pe locul III in Romania la forta de munca straina Clujul se afla pe locul al treilea in Romania in clasamentul judetelor in care lucreaza cei mai multi straini.

Conform unei statistici a Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI), judetul nostru se pozitioneaza pe ultimul loc de pe podium, dupa Ilfov si Iasi, in topul celor mai cautate orase de catre forta de munca straina.

Cei mai multi straini care au solicitat angajarea in Romania provin din Turcia, Moldova si China. in total, ORI a emis anul acesta 4.500 de autorizatii de munca pentru cetatenii straini. (Ziua de Cluj)

Cluj - Noul campion mondial la aeromodele este clujean Tanarul are doar 15 ani si activeaza la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca.

Adrian Secan are numai 15 ani si tocmai a scapat de examenul de admitere la liceu. Pasionat de zbor de cand se stie, Adi a ajuns anul acesta sa isi adauge in palmares o distinctie

cu care nu multi se pot mandri: este campion mondial la aeromodele, atat la proba pe echipe, cat si la cea individuala. (Romania libera editia de Transilvania Banat)

Galati - Chinatown, la Galati Vicepresedintele FEOA, Ying Wang Huhai, si secretarul federatiei, Yang Yi Min, au avut o

in care au prezentat principalele caracteristici ale proiectului lor, ansamblul edilitar de peste 20 de hectare urmand sa cuprinda fabrici de aparatura electronica, textile si

locuinte pentru peste 10.000 de chinezi, unitati scolare etc. (Romania libera editia de Moldova)

Arad - Ungaria isi reface drumurile cu piatra din Arad Primaria orasului ungar Battonya a apelat in mai multe randuri la materie prima din Romania, pe care o foloseste la reabilitarea drumurilor.

Viceprimarul Traian Cresta sustine ca motivul este dat de preturile mai mici practicate de firmele romanesti. (Romania libera editia de Transilvania Banat)

Sibiu - Biserica Evanghelica cere arhivele inapoi Dupa ce instanta de judecata le-a retrocedat cladirea care, acum, adaposteste sediul Arhivelor statului, reprezentantii Bisericii Evanghelice solicita si retrocedarea arhivelor propriu-zise.

Documentele solicitate sunt cele de pana in 1945, data la care Regele Mihai a nationalizat imobilul. In calea solicitarii Bisericii Evanghelice sta un singur articol, din Legea Arhivelor Nationale.

Reprezentantii Bisericii Evanghelice compara retrocedarea arhivelor cu cea a Muzeului Brukenthal. (Ziarul de Sibiu)

Sibiu - “Arborele nemuririi” pentru Johannis La inaugurarea Bulevardului Mihai Viteazu, primarul Klaus Johannis a primit un cadou mai putin obisnuit.

Parintele Achim Bacila, preotul Parohiei “Mihai Viteazu”, i-a daruit o icoana cu Maica Domnului si un “sceptru vizibil”, adica trei ramuri din “arborele nemuririi”. “Stiu ca domnului primar ii plac lucrurile inedite.

Cele trei ramuri din “arborele nemuririi” reprezinta Sfanta Treime. I-l oferim ca pe un sceptru vizibil, caci unul virtual il are”, a incheiat preotul Bacila.( Ziarul de Sibiu)

Iasi - Iasi, capitala sociologiei Zeci de sociologi din Franta, Belgia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria si Romania vin la Iasi saptamana viitoare pentru a participa la a VI-a editie a Scolii Franco-Romane de Metodologie in Stiinte Sociale.

Manifestarea, care se va desfasura in perioada 5-9 septembrie la Centrul Gaudeamus, va cuprinde cursuri, dezbateri si conferinte in acest domeniu. (Evz Moldova)

Economie

Eveniment

Cluj - Avalansa de licitatii la Primaria Cluj Primaria Cluj-Napoca a anuntat pentru inceputul acestei luni mai multe licitatii importante.

Municipalitatea va organiza licitatii pentru lucrarile de reabilitare de la Bastionul Croitorilor, pentru proiectarea campusului scolar “Transporturi”, precum si pentru achizitionarea a inca doua autospeciale de ridicat autovehiculele parcate ilegal.

Licitatia pentru Bastionul Croitorilor va avea loc pe data de 6 septembrie, iar bugetul pus la dispozitie este de 1,6 milioane de lei.

Aceasta este cea de-a doua procedura organizata de Primaria Cluj-Napoca, prima fiind anulata, deoarece bugetul estimat era de doua ori mai mic decat valoarea reala a lucrarilor. (Ziua de Cluj)

Alba - Summit european al regiunilor producatoare de vin Judetul Alba gazduieste incepand de astazi a XXII-a reuniune a Consiliului International al Ansamblului Regiunilor Europene Viti-vinicole (AREV),

eveniment care este considerat de responsabilii de la nivel judetean ca fiind cel mai important, din acest an, din Alba. (Evz Transilvania)

Sibiu - Instalatorii si zidarii, in topul meseriilor Pentru ca se numara printre cele mai solicitate meserii de pe piata muncii din judet, sibienii au sansa de a incepe in luna septembrie un curs de instalator, zidar sau vanzator.

Daca sunt interesati, somerii aflati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca vor urma gratuit cursurile. Restul persoanelor trebuie sa plateasca intre 350 si 600 lei. (Ziarul de Sibiu)

Botosani - La 1 septembrie, biletele de tren se scumpesc cu 8,1% Biletele de tren se vor scumpi, de la 1 septembrie, cu 8,1%, ultima majorare fiind operata de CFR Calatori in luna iunie cand tarifele au crescut cu 7,6%.

O calatorie cu trenul rapid de la Bucuresti la Brasov va costa cu patru lei mai mult la clasa I si cu trei lei in plus la clasa a doua.

Tarifele biletelor pentru intercity pe aceeasi ruta vor creste de la 54,10 lei la 58,50 lei la clasa I si de la 39,70 lei la 43 lei la clasa a II a. (Evenimentul de Botosani)

Prahova - Veniturile bugetului judetului au fost suplimentate cu peste 20.000 mii lei Peste 5.000.000 de lei vor primi 30 de localitati prahovene de la Consiliul Judetean (CJ) Prahova pentru realizarea unor obiective de interes public.

Este vorba despre refacerea unor poduri sau drumuri comunale ca urmare a inundatiilor din anii 2005 si 2006, extindere sau amenajari sedii de primarii, reabilitari unitati de invatamant si trotuare, lucrari de infrastructura,

extinderi alimentari cu apa si reparatii camine culturale. (Prahova)

Covasna - APM constientizeaza populatia sa gestioneze corect deseurile Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, impreuna cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu,

Consiliul Judetean si Garda de Mediu deruleaza un program de constientizare a administratiilor publice locale cu privire la masurile de implementare cuprinse in Planul Regional de Gestionare a Deseurilor - Regiunea 7 Centru.

Scopul acestui program este de a constientiza autoritatile cu privire la responsabilitatile ce le revin in cadrul acestui plan si stimularea lor, mai ales in mediul rural,

in inchiderea si salubrizarea spatiului actual de depozitare a deseurilor. (Covasna Media)

Galati - “Parfumul” Caruz, 1 miliard! S-au scris ziare intregi si au fost facute nenumarate sesizari despre mirosul insuportabil ce vine (mai ales vara si in zilele de... weekend) dinspre Complexul de Porci Braila al firmei Caruz, care contesta sistematic ca ar fi vinovata de acest lucru si da vina pe crescatorii de animale si pasari din Chercea.

Atentionarile si controalele Garzii de Mediu nu au lipsit, in unele dezbateri publice (cu aplaudaci dintre angajati) s-a ajuns, chiar, la controverse - acuze “cu mana in gat”

si injuraturi, dar poluarea olfactiva continua. (Arcasu`)

Vrancea - S-a deschis Piata de struguri din Odobesti Podgorenii odobestenii au in sfirsit o Piata de struguri. Aceasta a fost deschisa oficial ieri, in satul Unirea, in punctul Sfintul Ilie

si a coincis cu inceperea campaniei de recoltare la struguri care incepe astazi in cele mai multe localitati viticole din judet. (Ziarul de Vrancea)

Banci/Finante

Cluj - Leumi Bank se primeneste “Am deschis de curand unitati noi in Bucure[ti, situate in Calea Grivitei si Bulevardul Chisinau, o unitate noua in Timi[oara si am relocat in spatii moderne unitatile din Suceava, Bacau, Constanta si Turda.

Urm`torul pas este deschiderea de sucursale la Craiova si Arad, relocarea in spatii noi a celor din Baia Mare si Satu-Mare si reamenajarea spatiilor in unitati ca Brasov, Zalau si Cluj”, a mai declarat presedintele Consiliului de Administratie al Leumi Bank Romania, Zalman Segal.

Leumi Bank Romania are un capital social de 85 de milioane de lei, care va fi majorat la 176,58 milioane de lei, prin aport in numerar al actionarilor.

Ea a inregistrat in 2006 pierderi de 6,68 milioane de dolari, in crestere cu 3,5% fata de 2005. Banca este controlata de catre Leumi Bank Israel. (Ziua de Cluj)

Cluj - Demisie la Millennium Bank Directorul general al bancii portugheze Millennium BCP, Paulo Teixeira Pinto, a demisionat vineri, a relatat Reuters.

Potrivit lui Joe Berardo, un investitor privat care detine 6,8% din actiuni, citat pe pagina de Internet a Agentiei Financiare, Pinto se va retrage din functia de director general al celei mai mari banci listate la bursa portugheza.

Vicepresedintele Millennium, Filipe Pinhal, va prelua functia de director general. (Ziua de Cluj)

Imobiliare

Cluj - Cartierele straine ale Clujului Ansambluri rezidentiale cu specific american, irlandez sauchinezesc isi vor face in curand aparitia pe piata imobiliara clujeana.

Ansambluri americane si irlandeze sau case finlandeze sunt cateva dintre noile propuneri lansate pe piata imobiliara a Clujului.

In incercarea de a aduce ceva nou sau pentru a-si face remarcata oferta intre tot mai multe proiecte anuntate, dezvoltatorii apeleaza la elemente imprumutate din afara tarii pentru concept si structura. (Ziua de Cluj)

Sibiu - 60.000 de proprietati pe noul romaniaimobiliare.ro Sibiul este prezent cu 20 de agetii imobiliare pe noul site dedicat listarilor proprietatilor imobiliare, romaniaimobiliare.ro, care se lanseaza cu 60.000 de anunturi reale.

Site-ul reprezinta un amplu proiect dezvoltat de firma Softtech SRL, din Sibiu, condusa de doi oameni de afaceri, fratii gemeni Mariu si Ovidiu Oprisor. (Ziarul de Sibiu)

Companii

Cluj - Companiile Rompetrol umfla conturile actionarilor Anuntul de vanzare a Rompetrol Holding de catre omul de afaceri Dan Costache (Dinu) Patriciu a provocat saptamana trecuta o crestere fara precedent a cotatiilor societatilor componente.

Majorarea, care a tinut pana la mijlocul saptamanii, a generat o crestere de 273 de milioane de dolari a valorii de piata a companiei Rompetrol Rafinare Constanta (RRC).

Cotatia actiunilor RRC a urcat cu 3-4% la deschiderea sedintei de lunea trecuta a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), iar dupa aflarea vestii pana la 15%, maximul admis pentru o zi obisnuita. Pana la ora 13.22, cand conducerea BVB a suspendat-o de la tranzactionare, s-au executat 708 transferuri, de 5,8 milioane de lei.

Capitalizarea RRC, adica numarul de actiuni inmultit cu valoarea acestora, s-a apreciat cu 296 de milioane de lei (123 de milioane de dolari). (Ziua de Cluj)

Sibiu - Lufthansa trimite sibienii la Munchen Compania germana Lufthansa a lansat, sambata trecuta, cursa aeriana pe distanta Sibiu - Munchen, care, pentru inceput, va avea o frecventa de cinci zboruri pe saptamana, pentru ca, din 28 octombrie, cursa sa devina zilnica.

Sibiul este al treilea oras din Romania, dupa Bucuresti si Timisoara, unde Lufthansa opereaza zboruri internationale.

Lufthansa spera sa transporte 500.000 de pasageri, in Romania, pana la sfarsitul anului, odata cu inaugurarea zborurilor de pe aeroportul Sibiu. (Ziarul de Sibiu)

Galati - Un singur Carrefour in zona Braila-Galati Presedintele Consiliului Jude-tean (CJ) Braila, Gheorghe Stancu, a declarat ca, desi a primit solicitare, nu da aviz favo-rabil pentru construirea unui hypermarket Carrefour intre Braila si Galati.

Dupa cum se cunoaste, reprezentantii importantului concern francez au incheiat, cu municipalitatea galateana, un acord, care preve-de realizarea unui complex co-mercial, pe o parte din terenul de 1.000 de hectare de langa comuna Vadeni,

care apartine judetului nostru si care a fost transferat, prin HG nr. 512/2002, in proprietatea publica a munici-piului Galati si in administrarea Consiliului Local Municipal Galati. (Arcasu`)

IT&C

Cluj - Declaratii fiscale online Societati mijlocii si mici din zece judete, printre care si Cluj, vor avea posibilitatea sa depuna declaratiile fiscale online, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Operatiunile pot fi realizate pe pagina de Internet a Ministerului Economiei si Finantelor. (Ziua de Cluj)

Telecom

Vrancea - Orange extinde acoperirea 3G+ in Focsani Compania de telefonie mobila extinde reteaua de broadband mobil in zece noi orase. Pe linga lansarea noilor tehnologii, Orange Romania anunta noi investitii in zona Moldovei

Alaturi de 23 orase din tara, si Focsaniul beneficiaza de astazi de serviciile Orange 3G si 3G+, potrivit anuntului facut de Maria Patrasescu, PR Officer la Orange Romania. (Ziarul de Vrancea)

Showbiz&Fun

Prahova - Ce stie Spert despre tranzactia lui Patriciu - informatii pe surse Mai tineti minte ce va spunea Spert, ca vanzarea Rompetrol va afecta modul de plata al unor facturi la PNL Prahova?

Ei bine, asa e. Niste telefoane mobile, niste masini, niste angajati, platiti de Rompetrol, vor trebui sa se dea pe fata, ca noii proprietari i-au cedat lui Patriciu managementul cu titlul de “nu ne lasa cu probleme nerezolvate, ca ne suparam”.

Daca totul decurge ok, contractul lui Dinu cu KazMunayGaz prevede schimbarea managementului in 6 luni, dupa o perioada de tranzitie. (Altphel)