Una dintre cele mai solicitate spaltorii auto din Ploiesti este situata la iesirea spre Bucuresti si ii are printre actionari pe viceprimarul orasului, Radu Socoleanu.

Dupa ce au primit mai multe sesizari de la clientii nemultumiti ca angajatii spalatoriei Sodava nu elibereaza bonuri fiscale pentru decontarea cheltuielilor, reporterii Monitorului au verificat informatia, care s-a dovedit a fi una adevarata.

Acestia s-au deplasat la spalatoria cu pricina si, dupa ce au achitat 12 lei reprezentand contravaloarea unui spalat exterior, angajata de la casierie nu a eliberat si bonul fiscal aferent, asa cum prevede legislatia fiscala in vigoare.

Abia la insistentele reporterilor, acestia au btinut bonul fiscal aferent, nu insa si factura fiscala cuvenita deoarece, a motivat angajata, „valoarea este prea mica si e mai dificil”. Contactat de reporterii Monitorului, viceprimarul Radu Socoleanu s-a aratat surprins de aceasta situatie.

„Eu sunt doar actionar la aceasta firma care administreaza spalatoria auto cu acelasi nume, dar ma voi interesa si daca este adevarat voi lua masuri. Nu am avut decat doua pretentii de la angajatii spalatoriei: sa elibereze bonuri si sa nu ceara spaga”, a declarat edilul democrat. Acesta ne-a contactat apoi telefonic pentru a face noi precizari.

„M-am interesat la administratorul spalatoriei, care m-a asigurat ca pentru fiecare masina se elibereaza bonul fiscal, dar ca multi clienti nu-l mai iau. Exista un contor special pentru fiecare automobil spalat si numarul acesta coincide cu cel al bonurilor fiscale eliberate”, ne-a asigurat viceprimarul.

In ceea ce priveste neeliberarea facturii fiscale, Radu Socoleanu ne-a declarat: „Intr-adevar, pentru valori mici nu se elibereaza factura, insa obligatoriu clientul primeste bonul fiscal cu stampila firmei, care tine loc de factura”.

Dialog reporter-angajat

Reporter: Buna ziua. As vrea si eu un spalat exterior manual. Programul 6.

Angajata: Sigur.

Reporter: Nu dureaza mult, nu?

Angajata: Nu.

In timp ce casiera numara restul, fara a elibera si bonul fiscal, reporterul intreaba:

Reporter: Nu ne dati si noua un bon fiscal sau o factura pentru decontare?

Angajata, dupa o scurta ezitare: Bon va dau, dar factura nu pot. E mai dificil, adica la 12 lei. Daca faceati si interiorul va faceam factura, asa....

Evaziunea se sanctioneaza cu amenda

Potrivit Ordonantei de Guvern 28/1999 republicata si modificata, respectiv art. 10 lit.B, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile vandute sau serviciile prestate, precum si emiterea cu valori inferioare celor reale, se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 8.000 la 40.000 lei noi.

Tot art.10, lit.C prevde ca emiterea bonului fiscal fara specificarea tuturor elementelor se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei noi. In plus, inspectorii fiscali din cadrul Fiscului prahovean sustin ca neemiterea bonului fiscal cu rea vointa, sau refuzul dovedit in mod repetat de a emite bonul fiscal, reprezinta o cauza penala.