In termen de 6 luni, incepand cu luna octombrie, noul Stadion municipal Sighisoara ar trebui sa fie finalizat. Acesta va fi parte a unui vast complex sportiv si de agrement intins pe 9 hectare de teren din cartierul Tarnava II (Baragan) prevazut a se realiza in trei etape.

Planul Urbanistic de Detaliu al acestei investitii ce se va executa din fonduri de la bugetul local, a fost aprobat de catre Consiliul local Sighisoara in sedinta de joi, 30 august. Pe langa faptul ca, potrivit primarului Dorin Danesan, va fi primul stadion din Romania construit de la zero, aceasta investitie va fi probabil si cea mai mare realizata vreodata din fonduri de la bugetul local.

Peste 2 milioane euro, bani proveniti din vanzarea fostului Stadion municipal catre lantul de magazine Kaufland.

Etapa I - prioritara

Daca prima etapa, respectiv constructia noului stadion, este prevazuta a fi finalizata in 6 luni, incepand din luna octombrie, inca nu se poate estima cat va dura finalizarea celorlalte doua etape. Oricum fondurile disponibile, cele 7,6 milioane lei virate in conturile Primariei de catre Kaufland Romania, nu vor fi suficiente decat pentru realizarea primei etape si a unei parti din etapa a II-a.

In etapele II si III sunt prevazute constructia unor obiective precum un hotel pentru sportivi si oficiali cu o capacitate de aproximativ 100 locuri, un restaurant cu circa 300 locuri.

De asemenea, o piscina acoperita cu dimensiuni olimpice, un bazin descoperit, sali de antrenament si concursuri pentru lupte, judo, box, terenuri in aer liber pentru tenis de camp, volei, baschet, minifotbal, teren de antrenament pentru fotbal.

Totodata vor fi amenajate spatiile verzi si vor fi extinse drumurile de acces si pietonale si vor fi amenajate noi locuri de parcare.

Graba cu care autoritatile locale vor sa demareze lucrarile de constructie si finalizarea primei etape are o explicatie... “presanta”.

In urma numeroaselor sesizari ale Asociatiei “Sighisoara Durabila” potrivit careia hotararea Consiliului local Sighisoara de a scoate la vanzare vechiul Stadion municipal este ilegala, Prefectura Mures a solicitat autoritatilor din Sighisoara sa intre in legalitate.

Legea sportului spune ca o baza sportiva nu poate fi desfiintata sau vanduta decat pe baza unei hotarari de guvern si numai dupa va fi construita una noua in loc.

Astfel ca s-a recurs la un mic artificiu: firma Kaufland Romania care in urma licitatiei s-a ales cu terenul vechiului stadion, a virat in conturile Primariei suma de 7,6 milioane lei fara a intra (cel putin teoretic) in proprietatea terenului.

In contractul de vanzare-cumparare a proprietatii s-a prevazut o clauza conform careia Primaria se obliga ca in termen de 12 luni de la semnarea contractului sa obtina hotararea de guvern de mutare a bazei sportive in noua locatie, conform Planului Urbanistic de Detaliu, in caz contrar contractul devine nul iar Primaria buna de plata... Ori acea hotarare de guvern nu va fi aprobata daca noul stadion nu va fi gata...

In aceasta ordine de idei si... prioritati, Primaria lucreaza deja intens la caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei ce va desemna constructorul noului stadion.

Dotari la standarde europene

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotarare privind aprobarea P.U.D. pentru complexul sportiv si de agrement, noul Stadion municipal va avea suprafata de joc acoperita cu gazon, cu sistem de drenaj racordat la reteaua de canalizare din zona.

Pista de atletism va fi acoperita cu material sintetic (polytan), va avea o lungime de 400 de metri liniari, 6 culoare de alergare, cu o latime de 1,22 m/culoar. Tribuna va avea o capacitate de circa 1.500 spectatori, desi comisia consultativa formata din consilieri locali si reprezentanti ai Primariei au propus ca tribuna sa aiba minim 5.000 de locuri.

Insa, potrivit arhitectului-sef al Sighisoarei, Ioan Velicu, numarul locurilor a fost redus din cauza depasirii bugetului alocat. Acesta a specificat ca pe parcursul derularii celorlalte 2 etape de constructie a complexului sportiv se pot suplimenta locurile prin construirea a inca unei tribune.

In spatiul de sub tribuna vor fi prevazute vestiare, spatii pentru oficiali, servicii medicale, control anti-doping etc. Tot in zona tribunei se vor mai prevedea spatii pentru media, pentru instalatii operationale si tehnice, pentru personalul administrativ al stadionului, pentru depozitare de materiale sportive, grupuri sanitare etc.

Tot in prima etapa de constructie a noii baze sportive vor fi realizate drumurile de acces, parcarile, instalatiile de apa-canal, de gaz si electricitate.

Consilierii au propus sa fie luata in calcul posibilitatea ca in aceasta prima etapa sa fie amenjate si cele doua terenuri de minifotbal, prevazute a se realiza doar in etapa a doua, pentru ca treptat o parte din activitatea sportiva de la baza “Vointa” sa se mute pe noile terenuri.

Si in aceasta sedinta a Consiliului local au fost prezentate petitii ale locuitorilor din zona bazei sportive “Vointa” deranjati pana la exasperare de zgomotul produs de cei care utilizeaza acel teren de minifotbal.

Piste pentru skateboard si role si teren pentru beach-volei

In raportul de specialitate anexat proiectului de hotarare privind aprobarea P.U.D.-ului pentru noua baza sportiva Serviciul Urbanism din cadrul Primariei Sighisoara a venit cu unele precizari si propuneri pentru etapele II si III astfel incat zona sa primeasca si o functiune de agrement si de petrecere a timpului liber.

Astfel s-a propus amenajarea de terenuri de minigolf, popice si bowlig, amplasarea unor mese de tenis cu posibilitatea de inchiriere a lor precum si a altor materiale sportive.

S-a mai propus de asemenea amenajarea unor locuri de joaca pentru copii, special mobilate, amenajarea adecvata a unor piste pentru practicantii de skateboard si role, amenajarea unor alei pietonale cu banci si locuri unde se poate juca sah sau table, amenajarea unor mici unitati de alimentatie publica cu terase.

In raportul intocmit de Servciul Urbanism se mai arata ca in proiectul noii baze sportive sunt prevazute prea multe terenuri de baschet si volei in aer liber, acestea fiind sporturi care in regim de competitie se practica numai in sala, propunandu-se eventual amenajarea unui teren de volei de plaja, cu nisip, in zona strandului.

Totodata se mai propune ca in sezonul rece sa fie amenajat un patinoar in aer liber, iar al doilea teren de fotbal precum si cele de minifotbal sa fie prevazute cu scaune (gradene) pentru urmarirea unor spectacole, proiectii cinematografice si chiar meciuri. S-a mai constatat de asemenea lipsa grupurilor sanitare publice.

Hotarare atacata in contencios administrativ

Intr-o discutie particulara purtata cu Hans Hedrich, directorul de proiecte al Asociatiei “Sighisoara Durabila”, acesta a aratat ca este un lucru bun faptul ca autoritatile incearca sa intre in legalitate prin aprobarea P.U.D.-ului privind constructia noii baze sportive.

Dar procesul intentat de asociatie prin care se contesta legalitatea hotararii Consiliului local Sighisoara privind scoaterea la vanzare a Stadionului municipal merge mai departe.

Urmatoarea infatisare va fi la inceputul lunii octombrie. Asociatia “Sighisoara Durabila” ramane la parerea ca “nu este nici necesara, nici oportuna construirea unui nou stadion in orasul nostru” si ca ar trebui reabilitata vechea baza sportiva.

Motivul invocat de autoritati ce se refera la lipsa de fonduri nu mai sta in picioare, acum fiind disponibile fonduri structurale pentru astfel de reabilitari.