Ora 10.00. Toata presa sibiana si cea internationala, strinsa la aeroport, se intreba la ce ora urmeaza sa aterizeze aeronava cu personalitatea numarul unu a lumii crestine ortodoxe, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I.

Dupa doua ore de asteptare, Patriahul Bartolomeu I al Constantinopolului avea sa paseasca pe pamint sibian, fiind preluat ca orice VIP de gradul zero, cu o masina a SPP-ului, direct de pe pista. Departe de ochii jurnalistilor, mai marii Bisericii Ortodoxe Romane l-au intimpinat pe patriarhul de la Constantinopol, care s-a aratat foarte multumit de ospitalitatea romaneasca.

Laude pentru IPS Plamadeala

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I, liderul spiritual a 300 de milioane de crestini ortodocsi din intreaga lume, a evidentiat, in predica rostita ieri, la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, importanta istorica a Adunarii Ecumenice Europene care este gazduita de Capitala Culturala Europeana.

„Felicit Biserica Ortodoxa Romana pentru ca gazduieste acest eveniment, felicit si biserica locala si orasul, care este anul acesta una din capitalele culturale europene. Evenimentul are o mare importanta, e un moment istoric pentru bisericile de azi din Europa, pentru bisericile crestine", a spus Patriarhul Bartolomeu I.

Acesta i-a indemnat pe crestini sa se uneasca, chiar in Catedrala Mitropolitana, o copie fidela la scara redusa a bisericii Sfinta Sofia din Constantinopol. „Aceasta frumusete a bisericii este o oglinda a sufletului romanilor si a evlaviei credinciosilor", a remarcat Patriarhul ecumenic al Constantinopolului.

Bartolomeu a adus un omagiu si fostului mitropolit al Ardealului IPS Antonie Plamadeala, despre care a spus ca a fost „o persoana la care a admirat dragostea si intelepciunea". Bartolomeu I, pe numele sau laic Demetrios Archontonis, este cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

Mai mult curaj

IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, loctiitorul patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), a remarcat, ieri, importanta organizarii la Sibiu a Adunarii Ecumenice Europene spunind ca Romania, ca membra a UE, trebuie sa aduca o marturie crestina mai intensa in Europa.

BOR este cea de a doua biserica ortodoxa ca marime din lume, cu peste 20 de milioane de credinciosi, prima fiind ca marime biserica rusa. Posibilul viitor patriarh al Romaniei a laudat Transilvania, renumita pentru ecumenismul de secole, motiv pentru care IPS Daniel a numit Ardealul, „o Europa in miniatura".

Rugaciuni istorice

Aseara, Piata Mare din Sibiu a fost transformata intr-o „catedrala" a tuturor crestinilor. Cei 2.500 de delegati oficiali au dat astfel semnalul de promovare a dialogului interreligios. Au participat, potrivit estimarilor oficiale, aproximativ 5.000 de persoane, intimpinate de primarul Klaus Johannis si de mitropolitul Laurentiu.

„Bine ati venit in Sibiu, un oras cu traditie ecumenica buna. In onoarea acestei adunari si pentru a marturisi spiritul crestin al orasului, municipalitaea a amplasat o cruce pe Dealul Gusteritei. Multi laici, si eu, ne dorim ca bisericile crestine sa se regaseasca intr-una singura", a spus edilul-sef, inainte de a le ura delegatilor sedere placuta si discutii rodnice.

Rugaciunile din Piata Mare, Catedrala Mitropolitana, Biserica Evanghelica, pavilionul cultural si Sala Transilvania vor insemna rugaciuni ale tuturor, indiferent de etnie, culoare, religie.

Ziua presedintelui

Adunarea Ecumenica va fi deschisa, oficial, in aceasta dimineata, in prezenta presedintelui Traian Basescu.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenti premierul Calin Popescu-Tariceanu, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Cioroianu, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, principele Radu de Hohenzolern Veringen, reprezentantul special al

Guvernului, precum inalti responsabili europeni. Si-au mai anuntat participarea la manifestare Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, Jan Figel, comisarul european pentru cultura si Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism.

Oaspete laic

Presedintele Traian Basescu a ajuns aseara in Piata Mare, in jurul orei 20,30, fiind intimpinat de primarul Klaus Johannis, alaturi de care s-a lasat din nou fotografiat. Apoi a asistat la un dans traditional sirbesc si abia astazi isi va incepe activitatea oficiala. Basescu este cazat la hotelul „Imparatul Romanilor".

IPS Laurentiu Streza l mitropolitul Ardealului

„Este cel de-al treilea popas al peregrinilor bisericilor europene. Bisericile europene au intretinut vie speranta realizarii unei Europe unite. Un fapt deosebit de important este acela ca aceasta adunare se desfasoara intr-o tara preponderent ortodoxa"