Clujul, printre altele

Foto Marius RUS

Turistii vor putea intra gratuit in legatura cu lumea din punctul 0 al Clujului

Amplasarea retelei a fost realizata in cadrul unui proiect derulat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), in parteneriat cu Primaria, si reprezinta o investitie de aproximativ 34.000 de lei noi.

Daca pentru acest an cei 13.000 de lei reprezentind plata fluxului de Internet a fost achitata de catre minister, incepind de anul viitor, costurile vor fi suportate de catre municipalitate. Suma pe care Primaria o va scoate lunar din bugetul local in acest sens este de 2.600 de lei.

Conform spuselor ministrului Winkler, in viitor se vor inaugura hotspot-uri in Brasov, Iasi, Tulcea si Timisoara, Clujul fiind selectat tocmai pentru ca reprezinta un mare centru universitar, dezvoltat la capitolele viata culturala si turism.

Hotspot-uri pentru studenti

Urmatoarele zone ale Clujului care vor intra sub umbrela retelelor de Internet wireless vor fi campusurile universitare Observator si Hasdeu, avind in vedere numarul mare de studenti din aceste zone.

Primarul Clujului, Emil Boc, a tinut sa precizeze ca Piata Unirii a fost aleasa tocmai pentru ca va deveni zona pietonala. „Dupa ce vor fi gata lucrarile de pe Eroilor, vom extinde serviciul si pe bulevard, inclusiv in Piata Avram Iancu“, a declarat edilul-sef.

Autoritatile locale au mai anuntat ieri ca in municipiu se va realiza si un sistem online pentru plata impozitelor si taxelor, realizat tot impreuna cu MCTI.

Detalii tehnice

Reteaua wireless care va acoperi intreaga suprafata a Pietei Unirii are o banda de 2,4 gigahertzi, cu rata de transfer de 2 megabitzi/ secunda, astfel incit aproximativ 30 de utilizatori vor putea sa isi acceseze e-mail-ul simultan, iar aplicatiile chat, gen Yahoo! Messenger, vor putea fi accesate de peste 100 de utilizatori in acelasi timp.

Se vor putea conecta la Internet atit cei cu laptop-uri, cit si cei cu telefoane mobile sau desktop-uri echipate cu placi de retea WiFi sau cu card PCMCIA pentru WiFi. Accesul la Internet este gratuit, insa rata de transfer stabilita va permite transferul de date sau fotografii in defavoarea download-urilor de filme si muzica.