Parcul National Muntii Rodnei, arie protejata de lege, a devenit incetul cu incetul o zona agreata de tot mai multi turisti. Din pacate, acestia nu vin aici cu respectul cuvenit fata de munte si distrug permanent vegetatia zonei.

Pe malul Taului Stiol se amplaseaza corturi, iar din jnepenisul lacului se face foc de tabara, in timp ce intr-o cariera de marmura Borsa Fantana, aflata pe raza Parcului National, se afla un... escavator activ. Sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor (care nici macar niste indicatoare turistice decente nu sunt in stare sa asigure), turistii continua sa degradeze Parcul National.

In ultima perioada, Parcul National Muntii Rodnei, desi este o zona protejata de lege, risca sa fie afectat de incursiunile (deseori devastatoare) ale turistilor de ocazie. Multi dintre acestia, fara a respecta elementarele reguli de ocrotire a naturii, distrug sistematic zona parcului respectiv.

In nenumarate randuri, iubitorii muntelui, cei care regulat parcurg trasee ce trec prin zona Muntilor Rodnei, au alertat autoritatile de mediu, precum si cele care administreaza zona, ca gunoaiele lasate de turisti incep sa devina o problema tot mai greu de controlat. In parc exista o paza, insa... ca si cum nu ar fi.

Exista si o institutie infiintata in acest scop: Administratia Parcului National Muntii Rodnei, dar nimeni nu se inghesuie sa ia vreo masura. In urma cu cateva saptamani, grupul de specialisti deplasati la Taul Stiol pentru a analiza starea in care se afla lacul alpin degradat de Gavrila Grec a remarcat in zona respectiva efectele devastatoare ale actiunii turistilor.

Jnepenii de pe malul lacului sunt taiati fara restrictie si folositi ca... lemn de foc, pajistea alpina este plina de resturi menajere, peste tot sunt amplasate corturi etc. Fiecare face ce vrea, desi exista o lege care reglementeaza foarte strict ce si cum cu ariile protejate din Romania.

Pe de alta parte, tot mai multi montaniarzi se plang de faptul ca in acelasi areal, indicatoarele turistice lipsesc cu desavarsire sau indruma gresit. Cine se ocupa de toate acestea? Acelasi raspuns: nimeni. Cariera de marmura in Rodnei Cu ocazia aceleiasi vizite la Taul Stiol, reprezentantii autoritatilor de mediu au remarcat un fapt si mai interesant.

In Parcul National Muntii Rodnei se afla o... cariera de marmura, numita Borsa Fantana. Pe langa absurdul situatiei (o cariera intr-o arie protejata!), deasupra carierei, si tot pe teritoriul Parcului National, se afla un... escavator pe senile. Evident, nu doar o piesa de decor, ci tocmai utilajul cu care se lucreaza la cariera.

Incredibil, dar adevarat! In Parcul National Muntii Rodnei se exploateaza marmura. Suntem absolut convinsi ca ilegal, pentru ca nimeni nu ar da cuiva autorizatie sa exploateze marmura acolo. Sau, cine stie, doar traim in Romania.

In legatura cu aceasta situatie l-am contactat telefonic pe Calin Crisan, inspectorul sef al Garzii de Mediu Maramures, care ne-a declarat ca pe adresa institutiei nu au sosit sesizari oficiale in legatura cu degradarea factorilor de mediu din Parcul National Muntii Rodnei, insa, chiar daca ar fi asa, exista o Administratie a Parcului care raspunde pentru ceea ce se intampla acolo.

Deocamdata autoritatile nu par foarte preocupate de aceste probleme, ele aratandu-se mai interesate de turistii care culeg... fructe de padure.

Intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bistrita - Nasaud se arata faptul ca tot mai multi pseudo-turisti si-au instalat in incinta Parcului National tabere de campare (lucru interzis de lege) si strang fructele de padure regasite in zona, acestea urmand a fi comercializate pe piata.

Interesanta atitudinea luata fata culegatorii respectivi, insa nu trebuie omise adevaratele probleme din Muntii Rodnei, in fata carora Administratia Parcului nu face nimic.