Esential

Galati - Ajutoarele intarzie la Tecuci Multi dintre sinistrati s-au aratat nemultumiti ca vineri dupa-amiaza nu primisera inca alimentele sau apa potabila promise de Guvern drept ajutor. Finkelstain sustine ca ajutoarele exista, dar distributia se face cu dificultate.

"Am primit ajutoare de la Guvern joi, in cursul serii, si am inceput sa le distribuim azi-dimineta (vineri - n.r.) din partea de vest a orasului, cea mai afectata, spre cea de est. Totul se desfasoara greu deorece distribuim cu ajutorul unor Dacii papuc ce nu pot intra in zonele aflate inca sub ape", a spus Finkelstain.

Alimentarea cu apa potabila a orasului Tecuci a fost reluata, dar primarul recomanda in continuare fierberea ei inainte de utilizare. Alimentarea cu energie electrica a fost reluata in proportie de 85%, fiind practic imposibil de restabilit in zonele inundate. Tot in regiunile calamitate este intrerupta si aprovizionarea cu gaz metan.

Cotidianul

Cluj - Cat de transparent lucreaza institutiile publice clujene Primaria Cluj-Napoca si Directia Generala a Finantelor Publice Cluj au fost cele mai prompte la solicitari in ultimii patru ani.

Ultimul raport privind liberul acces la informatiile de interes public, dat publicitatii de Asociatia Pro Democratia (APD) si Transparency International Romania, releva faptul ca autoritatile si institutiile publice din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest ofera cetatenilor informatiile publice mai repede decat o faceau in anul 2003.

Totusi, progresele inregistrate nu contin nimic spectaculos, cresterea fiind sub 1%. Studiul prezinta rezultatele monitorizarii felului in care este implementata Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public la nivelul autoritatilor publice si face parte din programul “O guvernare transparenta”.

Au fost testate performantele a 15 autoritati si institutii publice locale si judetene, iar de-a lungul procesului de monitorizare au fost adresate catre aceste institutii 120 de solicitari de informatii de interes public. Ziua de Cluj

Cluj- Consilierii judeteni clujeni, audiati la DNA Bucuresti Cinci consilieri judeteni si trei directori din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Cluj au fost audiati ieri, la DNA Bucuresti, in legatura cu atribuirea terenului din Parcul Est, Cluj-Napoca, firmei Iulius Group.

Audierile fac parte din faza preliminara a unei cercetari ce are la baza o plangere penala depusa de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, in care acesta

reclama trucarea licitatiei in defavoarea unei firme la care este actionar.

"Am fost audiat de la unsprezece dimineata pana in jur de unu si un sfert. In principiu, am fost intrebat de detaliile procedurii de atribuire a licitatiei: cum am anuntat, cum s-au deschis ofertele, cum s-a facut evaluarea", a declarat pentru Romania libera consilierul Ioan Petran.

Alti consilieri audiati ieri au confirmat ca intrebarile anchetatorilor au vizat procedurile urmate in atribuirea contractului. "Am fost intrebat si daca nu cumva m-a influentat cineva si am explicat ca pe mine nu m-a influentat nimeni", a declarat, la randul sau, fostul consilier judetean Ovidiu Calin.

Romania Libera

Cluj - Studenti in cazarmi Deputatul clujean Mircia Giurgiu a initiat un proiect de lege prin care unitatile militare dezafectate sa se transforme in camine.

Un proiect de lege prin care cazarmile dezafectate ale Ministerului Apararii Nationale (MApN) sa fie transformate in camine studentesti, initiat de catre deputatul Mircia Giurgiu, a trecut de Senatul Romaniei.

In Cluj sunt vizate doua zone: Someseni si Floresti. Proiectul este sustinut atat de conducerea universitatilor clujene, cat si de autoritatile locale. Ziua de Cluj

Economie

Cuj - Hotelul Victoria porneste de la 12,6 milioane de euro Consiliul de Administratie al Regiei Autonome “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) a decis sa majoreze pretul de pornire pentru vanzarea Hotelului Victoria la 12.650.000 de euro.

Societatea de evaluare Rom Caro Service din Bucuresti a incheiat analiza la un pret de pornire care sa varieze intre 11.500.0000 de euro si 12.500.000 de euro. Ziua de Cluj

Iasi - Analistii imobiliari nu intrevad un declin al pietei in Romania Criza creditelor ipotecare din Statele Unite nu va avea efect asupra pietei imobiliare din Romania si nu ii va afecta pe consultantii si investitorii care activeaza in acest domeniu si care nu intrevad un declin al preturilor proprietatilor din tara noastra, sustin analistii imobiliari.

Ingrijorarea legata de evolutia pietei de credite relaxate si de efectele acesteia asupra preturilor din piata imobiliara nu reduce apetitul clientilor pentru astfel de imprumuturi, iar investitorii straini nu planuiesc sa se retraga din Romania, cu atit mai putin acum,

la inceput de toamna, cind piata imobiliara este mai dinamica decit in alte perioade ale anului, potrivit analistilor din piata imobiliara. Ziarul de Iasi

Bistrita-Mall de 45 de milioane de euro Primarul Bistritei, Vasile Moldovan, a anuntat ieri demararea investitiei pentru ridicarea unui mall Galleria, dupa o serie de intalniri cu oficialii Globe Trade Center (GTC) Romania, o companie israeliana specializata in constructii de malluri si complexe imobiliare.

GTC a achizitionat deja un teren de 28.000 de metri patrati in Bistrita si intentioneaza ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa finalizeze constructia noului complex Galleria. Mallul va avea o suprafata de circa 40.000 de metri patrati, subsol, demisol, alaturi de 2-3 nivele si 900 de locuri de parcare.

Potrivit primarului Moldovan, investitia, estimata la 45 de milioane de euro, va crea 500 de locuri de munca. Constructia mallului, care va incepe in cateva saptamani, va dura 14 luni. Bistrita

Cluj-Hotelul Victoria porneste de la 12,6 milioane de euro Consiliul de Administratie al Regiei Autonome “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) a decis sa majoreze pretul de pornire pentru vanzarea Hotelului Victoria la 12.650.000 de euro.

Societatea de evaluare Rom Caro Service din Bucuresti a incheiat analiza la un pret de pornire care sa varieze intre 11.500.0000 de euro si 12.500.000 de euro.

“Consiliul de Administratie a decis ca suma finala sa ramana la 12.650.000 de lei”, a informat Liviu Miclaus, directorul Regiei “Victoria”, filiala clujeana a RA-APPS. Acesta a precizat ca peste 15 zile RA-APPS va fi in masura sa organizeze licitatia in vederea atragerii unui cumparator.

Ziua de Cluj

Iasi- Autostrada Est-Vest va fi concesionata pe tronsoane Cinci tronsoane de autostrada care vor lega Moldova de vestul Europei vor fi concesionate, licitatiile urmand a fi demarate incepand cu mijlocul anului 2008.

Potrivit ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, prezent ieri la Iasi, autostrada va avea o lungime de 320 km si va face legatura rutiera intre Sculeni (Iasi) si Targu Mures. "Lucrarile vor incepe in 2009. Vom concesiona pe cinci tronsoane iar pe fiecare tronson va lucra o singura firma", a declarat Ludovic Orban. Prima varianta de traseu propusa porneste

din sudul orasului Targu Mures si trece prin Sovata-Gheorghieni-Bicaz-Piatra Neamt-Roman-Targu Frumos-Iasi-Sculeni. A doua varianta porneste din nordul orasului Targu Mures si traverseaza localitatile Poiana Largului-Oslobeni (Neamt)-Miroslovesti(Iasi)-Pascani-Targu Frumos-Iasi-Sculeni.

Pentru cea de-a treia varianta, specialistii au ales traseul Targu Mures-Reghin-Toplita-Poiana Largului-Targu Neamt-Pascani-Targu Frumos-Iasi-Sculeni. Romania Libera