Spre mindria locala, Cetatea istorica de Tip Vauban se afla pe lista celor 30 de obiective intrate in finala, iar votul on line pot fi acordat in continuare.

Pornind de la ideea greciilor - care alcatuiau liste cu cele mai importante locuri din lumea cunoscuta de ei - si recenta alegere a celor sapte minuni ale lumii cunoscute acum, redactorii cotidianului sus amintit au lansat o adevarata provocare.

Propunind o incursiune in lumea valorilor Romaniei pentru identificarea celor mai insemnate si puternice simboluri nationale, cotidianul Evenimentul Zilei a declansat o adevarata cursa pentru recunoastere locala. Campania, care a trecut de mult de granitele unei intreceri culturale, a aprins mindria locala in intreaga tara.

Pentru inceput, reporterii Evenimentului Zilei din toata tara au chestionat peste 1.000 de persoane, tineri, persoane active si virstnici, functionari, medici, arhitecti, profesori, muncitori, ospatari, pensionari, ziaristi, manageri, patroni de SRL-uri, vinzatoare in supermarketuri, pe scurt reprezentanti ai romanilor.

Din cele peste 150 de posibile minuni ale Romaniei care au intrat pe lista preliminara, primele 25, alese in functie de numarul de voturi obtinute, au intrat in finala campaniei. La acestea s-au adaugat pina acum alte 5, inca 4 fiind pe lista de propuneri. Cotidianul a lansat apoi o noua provocare.

Invitatia adresata tuturor romanilor de a participa la acest demers, de a vota si de a-si spune parerea despre minunile Romaniei.

Cu cine se lupta cetatea din Alba Iulia?

Alaturi de Cetatea istorica de Tip Vauban din Alba Iulia, in cursa pentru recunoastere au intrat alte 29 de obiective din intreaga tara.

Este vorba despre Ansamblul Brincusi din Targu Jiu, Ateneul Roman, Biserica Densus din Hunedoara, Biserica Neagra din Brasov, Bisericile de lemn din Maramures, Bisericile fortificate sasesti din Ardeal, Castelul Bran, Castelul Peles, Castelul Corvinilor, Cazinoul Constanta, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Cimitirul de la Sapinta, Cetatea Sighisoara, Iasiul cultural, Mausoleul Marasesti,

Manastirea Argesului, Manastirea Horezu, Manastirile pictate din nordul Moldovei, Monumentul de la Adamclisi, Palatul Mogosoaia, Palatul Parlamentului, Podul Saligny din Cernavoda, Sibiul istoric, Slanic Prahova, Transfagarasanul, Crucea de pe Caraiman, Piata Unirii din Timisoara, Barajul Vidraru, Palatul Culturii din Tirgu Mures.

Pe lista cu propuneri se mai afla Cetatea Risnov, Cetatea Neamtului, Turnul Chindiei, Palatul Banffy - Cluj Napoca.

Demersul albaiulienilor de a-si vedea cetatea pe lista minunilor a fost si este sprijinit de catre primaria din Alba Iulia, alaturi de care depun eforturi si alte autoritati locale si reprezentanti ai mass- media, iar pe aceasta cale ii invitam pe toti cei care se simt mindri de istoria locului sa faca la fel.