A fots un obiectiv atins, in special din punct de vedere a contactelor si al contractelor incheiate cu acest prilej de cele peste 30 de pensiuni turistice din comuna cu aproape tot atitea agentii de turism prezente la aceasta manifestare, deocamdata unica in judetul Alba.

Debut traditional

Tirgul a debutat simbata dimineata, pe o vreme destul de mohorita, la poarta de intrare in aceasta statiune turistica, in apropierea manastirii din localitate, cind un grup de cinci calareti cu steaguri tricolore au escortat o coloana formata din 16 carute, care purtau invitatii spre centrul comunei, locul de desfasurare a manifestarilor.

Primarul albacenilor, Tiberiu Todea, a subliniat in cuvintul sau de deschidere importanta acestui tirg pentru dezvoltarea turismului rural in zona Muntilor Apuseni, dar si intrarea pensiunilor intr-o noua etapa a functionarii lor, aceea destinata promovarii de mare nivel si cu efecte concurentiale directe fata de alte structuri similare din alte colturi ale tarii.

Dupa primarul Todea, publicului prezent i s-a adresat deputatul PD de Alba, Stefan Bardan, care a aratat ca turismul este singura sansa de revitalizare a zonei Muntilor Apuseni si a declarat ca sustine in mod neconditionat eforturile de promovare si dezvoltare a turismului rural in tara Motilor.

Despre importanta turismului, dar si despre programele prin care serviciile turistice de calitate vor asigura dezvoltarea durabila a zonei, a vorbit si vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, Florin Teodor Marginean. Acesta s-a referit si la faptul ca judetul Alba a gazduit recent cea mai importanta reuniune internationala din Transilvania din ultimii ani - Consiliul International AREV.

Marginean a specificat faptul ca, in urma actiunilor initiate si derulate de CJ Alba, acei reprezentanti ai tarilor europene care ne viziteaza judetul vor fi placut impresionati si vor povesti in tarile lor despre potentialul si interesul pentru un turism de calitate care se manifesta in judetul Alba din Romania.

Prezente importante

Deoarece aceasta manifestare a fost organizata in parteneriat de catre CJ Alba, Primaria Albac si doi pioni importanti ai pietei turistice, ANAT si ANTREC, sutelor de oameni strinsi pentru a vizita cel mai mare tirg de turism rural din Transilvania le-a vorbit si reprezentantul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Cosmin Ivan, participant la tirg in calitate de expozant.

In cele din urma, panglica oficiala a tirgului a fost taiata de catre primarul Todea, deputatul PD Stefan Bardan, vicepresedintele CJ Alba, Florin Marginean si reprezentantul ANAT, Cosmin Ivan.

Oficialitatile au pornit sa viziteze standurile celor 32 de expozanti, printre care au fost nu numai pensiuni rurale, dar si grupuri locale ale comunelor din Apuseni, reprezentanti ai pensiunilor din Cluj, Hunedoara si Mures, precum si ai unor societati comerciale ce activeaza in domeniul turismului, fie in sectorul de productie, fie in cel al serviciilor profesionale sau de publicitate.

Aglomeratie de operatori de turism

Pe linga acestia, in sectorul destinat expozitiilor mesterilor populari (in spatele pensiunii Perla Ariesului), mai mult de 20 de mestesugari din judetul Alba, dar si din Harghita, Mures, Cluj si Maramures, au incintat publicul care a suportat ploaia rece de toamna pentru a le admira creatiile.

Mai trebuie, de asemenea, mentionat faptul ca la aceasta editie a TNTR Albac au participat mai mult de 40 de reprezentanti ai 24 de agentii de turism, dintre care numai patru din Alba Iulia. In plus, in calitate de invitati au fost prezenti si reprezentanti ai comunitatilor rurale din comunele maramuresene Sapinta si Botiza, aceasta din urma cu stand propriu.

Laude binemeritate

Deoarece s-a dorit a fi o solutie cit mai complexa la numeroasele probleme ale turismului rural, programul manifestarii a inclus, pe linga expozitia in sine, multe intilniri ale reprezentantilor ofertantilor de servicii - pensiunile din Apuseni, dar nu numai, cu reprezentantii celor care cer si promoveaza aceste servicii turistice - agentiile de turism.

De altfel, prima dintre aceste intilniri, ce a avut loc in incinta tirgului si a fost laudata de catre reprezentantii ANAT si ANTREC ca fiind foarte fructuoasa a fost continuata cu un seminar privind cererea si oferta de servicii turistice in mediul rural.

Spitalu’ 9, ... si antren...

Dupa aceasta masa rotunda a urmat o vizita de documentare, de circa patru ore, a mai mult de 30 de reprezentanti ai agentiilor de turism la 11 pensiuni din comunele Girda si Arieseni.

Seara primei zile de tirg a adus si relaxarea binemeritata, in poiana de linga locatia unde au expus mesterii populari fiind organizat un spectacol pentru toate gusturile, cu muzica populara, umor si un concert al formatiei „Spitalu’ 9”.

In final, in seara zilei in care se praznuia Nasterea Maicii Domnului, organizatorii au oferit celor peste o mie de participanti un atractiv foc de artificii, dupa care a urmat aprinderea unui mare foc de tabara, linga care a fost servita si o cina populara traditionala, noaptea incheindu-se la ore mici, cu o discoteca ce a facut deliciul celor tineri.

Seminar si ...”cozonac cu mot”

A doua zi a manifestarilor a inceput cu un seminar privind cererile de finantare a sectorului turismului rural, la care au participat numeroase pensiuni, dar si reprezentanti ai ADR Centru, ai Centrului Regional SAPARD si ai OJPDRP Alba, pe linga reprezentantii a cinci banci comerciale.

Apoi publicul prezent in numar mare a „gustat” deliciile concursului „Cozonac cu mot”, in care au fost premiate toate produsele culinare pregatite de comunele si pensiunile expozante.

Spectacol de exceptie

Ziua de duminica s-a incheiat cu un mare spectacol folcloric, la care si-au dat concursul Varu Sandel de la Bucuresti, solistul Lele Craciunescu, instrumentistul profesorul Ionut Mates, profesorul Cornel de la Chiscau, Suzana Toader, Nicu Vesa, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodean, Florin Lupsanu si taragotistul Gheorghe Pasca.

Orchestratia a fost asigurata de Ansamblul Folcloric condus de profesorul Felician Nicola.