La ora cand cititi aceste randuri, Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc il vor fi ales deja, poate, pe succesorul Prea Fericitului Parinte Teoctist. Nu ne ingaduim sa avansam nici o ipoteza cu privire la numele noului Intai Statator al Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa o atenta si laborioasa documentare, indraznim sa va dezvaluim doar mecanismele si procedurile prin care a fost desemnat noul Patriarh.

Alegatori secreti

Pregatirile pentru “momentul 12 septembrie” au nascut controverse inca din start. Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a acuzat, mai mult sau mai putin voalat, cateva inalte fete bisericesti ca au colaborat cu fostele structuri securisto-comuniste. Sprijiniti tacit de intreg clerul, prelatii vizati de acuzele C.N.S.A.S. au refuzat sa dea explicatii.

Patriarhia Romana a anuntat, initial, ca va face cunoscute numele celor care il vor vota pe viitorul Patriarh. Lista electorilor, cuprinzand clerici si mireni, deopotriva, a ramas pana azi secreta.

La nivel local, de la parintele-protoiereu al Protoieriei Ploiesti, preotul Gheorghe Lazar, am aflat ca „din partea fiecarei Protoierii, va vota un reprezentant al Bisericii si trei mireni (civili - n.r.)”. In Prahova sunt patru protoierii: Ploiesti, Valeni, Urlati si Campina. Prin urmare, judetul nostru este reprezentat in Colegiul Electoral Bisericesc de 16 persoane.

Cine sunt acestea? „Nu stiu pe dinafara si nici nu va mai aud foarte bine”, ne-a declarat telefonic protoiereul Lazar, aflat pe santierul de constructie a unei biserici, dupa cum ne-a spus. Ulterior, Prea-Sfintia Sa nu a mai raspuns la telefon.

Desi nu s-au oprit aici, demersurile noastre de a afla oficial cine va pune stampila pe buletinele de vot pentru alegerea Patriarhului au fost incununate de... esec. Seful Biroului de presa al Patriarhiei Romane, pr. Constantin Stoica, ne-a precizat, intr-o prima faza, ca va incerca sa dea curs solicitarii noastre.

Apoi, a ajuns la concluzia ca informatiile in cauza se afla la cancelaria Arhiepiscopiei Bucurestilor. Vadit deranjat de insistenta noastra, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ciubotaru, ne-a promis ca va da curs cererii. Promisiunea cu pricina a ramas neonorata pana in clipa de fata.

Abia ieri, in preziua alegerilor, Biroul de presa al Patriarhiei (ne-)a anuntat ca a inceput consultarea telefonica individuala a membrilor C.E.B.cu privire la oportunitatea comunicarii publice a numelor electorilor. Multumim. Care va sa zica, ramane cum am stabilit.

Numai unul si unul

Am aflat, totusi, cateva nume de pe “lista Prahova”: George State, director general al „Camexip” Baicoi, Marius Stoicescu, fost manager general al Bazei de Aprovizionare „Petrom” Floresti, Gheorghe Petrache, director general al „Romblast” Paulesti, Liviu Luca, presedinte in exercitiu al Federatiei Sindicatelor Libere “Petrom” si Marian

Fatu, director al Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova. George State a recunoscut faptul ca este unul dintre mirenii prahoveni cu drept de vot.. “Da, voi vota, dar nu vreau sa fac vreun comentariu, pentru ca eu nu sunt membrul niciunui partid, dar observ ca politicul are o mare influenta in aceasta problema.

Nu vreau sa fac, dintr-o eroare, jocurile politice ale cuiva”, a mentionat State. Gheorghe Petrache a recunoscut si el faptul ca astazi se va afla la Patriarhie. “Voi vota dupa cum ma va lumina bunul Dumnezeu”, ne-a spus Petrache.

Despre favoritii scrutinului de azi

Primul pe lista este IPS Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. IPS Daniel are 56 de ani si este actualul loctiitor de Patriarh. Multi il vad ca fiind cel mai indreptatit sa ocupe tronul patriarhal. Este reprezentantul curentului innoitor in sanul Bisericii si manifesta o mare deschidere spirituala catre dialogul ecumenic si interreligios.

Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, are 86 de ani. Autoritatea de care se bucura IPS este de netagaduit. Daca se va decide sa candideze, in pofida varstei inaintate si a problemelor de sanatate cu care se confrunta, IPS Bartolomeu are sanse mari la inscaunare. In sfarsit, cel de al treilea inalt ierarh al B.O.R.

care are sanse reale de a fi ales in fruntea Bisericii este IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Are doar 48 de ani. Este cel mai tanar dintre favoritii scrutinului de azi. Tineretea IPS Teofan este singurul impediment alegerii sale in scaunul de Patriarh.

Cum se desfasoara scrutinul

Conform articolului nr. 130 din Statutul de Organizare si Functionare al B.O.R., Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc.

“Pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni romani, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc”, se arata in statut.

In lipsa Patriarhului, presedinte al Sfantului Sinod devine Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar in lipsa acestuia, Mitropolitul Ardealului, urmand, apoi, Mitropolitul Olteniei, cel al Banatului sau cel mai vechi Arhiepiscop sau Episcop aflat in scaun.

La 41 de zile de la vacantarea tronului patriarhal are loc sedinta extraordinara a Sfantului Sinod, convocat statutar de Loctiitorul de Patriarh, pentru desemnarea candidatilor la rangul de Intai Statator al Bisericii Ortodoxe Romane. In deschiderea sedintei extraordinare, loctiitorul de Patriarh il invita pe Secretarul Sfantului Sinod sa faca apelul nominal.

Secretarul da citire listei ierarhilor eparhioti in ordinea dipticelui, pentru nominalizarea celui mai vechi in hirotonie, incepand cu mitropolitii si continuand cu arhiepiscopii si episcopii. In urma acestiu ceremonial, se anunta numele ierarhului care va prelua conducerea sedintei si acesta este invitat sa o prezideze.

Presedintia sedintei ii revine, de regula, ierarhului eparhiot cu cea mai mare vechime in treapta arhieriei. El anunta lista finala a candidatilor eligibili. Abia acum se deschide procedura desemnarii candidatilor la scaunul patriarhal. Pe durata sedintei, Presedintele este asistat de primii doi Episcopi-vicari sau Arhierei-vicari cu cea mai veche hirotonie in treapta arhiereasca.

Secretar de sedinta este Episcopul-vicar sau Arhiereul-vicar cu cea mai noua hirotonie. Cei patru alcatuiesc Biroul. Cei doi asistenti ai Presedintelui le arata celor prezenti ca urnele sunt goale. Din timp sunt pregatite buletinele de vot, care poarta pe unul din colturi stampila Sfantului Sinod. Pe buletine sunt inscrisi in ordinea dipticelui toti ierarhii eparhioti eligibili.

La apelul Secretarului de sedinta, fiecare votant primeste un buletin de vot si merge intr-un loc special amenajat, unde alege, in frica lui Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant, numele celui pe care il crede vrednic sa fie Intai Statatorul Bisericii.

Inainte de a parasi locul special amenajat pentru votare, fiecare votant impatureste buletinul de vot in patru, in asa fel incat stampila sa fie in afara. Fiecare votant saruta Sfanta Evanghelie si depune buletinul in prima urna. Fiecare membru al Colegiului Electoral trebuie sa voteze. Nu se admit abtinerile de la vot. Presedintele desemnat face numaratoarea buletinelor.