La nivel national, aproape 20.000 de copii s-au nascut, anul trecut, din mame minore, Prahova “contribuind” si ea la statistici cu cateva sute.

“Greselile” copilariei

La varsta la care colegele lor de clasa invata despre integrale, ele devin specialiste in schimbarea scutecului si prepararea laptelui praf. Cel mai adesea, astfel de cazuri se inregistreaza in randul romilor, unde comunitatea da tonul maritisului si al nasterilor la varste mici. Insa acestea nu sunt cazuri singulare.

Tinere ajunse in liceu si “scapate” de sub mana parintilor cad victime primei mari iubiri. Raman insarcinate, apoi sunt parasite de marea iubire. Parintilor nu le pot spune, asa ca ajung la Maternitate, in cel mai fericit caz pentru un chiuretaj. Daca nu au curaj sa faca acest pas, inainte de a implini 17 ani sunt mame.

Cele mai multe dintre ele vin de tara, iar tanara mamica devine, peste noapte, “oaia neagra”. Mai grav este cand tinerele copile devenite mame nu stiu nici macar cine este tatal copilului, o alta situatie destul de des intalnita in mediul rural.

Problema grava

Directorul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti, dr. Calin Boeru, recunoaste faptul ca mamicile-copii sunt o problema majora a societatii. “In momentul in care o copila de 16 ani este insarcinata, ea insasi este o problema. Nu conteaza ca vine la noi pentru un chiuretaj sau pentru ca ca nasca. Ambele situatii sunt ingrijoratoare”, a mentionat dr. Boeru.

Acesta din urma spune ca situatia este cu atat mai grava incat fenomenul nu da vreun semn ca ar putea fi oprit curand. “Totul pleaca de la lipsa de comunicare. Un diriginte trebuie sa-si cunoasca foarte bine elevii. Sa stie ce fac ei la scoala. Sa anunte parintii in momentul in care observa ceva schimbat la copilul respectiv.

Iar parintii, la randul lor, sa le faca educatia sexuala copiilor. Sunt numeroase contraceptive pe piata. Daca minora si-a inceput viata sexuala, macar sa stie sa se fereasca de probleme. Pentru ca si chiuretajul te lasa cu sechele, el nu este o solutie”, a mai spus dr. Boeru.

Directorul Maternitatii ploiestene este de parere ca se impune, in acest moment, initierea mai multor sesiuni de discutii medici - cadre didactice, in urma carora factorilor de decizie sa le fie inmanate proiecte clare de oprire a fenomenului.