Familiile din zona sunt speriate de posibilitatea ca apa sa se infiltreze in muntele de sare pe care este asezat orasul si ca, odata dizolvata sarea, casele lor s-ar putea prabusi. La acest moment nivelul apei din lacul cu pricina este stabil, dar autoritatile locale sunt in alerta.

Solutii de criza

Cum Baia Baciului este un spatiu de agrement privat, apartinand societatii Valdor, conducerea acesteia a incercat sa gaseasca o solutie. Au fost adusi specialisti geologi, care sa se pronunte asupra cauzelor scaderii apei din lac, dar si in ce priveste efectele pe care infiltratiile in sol ar putea sa le aiba asupra localitatii.

O scadere a apei din Baia Baciului s-a mai produs in urma cu trei ani. Atunci apa a scazut cu 70 de centimetri, dar a revenit la normal dupa primele ploi mai serioase.

Geologii consultati de conducerea firmei Valdor au fost de parere ca trebuie sa mai treaca cateva zile pentru a se vedea daca apa mai scade si in cazul in care fenomenul continua, sa fie facute foraje de adancime pentru gasirea unor solutii tehnice de stopare. Cat priveste posibilitatea ca apa din lac sa ajunga in Salina, aceasta pare a fi exclusa.

Directorul unitatii, Adrian Oprina a declarat ca galeriile minei nu se intind pana in zona Baii Baciului si ca s-au luat masuri de siguranta suplimentare pentru a evita posibile accidente. Zona este monitorizata permanent, iar administratorii lacului sustin ca se fac masuratori ziua si noaptea.