Fostul director la taberei „Delfinul” Dan Nicolae Rahau sustine ca localitatea Navodari este un loc special, in care profesorii si copiii fac lucruri care sunt cu totul deosebite. Un astfel de exemplu este serviciul de salvamar in care rolul principal apartine profesorilor.

„Acest lucru este o dovada ca nu lucram pe aceeasi lungime de unda cu Primaria, care mai mult ne-a incurcat. Ne-a incurcat si la asistenta medicala pe plaja. Nu a existat nici cea mai mica dorinta de a colabora cu noi”, a afirmat Rahau.

Tot potrivit acestuia, scandalul in care tabara a fost tavalita prin noroi are o motivatie politica si una imobiliara. „In motivatia politica este vorba despre teama pe care a avut-o din prima zi primarul legat de faptul ca nu impartaseam aceleasi opinii politice. Cat priveste motivatia imobiliara, cele 110 hectare valoreaza 500 de milioane de euro.

Aceasta este miza reala a ceea ce s-a intamplat”, a mai afirmat Dan Nicolae Rahau. In perioada 8-9 iulie a.c. a inceput scandalul, iar potrivit lui Rahau, din numarul total al copiilor (1100) aflati in tabara, cei care au fost afectati de problemele stomacale au fost de fapt in jur de 20. „Nu trebuie uitat, 20 din 1.100 este nesemnificativ”, spune Rahau.

Faptul ca tabara a fost gandita in urma cu 48 de ani drept un oras al copiilor nu este intamplator, pentru ca este cel mai mare complex de tabere din tara. Datorita acestui lucru s-a construit o policlinica cu trei tronsoane: o zona cu 8 cabinete medicale, o zona stationara pe trei nivele, cu 8 camere a cate 8 locuri.

A treia zona izolatoare este pe trei nivele, sunt cate sase camere a cate 3 locuri. De la inceput s-a estimat un numar foarte mare de copii. „Marea majoritate a serviciilor medicale nu sunt pentru copii, ci pentru turisti.

Astfel ca a aparut un interes deosebit pentru aceasta locatie, vizata de cercurile de afaceri locale cu ramificatii la nivel national ce doresc desfiintarea taberei pentru construirea unei mini-statiuni.

Ceea ce a fost extrem de incurajator in aceasta perioada in care s-a produs evenimentul, dar si ulterior, au fost foarte multe mesaje din partea celor din tara, care fara sa aiba date concrete, au avut si singuri impresia ca terenurile reprezinta principalul motiv al scandalului. In implicarea politica intra PD si PNL. Ar trebui urmarite principalele interese.

Este vorba despre primarul din Navodari care vrea sa ia diferite terenuri si-l deranjeaza ca Rahau este acolo”, a mai sustinut fostul director al taberei Delfinul. Tot potrivit acestuia, toata mediatizarea si modul in care a fost prezentat incidentul a demonstrat ca a fost o regie pentru a amplifica evenimentul. „Copiii ajunsi inapoi in tara erau transportati la spital si nu acasa.

Este evident ca, in ultimii ani, cei care conduc societatea ori nu au avut ori nu au dorit sa aiba o activitate din zona. In anul 2001, cand eram senator, printr-un intermediar (grup financiar) am oferit crearea unui proiect, in valoare de 19,6 milioane de dolari, pentru realizarea unei baze ultra moderne, iar principalii beneficiari erau copiii. Acest proiect nu s-a finalizat.

Tinand cont de vehementa pozitiei pe care a avut-o presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, precum si relatiile prietenoase pe care le are cu primarul PD de la Navodari nu pot sa nu fac legatura cu aceasta lipsa de interes. Cred ca am foarte mult romantism sa cred ca aceasta tabara trebuie sa fie in continuare destinata copiilor”, a mai aratat Rahau.

Cat despre noua conducere a taberei, Dan Nicolae Rahau afirma ca „nu are alte responsabilitati decat cele date de catre Consiliul de Administratie”. Mai mult, acesta subliniaza faptul ca actuala conducere face ceea ce i se spune, nu ceea ce vrea sa faca, pentru ca trebuie sa respecte un buget stabilit de la nivel central.

Intreaga responsabilitate apartine Consiliului de Administratie si nu conducerii taberei. Unul dintre membrii acestui consiliu este Bogdan Hossu”, a mai precizat Rahau. Se pare ca in anul 2000, tabara din orasul Navodari avea statut de filiala (putea lua decizii), dupa 2005 avea statut de sucursala (fara personalitate juridica).

„De altfel, tocmai pentru a-mi apara imaginea publica am inceput demersuri in justitie ca sa demonstrez care sunt adevaratele cauze ale fenomenului Navodari. In doua luni se va termina tot.

Din punctul de vedere al terenurilor, tabara a ramas in formula obisnuita, deoarece in perioada cand am fost senator am sprijinit acest lucru, la fel si cand am fost presedinte PSD, dar si cu ajutorul consilierilor locali din mandatul 2000-2004. Si atunci s-au pus ochii pe terenuri. Am informatii certe ca primarul vrea sa atace cadastrul printr-o actiune in justitie. Nu voi permite acest lucru.

Chiar cred ca toti copiii din Romania, mai ales cei care sunt departe de mare, merita un loc al lor. Vom ajunge sa credem ca regimul comunistilor se ocupa mai mult de copii, decat cei de acum”, a mai declarat Rahau.

In privinta primei sale demiteri, Dan Nicolae Rahau afirma urmatoarele: „In momentul in care, sub presiune mediatica, Consiliul de Administratie a hotarat suspendarea mea pe timp de 10 zile, conducerea operativa a unitatii mi-a sugerat sa fiu prezent in unitate si sa sprijin toate eforturile de redeschidere, ceea ce am si facut. Acea suspendare a fost formala, doar de ochii presei.

Mi s-a cerut sa stau acolo si sa rezolv problemele pe care cei de la Bucuresti nu au putut sa le rezolve. Ei au venit cu resursele financiare”, a mai sustinut Rahau. Se pare ca acesta stie si care este motivul pentru care unii copiii s-au simtit rau: enterovirusul. „Stiu acest lucru de la farmacisti.

Medicamentele pentru acest virus s-au vandut foarte mult”, a conchis fostul director al taberei Delfinul. Din spusele acestuia, va fi infiintata o asociatie numita „Salvati Navodari”, in care membri vor fi fostii elevi, actuali parinti, care si-au petrecut vacantele in acest loc.

Cat priveste noile alegeri pentru ocuparea fotoliului de primar al localitatii Navodari, Rahau sustine ca sunt sanse mari sa se inscrie in cursa.