Magistratii Tribunalului Galati au dispus desfiintarea unei hotarari a Consiliulului Local, ce viza concesionarea unui teren aflat pe strada Saturn, catre o asociatie lucrativa intitulata „Saturn 2005”.

Decizia vine ca urmare a unei plangeri penale, depuse de o societate ce detine un spatiu comercial pe strada Saturn, dar care realizase ca, in curand, va fi evacuata in mod abuziv din zona. Sentinta Tribunalului Galati a aruncat insa in aer o afacere extrem de profitabila, pe care dorea sa o dezvolte in cartierul Þiglina 1, fiul presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca.

Cea mai puternica firma inclusa in „Saturn 2005” se numeste Derec SRL si este condusa de Cristofor Durbaca. Cu sprijin politic, el intentiona sa isi construiasca un nou complex comercial de mari dimensiuni pe strada Saturn.

Afacere distrusa de Tribunal

Familia presedintelului Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca a ramas fara una dintre cele mai profitabile afaceri, pe care intentiona sa le demareze cu statul roman. Este vorba despre concesionarea unui teren situat pe strada „Saturn”, unde una dintre firmele familiei Durbaca dorea sa construiasca un centru comercial modern.

Asociatia lucrativa „Saturn 2005”, formata din firmele: Derec SRL, Condur Lux SRL, Gedac Consult SRL, Danias SRL, Truman SRL si Infor Men SRL a obtinut anul precedent, in baza unei hotarari a Consiliului Local concesionarea unui spatiu, situat in zona cartierului Þiglina 1.

Acolo societatile mentionate vor sa construiasca un complex comercial de mare intindere, fapt ce ar fi presupus insa evacuarea unor agenti comerciati, care detin spatii exact in zona respectiva. Imediat ce au realizat ca le vor fi demolate sediile, o parte dintre ei au actionat in judecata Consiliul Local (CL), solicitand Tribunalului Galati anularea controversatei hotarari.

Procesul a durat mai bine de sase luni, timp in care majoritatea reclamantilor s-au retras din aceasta batalie. Conform afirmatiilor unui consilier local, ei ar fi fost tinta unor santajuri politice, ce aveau ca scop retragerea plangerilor depuse la Tribunal.

De fapt, in ultimele saptamani, in dosarul aflat pe rol la Tribunalul Galati mai ramasese o singura societate nemultumita, SC Magnus SRL, dar acest lucru nu a impiedicat magistratii sa ii ofere castig de cauza.

Cu alte cuvinte, sentinta dictata recent de Tribunal dispune anularea hotararii de Consiliu, prin care Asociatia „Saturn 2005” concesionase acel spatiu situat in cartierul Þiglina 1. Decizia judecatorilor a fost insa atacata cu recurs de institutia condusa de Eugen Durbaca.

Un proiect pentru extinderea imperiului Durbaca

Proiectul de concesionare a terenului din Galati fusese elaborat inca din anul 2005, la scurt timp dupa ce presedintele Partidului Conservator obtinuse postul de presedinte al Consiliului Judetului Galati. Inca de atunci s-a intentionat aprobarea proiectului in cadrul unei sedinte de Consiliu Local, numai ca nu a reusit sa acumuleze niciodata un numar suficient de voturi, pentru a fi aprobat.

Un reprezentant al Primariei municipiului Galati, care detine o functie importanta in cadrul acestei institutii, ne-a comunicat ca o parte dintre sustinatorii proiectului ar fi recurs chiar si la santaj, pentru ca acesta sa obtina suficiente voturi si sa fie aprobat in cadrul sedintei de Consiliu din luna iulie a anului 2005.

Afacerea a fost gandita in interesul familiei presedintelui Consiliului Judetului Eugen Durbaca. Fiul lui Eugen Durbaca, Cristofor, este actionar majoritar la firma Derec SRL (conform informatiilor de la Registrul Comertului, prezentate de consilierul independent Marian Popa), una dintre firmele incluse in asociatia „Saturn”.

De fapt, dintre toate cele sase societati comerciale, incluse in „Saturn” doar patru detin spatii pe ternul ce urma a fi concesionat.

Din acest motiv, numerosi reprezentanti ai Primariei au ajuns acum la concluzia ca, de fapt, majoritatea firmelor asociate ar fi fost incluse in Saturn doar pentru a masca interesele pe care le are in zona societatea familiei lui Eugen Durbaca (respectiv contruirea unui nou complex comercial).

Toti consilierii chemati la audieri

Tot in afacerea „Saturn”, intrase pe fir anul precedent si reprezentantii departamentului de cercetari penale, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, ce primisera o plangere penala pe numele asociatiei „Saturn” si a Consiliului Local. La vremea respectiva fusese interogat si arhitectul Liviu Durbaca, cel care a proiectat complexul „Saturn”.

Intrebat cine l-a contactat pentru elaborarea proiectului, Liviu Durbaca a declarat politiei ca ar fi fost contactat de consilierii locali Eugen Gavan (PC), respectiv Mihai Manoliu (PNL). Cu toate acestea, ambii consilieri au negat implicatiile lor in aceasta afacere.

In cele din urma, in dosarul penal in care fusese cercetat pentru abuz in serviciu consilierul PC, Eugen Gavan s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

Afacerea „Saturn” a fost parafata de majoritatea consilierilor locali din comisia de urbanism si ulterior a fost votata de aproape toti consilierii locali. La ancheta Politiei insa, aproape toti politicienii au explicat faptul ca nu ar fi stiut pentru ce voteaza, deoarece proiectul hotararii ar fi avut unele neclaritati.

A fost nevoie, dupa mai bine de sase luni, de o sentinta a Tribunalului, care sa faca lumina in acest caz.

Reteta succesului, pazita cu strasnicie de Durbaca

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca este foarte discret atunci cand vine vorba despre afacerile personale ale familiei lui. El a refuzat ieri sa comenteze decizia magistratilor, de a anula intelegerea pe care a incheiat-o cu Primaria Galati.

Insa imediat ce Consiliul Local parafase controversatul proiect, acelasi Durbaca era foarte sigur pe aranjamentele pe care le facuse. „Esti nesimtit! Cati ani ai? Fiul meu are 37 de ani. Mergi si intreaba-l pe el cum s-au realizat schimburile de teren si concesionarile.

El este tot un cetatean al acestui oras si cred ca are si el dreptul sa beneficieze de anumite drepturi, ca toti ceilalti cetateni. Du-te si vorbeste acum cu cei care te platesc sa scrii lucruri ca astea! E nesimtire...”, declara presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca.