Circuitul laptelui in natura

In Maramures exista 85 de centre de colectare a laptelui, din care 56 sunt autorizate si conforme cu standardele europene, iar celelalte 29 urmeaza un program de conformare si sunt obligate sa se alinieze la cerintele UE pana in 31 decembrie 2009. Taranii aduc la centrele de colectare laptele proaspat muls si primesc intre 0,45 si 0,65 de lei pe litru, in functie de calitatea acestuia.

Astfel, un lapte cu o cantitate de grasime mai ridicata (4 sau 4,5%) va fi platit mai bine decat cel cu continut de 3,5% grasime. Dupa ce operatiunea de colectare este incheiata, laptele este transportat de la centre la unitatea de procesare si trecut prin fluxul tehnologic premergator produsului final.

De la cei 0,6 lei (in medie) pe care centrul de colectare ii plateste producatorului pentru cantitatea de lapte adusa si pana la produsul final pe care il cumparam din magazine, pretul laptelui inregistreaza o crestere exorbitanta, de 600%. Factorii care stau la baza acestei majorari sunt multipli si pretul ridicat al laptelui de consum este explicabil din mai multe perspective.

Bineinteles, fiecare veriga din „lantul laptelui” justifica majorarea pretului prin prisma propriului interes.

2 lei la poarta fabricii

Mecanismul prin care pretul laptelui ajunge sa fie de sase ori mai mare dupa procesare poate fi explicat prin mai multi factori. In primul rand, procesatorii trebuie sa acopere cheltuielile de colectare si transport, care in Romania sunt mai ridicate decat in alte tari din cauza proastei infrastructuri rutiere si a cantitatii scazute de lapte.

De asemenea, din cauza calitatii proaste, procesatorul este obligat sa faca analizele laptelui colectat de doua ori pe luna. In pretul final al laptelui se regasesc si sumele platite de procesator pentru utilitati, salarizari, pentru acoperirea investitiei facute in fabrici, dar si banii care sunt dati pe strategii de marketing.

Adunate, toate aceste cheltuieli stau la baza pretului ridicat al laptelui. In final, un litru de lapte procesat si pasteurizat iese de pe poarta fabricii la aproximativ 2 lei. La aceasta suma se adauga TVA-ul, care este unul dintre cele mai ridicate din UE.

La un calcul simplu observam ca procesatorul plateste 0,6 lei producatorului, trece laptele prin procesul tehnologic, plateste facturi la utilitati, salariati si transport, iar din cei 2 lei profitul lui este mult diminuat.

Cel mai castigat in aceasta afacere este comerciantul, care pune un adaos de peste 40% pentru un litru de lapte, lucru posibil pentru ca nu exista nicio reglementare de pret maximal. Alta explicatie consta in lipsa laptelui de pe piata comunitara, mai ieftin decat cel autohton.

In martie, pentru scurt timp, un import de lapte din Olanda, vandut in supermarketuri cu 2,6 lei, a determinat scaderea pretului laptelui autohton de la 3,5 la 3 lei. Apoi, importurile s-au sistat, din motive nestiute.

Procesatorii maramureseni

Marea majoritate a procesatorilor de lapte din Maramures s-au axat in principal pe branzeturi. Cu toate acestea, exista si cateva firme care proceseaza lapte de consum. SC Calitatea SRL din satul Merisor este printre putinele firme care produce si comercializeaza lapte de consum in judet.

Un alt producator este SC AVI-SEB Impex SRL, o firma care a investit aproape 1 milion de euro in fabrica din Copalnic Manastur si care va incepe productia curand.

Standardul tehnologic pe care l-au impus i-a propulsat in topul producatorilor din judet, insa a atras dupa sine si probleme, deoarece in Maramures doar 15% din laptele produs este conform cu standardele UE si firma este obligata sa importe laptele din Ungaria si Slovacia.

Cu toate ca plateste 1,3 lei pentru un litru de lapte „strain”, societatea promite lapte de calitate si la un pret mai accesibil.

Care sunt normele europene

Care sunt normele impuse de UE, norme de care taranii se plang ca ar fi „draconice”? Taranul trebuie sa se spele pe maini inainte de a mulge vaca, trebuie sa pastreze animalul intr-un mediu curat, sa colecteze laptele in recipiente dezinfectate si sa raceasca laptele imediat dupa colectare. Dr.

Emil Dobra, inspector la Directia Sanitar-Veterinara Maramures, crede ca „daca procesatorii ar ameninta producatorii ca nu mai cumpara laptele, acestia l-ar pastra in conditii mai igienice. Trebuie sa inteleaga ca, daca nu se vor alinia la cerintele UE, nu vor mai putea sa vanda. Interesul este comun, iar procesatorii ar putea ajuta taranii sa ajunga la normele impuse. Ambii ar avea de castigat”.