Caravana Monitorului de Sibiu a pornit vineri dupa-amiaza, in cautarea copiilor care inca nu-si facusera ghiozdanul. Dar nu ca sa-i certe, ci ca sa le ofere cite un ghiozdan gata pregatit. Caiete, instrumente de scris si de desen, si - din partea Mitropoliei Ardealului - cite patru manuale de religie si o iconita care sa le vegheze pasii in noul an scolar.

Toate acestea au ajuns in miinile unor elevi carora Dumnezeu nu le-a dat bogatie, ci inteligenta si talent.

Mens sana... si corpore sano

Se joaca in curtea scolii si se lasa rugata sa urce pina in casa. Pina atunci, gustam din fursecurile pe care le-a „executat". Monica Maria Moraru este in clasa a IV-a, la scoala generala nr. 1. Ii place limba engleza si va da un test pentru a intra in clasa speciala unde engleza se preda intensiv. O alta pasiune a micutei este sahul. „Joc sah din clasa I.

Mai am un coleg care joaca, dar nu jucam la scoala, ca nu prea avem timp. Deja facem partidele lungi", povesteste Monica. Tot la scoala 1, si tot in clasa a IV-a, merge si Daniel Dicu. Se bucura ca incepe scoala, pentru ca este un elev bun. Dar si un sportiv in devenire. „Abia astept sa inceapa scoala, mai ales pentru baschet.

Imi place mult baschetul, vreau sa merg la Sala Transilvania sa invat mai bine acest sport", marturiseste Daniel.

In saracie si boala

In Cisnadie, caravana Monitorului a poposit la doua familii disperate. Prima dintre ele locuieste in colonia fostei ferme avicole si este amenintata cu evacuarea. Maria Mirabela Vitez este in clasa a V-a, iar sora ei, Ionela Nicoleta, in clasa a VII-a. Dar aproape ca nu le dai nici 10 ani, judecind dupa inaltimea lor.

„Tata e paralizat de 5-6 ani si acum are grija de noi unchiul Gheorghe si matusa. Mai avem un frate in clasa a IX-a, unul in clasa a X-a si cel mai mare implineste 20 de ani pe 25", povestesc fetele. Materia lor preferata este limba romana, insa nu se lauda ca invata prea bine. In conditiile in care traiesc, nici nu e de mirare.

Pe strada Magurii locuiesc in chirie Ionela (clasa a III-a) si Maria Dima (clasa I), impreuna cu tatal lor. La subsolul unei case, intr-o incapere conceputa initial drept baie. „Pix, ascutitoare, acuarele, guma de sters...", fetele fac „inventarul". Dupa mult timp, au lacrimi de bucurie in ochi. Mama lor sufera de oligofrenie si traieste la parintii ei, in Bistrita.

„Nici nu le cunoaste, nici nu le cauta", se plinge tatal. Alexandru Daniel Popa vine la Sibiu de doua ori pe saptamina, impreuna cu mama sa. Bat pe la toate portile pentru o bucata de piine. Insa femeia sustine ca va face tot posibilul ca Alexandru sa poata merge in continuare la scoala. Baietelul este pasionat de desen si limba engleza si trece acum in clasa a II-a.

„Matematicienii"

Tatal ei a murit acum un an, iar mama nu lucreaza nicaieri. Mihaela Stanescu, de pe strada Seceratoarelor, este in clasa a VI-a, la scoala generala nr. 10 si mai are doi frati mai mici, de clasa a II-a. „Ne descurcam greu, dar mama ma lasa la scoala", spune fata. In cartierul Broscarie, Monitorul a gasit alti doi copii care aveau nevoie de ajutor. Lavinia Iancu locuieste pe strada Rampei.

Invata la scoala generala nr. 24, este in clasa a IV-a si ii place matematica. Parintii ei sint florari si mai au un copil, de un an si opt luni. „Azi (vineri - n. red.) am fost la Dumbrava si am dat o gramada de bani pe haine pentru scoala, dar rechizitele le luam totdeauna abia dupa ce ne fac profesorii lista cu tot ce trebuie", explica mama ei.

In blocul CFR, George Ureche este singur acasa, cu surioara lui in virsta de doi ani. George merge in clasa a IV-a. Si el este pasionat de matematica. Anul trecut a obtinut premiul al II-lea, iar anul acesta, promite sa invete si mai bine.