Palatul nu exista nici pe hartie

Construirea Palatului de Justitie din Turda, pe actualul amplasament al cladirii neterminate, ce trebuia sa devina Casa de Cultura a municipiului, este un proiect finantat cu bani obtinuti din imprumuturi externe. Potrivit informatiilor afisate in 13 septembrie, pe site-ul Ministerului Justitiei, acum urmeaza desemnarea firmei ce va elabora proiectul tehnic al acestui obiectiv.

Pentru aceasta achizitie, au depus “expresii de interes” 16 companii, din Italia, Marea Britanie, Franta, Statele Unite ale Americii si Romania. Deocamdata, se deschid ofertele financiare ale acestor companii.

Ce stie presedintele Judecatoriei Turda

De cativa ani, judecatorul, Calina Crisan, conduce institutia turdeana unde se imparte dreptatea. Despre situatia proiectului noului Palat de Justitie, presedintele Judecatoriei nu stie decat ceea ce poate obtine de pe site-ul ministerului. “Activitatea profesionala a judecatorilor o coordoneaza Consiliul Superior al Magistraturii.

Problemele administrative sau de alta natura decat cele strict profesionale cad in sarcina Ministerului Justitiei”, lamureste sfera atributiilor Calina Crisan.

Acum doua saptamani, au aparut fisuri semnificative in peretii celei de-a doua sali de sedinta a Judecatoriei. La vizita pe care o facem impreuna, putem lesne constata ca fisura peretelui inainteaza, deoarece semnul facut la nivelul atins in 31 august a fost depasit.

Birocratia nu are fisuri

Atat presedintele, Calina Crisan, cat si vicepresedintele Judecatoriei Turda, Rodica Vajos, au si alte griji, ce le fac sa uite, din cand in cand, de starea precara a cladirii. Iata, cei 11 judecatori definitivi si unul stagiar au de solutionat 4700 de dosare, puse pe rol in 2007. La acestea se mai adauga alte 2000 de cauze a caror judecare a inceput anul trecut.

Vicepresedintele Judecatoriei, Rodica Vajos, apreciaza ca, pana la sfarsitul anului vor mai intra pe rol inca 2000-2500 de dosare. Nu volumul de munca, ce s-a redus, de la 80 la 50 de dosare pentru un judecator, le necajeste pe cele doua conducatoare ale institutiei turdene de impartit dreptatea. Mai ales ca cele doua posturi vacante de judecatori s-ar putea ocupa, intr-un viitor apropiat.

Marea problema o reprezinta lipsa personalului auxiliar, indeosebi a grefierilor, spune judecatoarea Calina Crisan.

Un regat pentru un grefier

Cum nu are imparatie, presedintele Judecatoriei Turda, Calina Crisan, spune ca suplinirea personalului lipsa se face prin orele suplimentare, multe la numar, efectuate, fara cracnire si fara a cere plata suplimentara, de cei care sunt. Patru grefieri de sedinta s-au pensionat, iar doi au demisionat. Si fara aceste plecari, la Judecatoria Turda exista sase posturi vacante de grefier.

Trei absolventi ai Scolii Nationale de Grefieri, veniti de curand, nu pot anula, in totalitate, efectele lipsei acute de grefieri de sedinta, ce contribuie la prelungirea proceselor.

Pentru a face o comparatie, Calina Crisan arata ca, bunaoara, Judecatoria din Nasaud, cu 1965 de dosare pe rol, la 13 septembrie, beneficiaza de serviciile a nu mai putin de 14 grefieri de sedinta. La fel stau lucrurile si la judecatoriile din Beclean, Huedin, Gherla sau Dej.

Cauze pe rol de trei, patru ori mai putine decat la Turda, dar aproape doi grefieri revin unui judecator, in timp ce la Turda raportul este de unu la unu. Judecatoria din Baia Mare, ce avea 6225 de cauze pe rol, la 13 septembrie, beneficiaza de serviciile a nu mai putin de 35 de grefieri.

Relatii corecte cu justitiabilii si imbunatatirea imaginii institutiei

Aceste deziderate si-a propus sa le realizeze Calina Crisan, in postura de presedinte a Judecatoriei Turda. Tanara si ambitioasa, judecatoarea nu se da usor batuta. Greutati sunt. Peste unele a trecut. In curand, se va da in folosinta cea de-a treia sala de sedinta din Judecatoria Turda.

In ceea ce priveste ocuparea posturilor vacante de grefier, Calina Crisan nu crede ca minunea aceasta se va intampla prea curand, deoarece Guvernul s-a declarat hotarat sa reduca numarul functionarilor publici.

Oamenii care au treaba la Judecatorie sunt adesea nemultumiti de felul in care merge treaba la arhiva. Pentru a obtine o sentinta sau alte asemenea documente, solicitantii asteapta un timp indelungat. Presedintele Judecatoriei Turda, Calina Crisan, cere intelegere din partea acestor persoane. Cu doi salariati, ce indeplinesc functia de arhivar-manipulant, nu se poate face mai mult.