Femeile, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, au ajuns dupa gratii, dupa ce au comis diverse infractiuni, mai mult sau mai putin grave. Zece dintre ele se pot numi „invatacei”, pentru ca de abia acum urmeaza cursurile la clasele primare.

Alte noua la numar frecventeaza acum cursurile liceale, trei dintre ele in clasa a IX-a, una in clasa a X-a, patru sunt in clasa a XI-a, in timp ce o detinuta acum in clasa a XII-a, are deja emotii pentru Bacalaureat. ホnca o detinuta asteapta si ea cu emotie deschiderea anului scolar, aceasta promovand examenul de admitere la facultate.

„A avut loc si la noi o deschidere a noului scolar, asa cum se face la orice alta scoala. Fetele sunt in genere sarguincioase, si asta pentru ca este si in interesul lor” ne-a spus Claudiu Stefan, purtator de cuvant la Penitenciarul Targsor. Daca promoveaza semestrul, detinutele vor beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile.

ホn plus, ca recompensa pentru buna purtare si efortul depus, femeile vor primi 120 de lei noi. Cat despre detinutii de la Penitencirual din Ploiesti, acestia se pare ca sunt mai putin interesati de carte, cel putin anul acesta.

Potrivit lui Eduard Stasie, directorul Penitenciarului Ploiesti, aici, la momentul de fata sunt 18 detinuti, structurati pe doua grupe care urmeaza cursurile de alfabetizare. „ホn anii trecuti am avut mai multi detinuti elevi, chiar si detinuti studenti aflati in arest preventiv, care erau invoiti sa participe la examene.

Daca urmau cursurile scolare, si absolveau anul, primeau aprope doua luni reducere a pedepsei la an scolar. Anul acesta, nu avem decat grupe de alfabetizare” a adaugat Stasie.