Dupa discursul tinut la Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare „Populatia Romaniei-incotro?", presedintele Traian Basescu a luat la pas centrul istoric al Sibiului. Ca de fiecare data cind soseste in Capitala Culturala Europeana, seful statului nu a ocolit terasele din centru.

Pentru aproximativ o jumatate de ora, Basescu s-a oprit la o cafea pe Nicolae Balcescu, alaturi de primarul Klaus Johannis si de prefectul Ion Ariton, spre incintarea sibienilor, dar si a turistilor care s-au ales, si de aceasta data, cu fotografii de-ale lui Basescu.

Daca unii trecatori s-au multumit sa-l salute sau sa-l fotografieze, un sibian a dorit sa-i ofere presedintelui un dar simbolic: o moneda veche. Despre suvenir, Traian Basescu a spus ca nu stie daca este din argint si nici ce reprezinta. Insa a primit cadoul cu zimbetul pe buze.

Unul dintre sibienii care i-a iesit in cale lui Basescu a tinut sa-i aminteasca presedintelui ca au dat mina si de Revelion.

Ingrijorat pentru viitor

Presedintele Basescu a anuntat, la Sibiu, ca previziunile demografice ingrijoratoare pentru Romania impun crearea unui program de stimulare a familiilor, pentru ca femeile sa nasca doi copii, si nu unul, dar si cresterea virstei de pensionare.

„Va trebui sa marim treptat virsta de pensionare, pentru ca, dupa 1 ianuarie 2009, Romania va avea uriase probleme de sustenabilitate a sistemului de pensii de stat. Monitorizarea evolutiilor sistemului de pensii de stat trebuie sa stea, indiscutabil, in atentia factorului politic si al celui administrativ.

Trebuie sa facem pasi catre cresterea virstei de pensionare", a subliniat seful statului. In acelasi context, Basescu a declarat ca numarul populatiei cu virsta de 65 de ani este in crestere, de la trei milioane de locuitori, astazi, la peste cinci milioane de locuitori, in 2050.

Mortalitatea, problema fara solutii

O alta masura propusa de seful statului este reducerea ratei mortalitatii infantile. Capitol la care, crede presedintele, am fi pe primul loc in UE. „Nu ma feresc sa recunosc ca Romania are cea mai mai mare rata a mortalitatii infantile dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Ma refer mai ales la zona mortii accidentale, unde se prapadesc anual mai multi oameni decit in razboiul din Balcani", a afirmat Basescu, care s-a aratat ingrijorat de previziunile specialistilor referitoare la evidenta populatiei. „In ultimii 17 ani, populatia Romaniei s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori.

Romania va avea circa 16,17 milioane de locuitori, in 2050, 11,9 milioane de locuitori in 2075 si 8,5 milioane de locuitori in 2100. Cei mai multi ne aducem aminte de ororile dictaturii comuniste in ceea ce priveste natalitatea. Pe cei care au uitat sau nu stiu, ii invit sa vada filmul lui Mungiu", a spus Traian Basescu.

Traian Basescu l presedintele Romaniei

"De la 10 milioane de locuitori care se inscriu in categoria populatiei active in 2005, vom avea, in 2025, 9,3 milioane, iar in 2050, populatia activa va ascadea la 6,7 milioane. Virsta medie, care astazi este de 25 de ani, in 2050 va fi de 45 de ani.

Cifrele care semnifica cel mai bine sarcina grea a copiilor si nepotilor nostri sint reprezentate de faptul ca, in 2050, la 149 de cetateni inactivi vor fi 100 de cetateni activi"