Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, la cele 850 de scoli si licee care functioneaza in judetul nostru, sunt doar 34 de cabinete de medicina scolara. Mai mult decat atat, 7 dintre acestea nu au deloc medici. Ca si cum faptul ca sunt cabinete foarte putine nu ar fi fost de ajuns, un medic merge la mai multe unitati.

De exemplu, medicul scolar de la Colegiul National „I.L.Caragiale” este arondat si Grupului Scolar Transporturi Ploiesti, Scolii nr.7, Scolii nr.21. „Sf. Vineri” Ploiesti, mai merge si la doua gradinite cu program prelungit si la o gradinita cu program normal.

Potrivit prevederilor legale, medicii de medicina scolara trebuie sa efectueze examenele de bilant ale starii de sanatate a prescolarilor, scolarilor din clasele I, a IV-a, a IX-a precum si al studentilor in anul II de facultate; sa faca selectia medicala a elevilor cu probleme de sanatate in vederea orientarii lor scolar-profesionale la terminarea scolii generale si liceului.

Tot ei examineaza elevii care participa la competii sportive, controleaza prin sondaj igiena individuala a prescolarilor si scolarilor,elibereaza scutiri medicale, controleaza respectarea conditiilor de igiena din spatiile de invatamant si initiaza cursuri de educatie sexuala si de planning familial. In realitate, medicii nu au timp sa se ocupe de astfel de probleme.

„Cabinetele de medicina scolara sunt dotate cu pansamente, calmante si seringi. Daca un elev urmeaza un tratament injectabil poate merge la cabinet pentru a i se face injectia”, ne-a declarat doctorul Luminita Stoia, Autoritatea de Sanatate Publica Prahova.

Scolile de la tara nu au cabinete

Grav este faptul ca, in mediul rural, nici o unitate de invatamant nu are un cabinet de medicina scolara. „Nu exista conditii pentru amenajarea unui cabinet si, in plus, este criza de medici. Nu este nimeni interesat sa ocupe un post de medic de medicina scolara pentru ca nu sunt platiti foarte bine”, ne-a mai precizat Luminita Stoia.

Fiecare unitate de invatamant ar trebui sa dispuna in orice moment cel putin de o asistenta medicala capabila sa acorde primul ajutor in cazul unei accidentari.

Datorita numarului mare de elevi, cat si necesitatii de a-si imparti atentia intre mai multe institutii de invatamant, medicul scolar nu are timpul necesar sa faca o educatie medicala adecvata elevilor, sa discute problemele esentiale cum ar fi: educatia sexuala, igiena, consumul de droguri, regimul de activitate si odihna sau alimentatia sanatoasa.