Pentru prima data, un oras din Romania, altul decit capitala administrativa a tarii, va gazdui o sedinta comuna a doua guverne. Sibiul are meritul de a fi gazda unei sedinte comune a guvernului roman si ungar, programata pentru luna viitoare. Este pentru a treia oara cind cele doua guverne au o sedinta impreuna, in scopul unei reconcilieri istorice.

Capitala Romaniei pentru o zi

Sibiul are sansa sa joace rolul capitalei intregii tari pentru o zi. Cea de 14 noiembrie. Singura intrebare este daca guvernul roman vine la Sibiu cu premierul Tariceanu sau cu un alt premier, totul depinzind de motiunea de cenzura a PSD.

Seful Executivului a fost asteptat la Sibiu si pentru cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana, dar acum va sosi cu siguranta alaturi de toata echipa guvernamentala, pentru a treia sedinta comuna a guvernelor de la Bucuresti si Budapesta. Calin Popescu Tariceanu nu s-a bucurat la ultima sa vizita in Sibiu de o primire atit de calda, precum cea a presedintelui Traian Basescu.

Mai mult, pe 1 ianuarie, Tariceanu a fost chiar huiduit de unii sibieni, prezenti in Piata Mare, la marea sarbatoare a deschiderii Capitalei Culturale Europene.

Recunoscatori

Totusi, autoritatile locale au repetat in ultima perioada faptul ca Sibiul, in calitate de Capitala Europeana a Culturii, a fost sprijinit in mod substantial de guvernul condus de liberalul Calin Popescu-Tariceanu.

Primul ministru a declarat recent, ca este multumit de felul in care primarul Klaus Johannis si presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, au cheltuit cele 50 de milioane de euro din partea guvernului. Premierul considera programul CCE, cel mai amplu program cultural organizat in Romania in ultimul deceniu.

„Mai mult, este cel de-al treilea mare proiect de investitii al Guvernului in ultimii trei ani, alocindu-se peste 50 de milioane de euro, dintre care 20 pentru proiecte culturale si 30 pentru lucrari de infrastructura", a argumentat Tariceanu.

Sedinte romano-ungare

Guvernul roman si cel ungar s-au mai intilnit in sedinta comuna de doua ori. Prima data, guvernele celor doua tari s-au intilnit la aceeasi masa in 20 octombrie 2005, la Bucuresti. A doua sedinta a avut loc in 16 noiembrie anul trecut, la Budapesta.

Pe ordinea de zi au figurat mai multe proiecte de colaborare in turism, agricultura, IMM-uri, constructii, dezvoltare urbana si regionala, cultura, amenajarea teritoriului.