50 de proiecte, finalizate

Autoritatile locale vor putea folosi fondurile atrase de la UE pentru constructia de centuri ocolitoare si autostrazi

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Borbely Laszlo, a lansat simbata la Cluj Programul Operational Regional (POR) pentru Regiunea Nord-Vest, prin care Uniunea Europeana finanteaza proiecte locale si regionale in Romania in perioada 2007-2013.

Ca un prim pas, acesta a anuntat ca potentialii beneficiari de finantare eligibili pot depune deja proiecte pentru Axa prioritara 2, ce se refera la imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, lansata in 10 septembrie. „Asteptam Consiliile Judetele si Consiliile Locale sa depuna aceste proiecte“, a fost mesajul ministrului Borbely.

"Din 90 de proiecte ce vizeaza Axa 2, 50 sint deja gata. Se va aplica regula «primul venit, primul servit», daca proiectele vor fi eligibile“, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, principala prioritate a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este lansarea tuturor cererilor de proiecte pina la sfirsitul lunii octombrie. „Estimez ca pentru Regiunea Nord-Vest vom contracta, in acest an, fonduri de aproximativ 75 de milioane de euro, ceea ce inseamna proiecte care vor incepe sa fie implementate“, a adaugat Borbely.

Regiunea Nord-Vest, in care este inclus si judetul Cluj, va primi 12,9% din totalul fondurilor alocate Romaniei prin POR in perioada 2007-2009.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au marcat cu intilnirea de la Cluj initierea unei campanii de mediatizare pentru programul de finantare din partea UE. Vor urma alte sapte intilniri in celelalte regiuni din tara si vor fi vizate si localitatile mai mici.

Centuri ocolitoare si piste pentru biciclisti

Intilnirea de la Cluj a fost folosita de Borbely Laszlo pentru a lansa un apel catre autoritati in vederea atragerii de fonduri care urmeaza sa fie folosite la constructia de autostrazi si centuri ocolitoare. „Fiecare oras mare ar trebui sa aiba doua drumuri de centura. Nu avem! Trebuie o strategie pentru asta“, este de parere ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice.

Ministrul a mai amintit despre importanta Hotaririi de Guvern, pregatita impreuna cu ministrul Mediului, Korodi Attila, care prevede ca fiecare oras mare sau mediu trebuie sa aiba pina la finele lui 2008 modificate planurile urbanistice pentru a include piste moderne pentru biciclisti, iar din 2009 nu pot face investitii majore fara sa aiba in vedere si aceste proiecte.

Pentru a arata ca sustine importanta acestui mijloc de transport, ca alternativa la circulatia cu masina, Bolbely a mers, simbata, cu bicicleta citeva sute de metri.

Borbely Laszlo: "Cuvintul-cheie pen-tru a finaliza proiectele de dezvoltare regionala este parteneriatul intre autoritatile publice centrale, regiuni si autoritatile locale.“