In acesta perioada, numarul persoanelor care fac imprumuturi la Casa Judeteana de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Prahova s-a dublat fata de lunile precedente. Astfel, daca in iulie-august erau inaintate 50 - 60 de cereri de imprumut pe zi, acum s-a ajuns si la 100. „Oamenii vin la noi de nevoie.

Majoritatea se imprumuta pentru a-si face provizii de zahar si ulei,pentru ca au auzit ca se scumpesc si mai mult. La mare cautare sunt si legumele pentru muraturi. Obisnuiti sa aiba camara plina, pensionarii alearga de colo - colo sa gaseasca gogosari si castraveti ceva mai ieftini,” ne-a declarat una din referentele care se ocupa de sectia imprumuturi.

Toata aceasta umilinta este indurata cu stoicism de cei care nu-si permit sa intre in urmatoarea luna cu datorii la intretinere, gaze sau electricitate, fara medicamente in dulap sau fara nimic de mancare in frigider, asta in cazul in care acesta inca mai este functional. „Traiesc dintr-o pensie de 350 RON.

Mai bine din jumatate din bani se duc pe medicamente, caci sunt bolnava de inima si am si diabet. Restul banilor abia imi ajung sa platesc taxele lunare. Nu o data am ramas doar cu 1 leu si aia rataciti prin portofel. Cu banii astia cumperi o paine, insa aceasta nu-ti ajunge o luna oricat de mult te-ai stradui,” ne-a spus Vasilica Istrate. Vremea rece aduce cu ea tot felul de nevoi.

Intretinerea creste pe perioada iernii, gazele anunta scumpiri, alimentele de pe piata devin odata cu frigul un lux greu de atins, camara pare sa fi ramas goala datorita saraciei, iar la tara muncile campului sunt in toi.

Speriati de schimbarile ce au loc pe piata si de amenintarile legate de majorarile ce vor avea loc din cauza secetei, pensionarii alerga dupa bani si disperati fac datorii pe viata la CAR. Alternativa nu pare a fi deloc buna in viziunea lor, pe multi asteptandu-i: amenzi usturatoare sau evacuari fortate din propria avere