Lider local al unui partid care, dupa parerea multora, se afla pe picior de plecare de la putere, viceprimarul Eugen Mitea nutreste inca planuri serioase pentru alegerile locale de anul viitor. Inainte ca sefii sai de partid sa se pronunte daca il vor sustine sau il vor concura pe Klaus Johannis, Mitea recunoaste ca vrea sa conduca Sibiul.

„Nu va spun daca mi-as dori sau nu sa candidez, va spun ca mi-as dori sa fiu primar. Orice lider politic isi doreste sa ajunga pe o treapta...", sustine presedintele PNL Sibiu. Cu toate acestea, o decizie cu privire la viitoarea campanie electorala se va lua in cadrul Biroului Politic Judetean abia in aceasta toamna, dupa alegerile europarlamentare, a adaugat Mitea.

Johannis, relaxat

Faptul ca Eugen Mitea vrea sa mai urce o treapta in Primarie nu il impresioneaza prea mult pe actualul primar, care a recunoscut in repetate rinduri ca are „o colaborare buna" cu secundul sau. Nici nu se gindeste ca ar putea pierde alegerile din 2008. Chiar lasa sa se inteleaga ca opozitia ii va fi constructiva in viitoarea campanie electorala.

„Nu ma tem niciodata de contracandidati. E ca in sport, dupa cum am mai zis, daca nu sint mai multi concurenti, competitia are de suferit", a marturisit Johannis. Insa nu a inceput sa-si masoare succesul in cifre. Intrebat ce procent electoral crede ca va obtine la locale, primarul raspunde: „Asta e treaba dumneavoastra, adica a jurnalistilor. Sper sa-mi spuneti si mie, dupa ce aflati".

15 din 10

Intre timp, filiala PNL Sibiu ramine ocupata cu pregatirea alegerilor europarlamentare. Dragos Dicu, fiul vicepresedintelui Consiliului Judetean, este cel mai bine pozitionat dintre cei doi sibieni inscrisi pe listele nationale de candidati PNL. „Dragos Dicu este pe locul 15, noi ne-am negociat aceasta pozitie, cred ca este un loc eligibil", a apreciat presedintele Eugen Mitea.

„Activitatea mea politica se va desfasura la nivel european, in conformitate cu valorile grupului ALDE.

Consider ca pot ajuta cetateanul roman de la Bruxelles si Strassbourg, sa sustin si sa promovez Romania", se arata increzator tinarul absolvent de Studii Europene si manager de firma de constructii, care la inceputul acestui an estima ca PNL poate miza pe maxim zece posturi de europarlamentar.

Fara miza

Celalalt tinar sibian pe care liberalii il propun pe listele lor de candidati este Vlad Vasiu, preparator universitar la Stiinte Politice. Anterior anuntat ca responsabil de campanie locala si acum inscris pe o modesta pozitie nationala 42. „Este o onoare si consider ca poate fi un succes", crede Vasiu. „Sincer, ma bucur ca a ajuns pe aceasta pozitie.

Este o prima iesire", il consoleaza presedintele Eugen Mitea. Dicu si Vasiu, ca si majoritatea pretendentilor din cursa pentru europarlamentare, au anuntat ca isi vor axa campania pe componenta de informare a populatiei cu privire la rolul pe care trebuie sa il joace tara noastra in Uniunea Europeana. Oricum, pentru partidele din Romania, acest scrutin inseamna doar un meci de verificare.

Razvan Pop l secretar general TNL

„Este mai important sa fii colonel in armata americana, decit general in Zimbabwe. Cam asta este pozitia lui Dragos pe lista PNL, decit altii din Sibiu care se lauda ca au pozitii foarte bune pe liste care mai mult ca sigur niciodata n-o sa apuce vreun parlament sau vreun prag electoral"